Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW

Mlynekg 01 Jan 2018 10:53 305487 2354
Computer Controls
    manitou
    Level 20  
    @jack63 myślę, że jest to jednak proste. Zobacz tu jest firma z Ukrainy lub Rosji ktora oferuje takie pompy ciepla z nowych przerobionych klimatyzatorów LG. Z ta wydajnością to tez jest inaczej. Akurat u mnie jest najwyższa przy minimalnym obciążeniu potem pokaże Ci wykres. https://youtu.be/vHDV29zsed8.
    https://youtu.be/YVg-MECta_0

https://youtu.be/LvRW9KJ15Tc
    Wszystkiego dobrego z Nowym Rokiem. Wyskoich copow.
  • Computer Controls
    jack63
    Level 43  
    manitou wrote:
    Z ta wydajnością to tez jest inaczej. Akurat u mnie jest najwyższa przy minimalnym obciążeniu potem pokaże Ci wykres.

Nie chcę być niemiły w nowym roku, ale chyba coś Ci się pomyliło. Pewnie z pośpiechu...
    Domyślam się, że chodzi Ci o COP w funkcji mocy chłodniczej/grzewczej???
    Filmów nie mam nawet ochoty oglądać, bo na YT można nawet udowodnić płaskość ziemi...
    Przedstaw swoją konstrukcję i podaj WSZYSTKIE wyniki pomiarów z dokładnym opisem, to podyskutujemy.
    PS Jeżeli jest tak jak piszesz, to masz coś skopane, coś źle mierzysz itp.
    manitou
    Level 20  
    Dokładnie chodzi mi o stosunek mocy grzewczej oddanej do pobranej w funkcji obciążenia ukladu (rozbiór ciepla) przy tej samej temperaturze zewnętrznej. Jeśli mnie sie coś pomylilo to inżynierom z Toshiby chyba też :D zobacz dokumentację techniczną. Wycinek dla 2 i 5 stopni na zew. Obciążenia od 100% po lewej do 20% po prawej. Q= waty ciepla W= waty pobranej energii elektrycznej. Podziel jedno przez drugie wyjdzie dla 20% loadu cop ok 3.2 dla 80% ok 2.79 dla +2 stopni. Dane referencyjne z dtr. Więc nie każdy system ma optimum w tych samych obciążeniach. Również nie chcę byc niemily tylko mam wrażenie, że jesteś nieprzychylenie nastawiony do takich przeróbek. Pozdrawiam. Zbieram sie do złożenia nowego watku i opisania wszystkiego co i jak.
    jack63
    Level 43  
    manitou wrote:
    mam wrażenie, że jesteś nieprzychylenie nastawiony do takich przeróbek

Masz złe wrażenie. Nastawiony jestem pozytywnie, choć nie powinienem z prostej przyczyny: Wiekszość "przerabiaczy" łamie obowiązujące prawo.
    Jak bym był purystą, to powinienem posty raportować a was zgłosić do Ochrony środowiska i UDT...
    Poczytaj ustawę o tzw. fgazach.
    Także zważ proporcje mocium panie.
    Ponieważ nie jestem sprzedawcą ani nie żyję z montaży np. klimatyzatorów, więc nie odradzam lub nie traktuję z buta jak na Klimatyzacja.pl.
    Jedyne co staram się robić, to prostować bzdury pisane z niewiedzy lub ujawniać ściemy marketingowe.
    W kwestii tabelki. Masz dziwny zwyczaj podawania tabelek wyrwanych z kontekstu. Może jest to pośpiech? Nie wiem, ale prowadzi do niedopowiedzeń i innych podejrzeń... W każdym razie nie jest to godne technika/inżyniera i może sugerować marketingowe ściemnianie lub trolling.
    Także, jak chesz coś udowodnić, a nie politykować, to wklej ją jeszcze raz i dopisz wyniki COP.
    Aby było po bożemu, trzeba podać wszystkie ważne warunki pomiaru. Np. temp górnego źródła. W przeciwnym razie podane przez Ciebie z najlepszą intencją dane, staną się taką samą ściemą marketingową jak moc wymiennika, czy moc chłodnicza sprężarki. To ostatnie jest totalną bzdurą. Dlaczego ? Pomyśl i napisz sam.
    Pzdr w nowym roku.
    kkk6969
    Level 15  
    Koledzy wyluzujcie.
    My przeróbkarze najczęściej laicy w tej dziedzinie (bo skąd ciepło jak nie ma ognia?) jesteśmy dumni, że się udało choć nie musiało.
    Kolegom co się znają należny się uznanie i szacunek za to że pomagają. Należy to docenić.
    kkk6969
    Level 15  
    :D U mnie wszystkie czynności obsługowe i montażowe wykonywał autoryzowany instalator z uprawnieniami - takie okazywał, ale jak się nazywa to nie pamiętam, ogólnie to on do nikogo nie podobny. Montaż był przed 15 maja 2015 roku. Dzwoniłem do niego kiedyś z nierejestrowanego numeru telefonu którego już nie mam i nie pamiętam numeru. Przy montażu mnie było, chyba był kolega ale kto to nie pamiętam. Mój klimatyzator nie posiada czynnika więcej niż 2,4 kg więc nie ma obowiązku prowadzenia karty urządzenia. Dokumentację jaka miałem (była w koszulce - nie zaglądałem do niej) a jak a to była to nie pamiętam pies ją zjadł i wydalił ale nie dało tego się odtworzyć. Ale tego ze pies zjadł to ja nie wiedziałem bo teściowa mi nie powiedziała a teraz już wyjechała i ona pamięta ale tylko dawne czasy. Klimatyzator chyba znalazłem (dokładnie nie pamiętam) jak byłem na grzybach w głębokim lesie ja go nie kupowałem :D
    :D Chyba mnie jeszcze coś trzyma z sylwestra :D
    kkk6969
    Level 15  
    Pytanko - chodzi mi po głowie o odebranie ciepła z rurki cieczowej. Pytanie właściwie dotyczy prawidłowej pracy układu klimatyzacyjnego. Grzeję na wysokie temperatury na grzejniki 41 stopni. Na nią tzn. cieczową nałożyłbym przeciwprądowo rurę z powrotu co, przez co bym obniżył temperaturę czynnika w postaci już cieczy np z 36 stopni do 29 (tyle mam przeciętnie powrót z co). Klimie by było lżej odparować czynnik a temperatura c.o. by troszkę wzrosła. Koszty zrobienia tego pomijalne. Bo tyle co gdzieś wyczytałem to powrót czynnika do klimy nie powinien przekraczać 25-30 stopni. Czyli im mniej tym lepiej (oczywiście) do pewnej granicy.
    jack63
    Level 43  
    Opisz dokładniej. Najlepiej schemat instalacji z zaznaczeniem Twojego pomysłu.
    Napisz jaki masz czynnik i czy jest elektroniczny zawór rozprężny.
    Z moich wstępnych przemyśleń wynika, że niewiele zyskasz, zależy też co nazwać zyskiem, a możesz nawet stracić na mocy grzewczej. Jednak przy takich eksperymentach diabeł tkwi w szczegółach. Osobiście bym się w to nie wybierał.
    Lepiej trzymać się klasyki z może mniejszym ale 100% pewnym efektem, czyli obniżenie temp górnego źródła przez zmniejszenie różnicy temperatur w wymiennikach. Chodzi o max duży płytowy jako skraplacz i max duże grzejniki lub wspomagane wentylatorem jak w fancoilach lub sciana, sufit grzewczy (wymagana bardzo duża powierzchnia najlepiej w ciemnym/czarnym kolorze aby gro ciepła było dostarczane przez promieniowanie. Najlepsza jest podłogówka, ale pewnie u Ciebie nie jest ona do zrealizowania.
  • Computer Controls
    kkk6969
    Level 15  
    jack63 wrote:
    Opisz dokładniej. Najlepiej schemat instalacji z zaznaczeniem Twojego pomysłu.
    Napisz jaki masz czynnik i czy jest elektroniczny zawór rozprężny.
    Z moich wstępnych przemyśleń wynika, że niewiele zyskasz, zależy też co nazwać zyskiem, a możesz nawet stracić na mocy grzewczej. Jednak przy takich eksperymentach diabeł tkwi w szczegółach. Osobiście bym się w to nie wybierał.
    Lepiej trzymać się klasyki z może mniejszym ale 100% pewnym efektem, czyli obniżenie temp górnego źródła przez zmniejszenie różnicy temperatur w wymiennikach. Chodzi o max duży płytowy jako skraplacz i max duże grzejniki lub wspomagane wentylatorem jak w fancoilach lub sciana, sufit grzewczy (wymagana bardzo duża powierzchnia najlepiej w ciemnym/czarnym kolorze aby gro ciepła było dostarczane przez promieniowanie. Najlepsza jest podłogówka, ale pewnie u Ciebie nie jest ona do zrealizowania.

Jednostka FUJITSU zew AOYZ24LBT wew AWYZ24LBC, COMPRESOR 5KD240XAD21, rury 5/8 i 1/4 cala - tak jest w oryginale (nie wiem czy ta 1/4 nie za mała? czynnik r410a, elektroniczny zawór rozprężny.
    Na skraplaczu przypływ w standardzie 1,4m3 wtedy równica na wejściu i wyjściu skraplacz tj. delta 2-5 stopni w zależności od chwilowej mocy.
    Chodzi mi o to że bym odebrał ciepło do powracającego czynnika który za rozprężnym i tak cię wychodzi. Koszt przeróbki to kilka dyszek ( materiał mam) czyli (żaden). Zepsuć sprawnosci to chyba sie nie da?
    Odnośnie podłogówki to licho bo na podłogach parkiet. Przyszłościowo myślę o ogrzewaniu ściennym.
    jack63
    Level 43  
    kkk6969 wrote:
    Na skraplaczu przypływ w standardzie 1,4m3 wtedy równica na wejściu i wyjściu skraplacz tj. delta 2-5 stopni w zależności od chwilowej mocy.

Mógłbyś przetłumaczyć na język polski?
    Dobrze, że narysowałeś schemat, bo ...objawił się bufor.
    Po co Ci on? Dziwne rozwiązanie. Przy PC i kaloryferach wg. mnie nie ma sensu. Czyżby nie było drugiej pompy?
    Wytłumacz ideę, bo nie wiem co chciałeś tym buforem osiągnąć.
    Napisz też co chcesz osiągnąć tym ddatkowym wymiennikiem? Czy masz jakieś logiczne uzasadnienie, wiedziałeś gdzieś takie rozwązanie czy może tak Ci się....bekło po piwie???
    kkk6969
    Level 15  

Chodzi o przepływ przez skraplacz wody co. Standardowo mam nastawioną pompę na przepływ 1,4m 3 na godzinę. Wtedy delta wody wchodzącej i wychodzącej co ze skraplacza to ok 2-5 stopni. Im większy przepływ tym cop większy.
    Ten rysunek to tylko cześć instalacji. Jest jeszcze śmieciuch (paliłem drewnem) oraz piec gazowy. Bufor bardzo dobry do śmieciucha. Rozpalanie raz na dobę. Przy PC tez się sprawdza przy kalafiorach. Podam na przykładzie. Pompa chodzi tylko w taniej taryfie. W drogiej się nie opłaca w stosunku do gazu i śmieciucha. Po zakończeniu grzania w taniej taryfie w buforze zostaje zapas na grzanie w kaloryferach na kilka godzin, przy temp zew około zera stopni. Jak cieplej na dworze to starcza od taniej taryfy do taniej.
    Z tym wymiennikiem to coś na ala wymiennik regeneracyjny w pc.
    Schładza się czynnik chłodniczy przez EEV do temperatur podobnych do klimy i dogrzewa się woda w co.
    A takie pomysły to mam po whisky - po piwie tylko chce się sikać :D
    manitou
    Level 20  
    jack63 wrote:
    Także, jak chesz coś udowodnić, a nie politykować, to wklej ją jeszcze raz i dopisz wyniki COP
    Więc jestem. Ponieważ zarzucasz mi "politykowanie" napiszę, chyba już ostatni raz w tym wątku, co wkleiłem: wycinek oryginalnej dokumentacji technicznej, który opisywał mój klimatyzator ( dokładnie moją j. wew + agregat) oczywiście przed "przeróbką". Wycinek ten prezentuje stosunek nakładu mocy elektrycznej do wygenerowanej cieplnej. Czyli tzw. chwilowy COP. Warunki w układzie pow.-pow. czyli nie ma przypisanej temp. wody a temperatura powietrza w pomieszczeniu i std. wynosi ona 20 stopni. Celem tego było zaprezentowanie, że akurat ten model klimatyzatora ma większe COP przy minimalnym obciążeniu niż przy 80%. Aby to zaprezentować przedstawiam przygotowany na podstawie danych DTR wykres wielkości wsp. COP w funkcji obciążenia układu rozbiorem ciepła w serii danych dla -7 , 0 i +2 stopni temp. zew. Dane ze str. nr 145 instrukcji serwisowej dostępnej tutaj: http://www.toshiba-klima.at/pdf/en/anwendungs..._803_1103_1103E1_1403_1403E1_1603-E%20_E1.pdf

jack63
    Level 43  
    @manitou Bardzo dziękuję za informacje i wkład pracy.
    manitou wrote:
    zarzucasz mi "politykowanie"

Nic Ci nie zarzucałem i nie zarzucam. To tylko Twoja nadinterpretacja wynikająca prawdopodobnie z przewrażliwienia na swoim punkcie.
    Chodziło mi tylko o zwykłą inżynierską solidność w czasach gdy większość informacji w zasadzie informacją być przestała a stała się marketingową ściemą.
    Nie bez zdziwienia muszę przyznać Ci rację i cieszę się, że potrafiłeś mi ten brak racji wykazać. Dzięki temu sam się czegoś nowego nauczyłem i jeszcze więcej się nauczę analizując przyczyny takich, a nie innych, wyników pomiarów.
    Także gratuluję wytrwałości i zapraszam do dalszej analizy wyników w celu zrozumienia sytuacji.
    Aby jednak nie popaść w huraoptymizm i nie wyciągać z tego fałszywych wniosków wrzucę trochę dziegciu w tą beczkę miodu.
    manitou wrote:
    temperatura powietrza w pomieszczeniu i std. wynosi ona 20 stopni.

Jakoś nie mogę znaleźć tej informacji (temp. pomieszczenia) w serwisówce. Może mało dokładnie szukam, ale na logikę powinna być w pobliżu tabel mocy.
    edyta:
    Znalazłem w sekcji specifikation:
    Rated conditions Cooling : Indoor air temperature 27°C DB/19°C WB, Outdoor air temperature 35°C DB
    Heating : Indoor air temperature 20°C DB, Outdoor air temperature 7°C DB/6°C WB
    Wnioski na szybko:
    1. Szału nie ma. COP ok 3 i nie wiadomo czy uwzględniano (i jak) odszranianie JZ
    2. Zmiany COP w funkcji mocy grzewczej nie są znaczące, choć widoczne.
    3. Te dane mają się jednak nijak do układu po przeróbce. Tzn. tak jak w temacie.
    4. Wpływ automatyki jest ogromny. Czy pozytywny, to trudno ocenić. Jednak po przeróbce nie ma możliwości, albo są one bardzo utrudnione, aby skorzystać z pozytywnych efektów pracy programistów sterownika i całego stada czujników. Mało tego cała ta wyrafinowana automatyka może po przeróbce wręcz przeszkadzać.
    5. Stosunkowo niskie COP świadczy jednak o stosunkowo małych wymiennikach - optymalizacja kosztów produkcji. Zastosowanie sporego wymiennika płytowego i to jeszcze na cieczy może COP podnieść, ale tylko przy podłogówce lub innym niskotemperaturowym ogrzewaniu.
    @kkk6969 Na Twoim "whisky" pomysłem musze się jeszcze zastanowić. Postaram się wypowiedzieć później.
    Nie opowiedziałę na pytanie o pompę.
    manitou
    Level 20  
    jack63 wrote:
    Jednak po przeróbce nie ma możliwości, albo są one bardzo utrudnione, aby skorzystać z pozytywnych efektów pracy programistów sterownika i całego stada czujników. Mało tego cała ta wyrafinowana automatyka może po przeróbce wręcz przeszkadzać.
    Dlaczego tak uważasz? Nie wiem jak w innych przypadkach ale u mnie akurat żaden z wykorzystywanych w funkcji grzania i rozmrażania wymiennika czujników nie zmienił swojej roli. Regulacja stopnia otwarcia EEV na podst. czujnika strony ssącej i czujnika temp. wymiennika zew. alternatywnie jak już pisałem na podstawie czujnika strony tłocznej. Najważniejsze czyli algorytmy rozmrażania na podstawie czujników temp. zew i czujnika temp. wymiennika j. zew. W zasdzie tyle mi wystarcza aby być zadowolonym ze swojego układu. W trybie chłodzenia EEV jest kontrolowany przy pomocy czujnik temp. wymiennika j. wew. i tu mogę się z Tobą zgodzić, że trudno na płytówce wyznaczyć dla niego idealne miejsce. Ale to problem dla tych którzy będą produkować wodę lodową latem. W kitach dla chłodnic DX zaleca się jego umiejscowienie poprzez lutowanie w ok 3/4 wysokości chłodnicy. Warto powtórzyć słowa założyciela wątku: przeróbka jest banalnie prosta i wystarczą podstawy elektroniki aby dać sobie z tym radę, oczywiście przy pomocy firmy chłodniczej aby działać zgodnie z prawem. Naturalnie masz rację-lepiej kupić za kilkanaście tyś. złotych gotowy produkt i mieć wszystko szyte na miarę łącznie z oprogramowaniem, sterowaniem zawrem 3-d, itd. ale myślę, że ekonomicznie za 10-20% wartości rozwiązania gotowego dostaję 70-80% tego co oferuje gotowy produkt. Idealnie było by aby takie wątki jak ten nie musiały w tym kraju istnieć i żeby każdy mógł za 2-3 pensje kupić sobie taką thermę V czy althermę czy innego t-capa ale niestety tak nie jest. Napiszą jaki uzyskałem COP po sezonie.
    Pozdrawiam ! :D
    BTW ta moja Toshiba faktycznie nie ma powalających osiągów ale na obudowie ma napisane "made in Japan" i liczę, ze jeszcze trochę pochodzi ;) Z plusów ma kompresor typu Twin Rotary co daje małe wibracje nawet na małych częstotliwościach.
    jack63
    Level 43  
    manitou wrote:
    Naturalnie masz rację-lepiej kupić za kilkanaście tyś. złotych gotowy produkt i

Widzę, że wciąż masz tendencje do wkładania Twoich wyobrażeń o ludziach w ich głowy.... Nie rób tego, bo sam się spychasz na pozycje, na których chcesz, może podświadomie innych/oponentów umieścić.
    Aby było jasne dla innych. Wcale nie jest znacząco lepiej, choć może wygodniej. Popieram takie przeróbki, ale robione przez ludzi z głową! , a nie kawałkiem kapusty...
    Ci którzy ją mają (głowę), jak większość dyskutantów, sobie poradzą i zaozczędzą sporo kasy. A jaka satysfakcja!
    Swoją drogą nie rozumiem skąd taka rozbieżność w cenie między PC a klimatyzatorem???
    kkk6969
    Level 15  
    Odnośnie pomp to są dwie. Jedna w obiegu bufor pc (ok1,4 m3/h, pobór 45w przy dużych mocach, przy małych 0,6- 0,9m3 (7-20w), włacza się klima zaczyna pobór powyżej 250w. Druga bufor - kaloryfery (0,6m3) pobór 10w.

Po przeróbkach klimy dla parametrów 2 stopnie na dworze 45 ogrzewanie moja o mocy 8,5kw ma cop 2,3. koszt przeróbki ok 3-4 tys.
    Panasonic T-Cap o mocy 9 kw ma cop 2,95 koszt pompy ok 22 tys
    Therma V o mocy 9 kw ma cop 2,9 - koszt pompy ok 20 tys.
    Więc w zapasie na słaby cop mam około 16-19 tys. Te dysproporcje się zacierają gdy ktoś ma podłogówkę i grzeje co parametrem ok 30 stopni, wtedy różnica cop jest jeszcze mniejsza.
    manitou
    Level 20  
    jack63 wrote:
    skąd taka rozbieżność w cenie między PC a klimatyzatorem

Sam się nad tym zastanawiałem. Jednak należy zauważyć, że nowe klimatyzatory jakie tu przerabiano czyli markowe z EEV to także dość drogie urządzenia za moce 8-10 kW kosztują ok 10 tyś pln. Przykładowo moja Toshiba to wydatek ok 10 tys. Pompa ciepła Toshiby Estia o podobnej mocy kosztuje ok 18-20 tyś. Myślę, że hydrobox który już zawiera obiegówkę, płytowy wymiennik ciepła, grzałki back up, naczynie przeponowe, zawór 3d podnosi cenę względem prostego wymiennika ze zwykłej klimatyzacji. Ale nie o 10 tyś. Myślę, że realnie p. ciepła pow.-woda. powinny być o ok 25% droższe od klimatyzatorów, wtedy mogło by to mieć sens. Oczywiście cena nie bierze się z niczego (np. skala produkcji-hydrobox VS j. wew. nawiewne), w Daikinie są np. w małej Althermie j. zew. bez tacy ociekowej-wymiennik wisi w powietrzu aby woda z DF nie zamarzała, rurka z gorącym gazem przy dole wymiennika stale odmraża dół agregatu, płyta elektroniki chłodzona linią freonową i takie tam inne nowości. Ciekawe i drogie. No i oczywiście sterownik jak trzeba bez kombinacji. Chociaż teraz po przeróbce myślę, że budując nowy dom i tak bym ponownie przerobił jakiś dobry agregat, do tego 100% podłogówki + klimakonwektory do klimatyzacji i bufor z grzałkami BACK up lub przepływowo jakiś KOSPEL elektryczny. Po prostu dalej jest to opłacalne. Muszą spaść ceny nowych urządzeń aby "nie opłacało się kombinować". tak jak w temacie na elektrodzie: "jak oszukać projektor aby pracował bez lampy". Nikt już nie oszukuje bo teraz projektory kosztują 2 tys a nie 20. Pozdrawiam.
    jack63
    Level 43  
    Bardzo ciekawe uwagi. Dzięki. Widzę, że przeprowadziłeś reasearch techniczny a, tak jak niektórzy ...marketingowy. Gratulacje.
    Sam zajmując się chłodnictwem już 10 lat nie miałem "osobiście", namacalnie do czynienia z typową pompą ciepła. Pewnie ta uwaga spowoduje lawinę uwag typu: jak sie nie znasz to się nie wypowiadaj... Tak pomyślą i napiszą ci, którzy prawie żadnej wiedxy z chłodnictwa nie mają...
    Jednak PC jest dalej urządzeniem chłodniczym i obowiązują ją te same zasady co w innych " chłodziarkach".
    Postęp jaki nastąpił i dalej następuje w zakresie automatyki i silników zmieniłtrochę zasady patrzenia na układy chłodnicze. Po prostu zostały wykorzystane pewne luki sprawności, nad którymi starsze podejście przechodzi)o do porządku dziennego zakładając, że nic więcej się zrobić nie da. Okazuje się, że się ds, tylko niestety spoto kosztuje.
    kkk6969
    Level 15  
    Czołem
    Własnie wygospodarowałem troszkę czasu i wymieniłem rurkę cieczową z 1/4 cala na 3/8 cala. Teraz jest git. Układ się bardzo szybko stabilizuje kilka minut i we wzierniku ciecz, tylko na minimalnych mocach takie duże bąbelki ( nie mleko) wiec ok. Sprawność wzrosła bo zawór EEV dostaje sama ciecz.Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AWPowietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW
    romano78
    Level 16  
    Przyszo mi jeszcze coś do głowy zaraz koło mojego domu biegną dwie nitki wydaje mi się super sprawnych gwc na głębokości chyba ponad 2m glowna sieć miejskiego szamba i deszczówki studzienka od deszczówki jest na mojej działce .może by się tam wpiac :|

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Przed chwilą przywiazlem dwie jednostki jedna to daikin pompa ciepla druga Fujitsu klimatyzator z funkcja grzania małej mocy ale kupiłem obie za cały 1000zl daikin napewno nie był montowany da się coś z tym zrobić bez kupowania jednostki wewnętrznej?Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AWPowietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AWPowietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AWPowietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG S30AW
    wnoto
    Level 34  
    p.obelix wrote:
    Daikin trochę mały 3KW ciepła może dać

Czy to że tutaj woda zamiast powietrza będzie odbierać ciepło coś zmienia na plus ?
    romano78
    Level 16  
    Ale te 3kw to w jakim czasie da za 24h? pracy bo moja chalupa od poczatku okresu grzewczego potrzebujie srednio ok.7kw wyliczylem to ma podctawie zuzycia gazu zawsze resztę brakujaca moc moge wspomóc gazem np.Klimatyzator chodzi w nocnej taryfie a gazem dogrzewam w dzień
    wnoto
    Level 34  
    3kW x 24h = 72kWh/dobę jeśli będzie chodziła non stop z tą samą mocą. Około 7,5m3 gazu. (przy założeniu uzyskania 9,5kWh z m3 - dla dobrego kotła)
    manitou
    Level 20  
    @romano78 czyli wydales 1kpln na 2 jednostki nie mając nagranego nikogo z pasujacymi j. Wew? No cóż jak to było w pewnej reklamie - trzeba mieć fantazję. Możesz jeszcze obdzwonic aso może mogą ci sprzedać pasujące pcb. Ale do tego potrzebujesz dtr żeby wiedzieć jakie czujniki będą potrzebne i jak oszukać brak wentylatora. Czyli zabawa dla ambitnych.
    romano78
    Level 16  
    Uważasz ze nie warto było kupić nowych dwóch jednostek daikin i Fujitsu oglądałem je teraz dokładnie na 100procent nie były nigdy uruchamiane daikin jest z instrukcją i był oryginalnie zapakowany A jeśli chodzi o jednostkę wewnętrzną to wcześniej czy później coś się znajdzie lub wykombinuje coś innego nie muszę tego montować już mogę nawet za rok.

Dodano po 11 [minuty]:

wnoto wrote:
    3kW x 24h = 72kWh/dobę jeśli będzie chodziła non stop z tą samą mocą. Około 7,5m3 gazu. (przy założeniu uzyskania 9,5kWh z m3 - dla dobrego kotła)

W największe mrozy szło Max 8m3 na dobe średnia z ostatniego miesiąca to7,2m3 wraz z kuchenką gazową czyli nie cale 70kwh doba te niby 3kw to mogę uzyskać przy jakiej temp.zewnętrznej?