@manitou Bardzo dziękuję za informacje i wkład pracy.
manitou wrote: zarzucasz mi "politykowanie"
Nic Ci nie zarzucałem i nie zarzucam. To tylko Twoja nadinterpretacja wynikająca prawdopodobnie z przewrażliwienia na swoim punkcie.
Chodziło mi tylko o zwykłą inżynierską solidność w czasach gdy większość informacji w zasadzie informacją być przestała a stała się marketingową ściemą.
Nie bez zdziwienia muszę przyznać Ci rację i cieszę się, że potrafiłeś mi ten brak racji wykazać. Dzięki temu sam się czegoś nowego nauczyłem i jeszcze więcej się nauczę analizując przyczyny takich, a nie innych, wyników pomiarów.
Także gratuluję wytrwałości i zapraszam do dalszej analizy wyników w celu zrozumienia sytuacji.
Aby jednak nie popaść w huraoptymizm i nie wyciągać z tego fałszywych wniosków wrzucę trochę dziegciu w tą beczkę miodu.
manitou wrote: temperatura powietrza w pomieszczeniu i std. wynosi ona 20 stopni.
Jakoś nie mogę znaleźć tej informacji (temp. pomieszczenia) w serwisówce. Może mało dokładnie szukam, ale na logikę powinna być w pobliżu tabel mocy.
edyta:
Znalazłem w sekcji specifikation:
Rated conditions Cooling : Indoor air temperature 27°C DB/19°C WB, Outdoor air temperature 35°C DB
Heating : Indoor air temperature 20°C DB, Outdoor air temperature 7°C DB/6°C WB
Wnioski na szybko:
1. Szału nie ma. COP ok 3 i nie wiadomo czy uwzględniano (i jak) odszranianie JZ
2. Zmiany COP w funkcji mocy grzewczej nie są znaczące, choć widoczne.
3. Te dane mają się jednak nijak do układu po przeróbce. Tzn. tak jak w temacie.
4. Wpływ automatyki jest ogromny. Czy pozytywny, to trudno ocenić. Jednak po przeróbce nie ma możliwości, albo są one bardzo utrudnione, aby skorzystać z pozytywnych efektów pracy programistów sterownika i całego stada czujników. Mało tego cała ta wyrafinowana automatyka może po przeróbce wręcz przeszkadzać.
5. Stosunkowo niskie COP świadczy jednak o stosunkowo małych wymiennikach - optymalizacja kosztów produkcji. Zastosowanie sporego wymiennika płytowego i to jeszcze na cieczy może COP podnieść, ale tylko przy podłogówce lub innym niskotemperaturowym ogrzewaniu.
@kkk6969 Na Twoim "whisky" pomysłem musze się jeszcze zastanowić. Postaram się wypowiedzieć później.
Nie opowiedziałę na pytanie o pompę.