Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Satellite L505-110 - Nie uruchamia się, a jeśli się uruchomi error bios

budgie11 26 Mar 2013 10:52 1788 2
  • #1 26 Mar 2013 10:52
    budgie11
    Poziom 16  

    Witam, problem polega na tym, iż w/w model nie uruchamia się za każdym razem. Po wciśnięciu przycisku power zapala się tylko na chwilę druga dioda od lewej i po kilku sekundach gaśnie. Po kilku próbach jednak uruchamia się , wyświetla Phoenix SecureCore z błędami 0271: check date and time settings oraz 0251: system cmos checksum bad - press F1 .
    Po zapisaniu ustawień w biosie i restarcie bez wyłączania zasilania laptop uruchamia się normalnie. Dodam że mobo jest 3 tyg po naprawie - wymieniony kontroler od monitora z oznaczeniem ENE KB926QF D3.
    Po samych błędach wnioskowałbym tylko że siadła bateria podtrzymująca CMOS ale nie może być ona powodem nie uruchamiania się laptopa.
    Prosiłbym o jakieś sugestie z pomocą co jeszcze sprawdzić?

    0 2
  • Pomocny post
    #2 26 Mar 2013 11:37
    miecho18
    Spec od komputerów

    Cytat:
    Po samych błędach wnioskowałbym tylko że siadła bateria podtrzymująca CMOS ale nie może być ona powodem nie uruchamiania się laptopa.

    Może być powodem. Sprawdź napięcie tej bateryjki.

    0
  • #3 26 Mar 2013 12:27
    budgie11
    Poziom 16  

    Zgadza się, akumulatorek wyglądał na WYLANY co jak dla mnie jest troszkę dziwne, bo raczej nie powinien, a zalany też nie był bo wokół czysto i sucho, przelutowanie na nowy uzdrowiło lapka.
    Dzięki i pozdrawiam.

    0