Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panele fotowoltaiczne - Ile mocy Wam dają przy ładnej pogodzie ??

nandoz 26 Mar 2013 12:33 49425 71
NDN
    patzibi
    Level 2  
    putas wrote:
    Nie za ma co ;-).
    Od tego tu jesteśmy, żeby sobie pomagać i doradzać.

witam
    mam aurorę 3.6
    błąd E031 potrzebuję kogoś kto go naprawi
    pozdrawiam
  • NDN
    SAWEK101
    Level 31  
    A co tam naprawiać?, zawsze na to pomaga wymiana przekaźnika 1 lub 2ch, odkręcasz plecy, odkręcasz płytę i zwykle widac juz oco chodzi, przekaźnik 12V omron 30A , youtube wszystko ci powie.

Dzięki kolego za wykres,też montowałem w połowie listopada, wiec raczej mamy te same panele, poprosiłbym jeszcze produkcję za dzień jutrzejszy, to porównamy, no widać że tobie ładnie 8A dociąga, sprawdzałem kilka razy jak było czyściutkie niebo i max 7,3A no zobaczymy jaka będzie jutro pogoda.
    Obserwuję te panele w każdą lepszą pogodę i zawsze mam banana do dołu bo brakuje mi 1A :cry: , ale dobra zmobilizowaliście mnie trzeba uruchomić PV monitor, będą to bardziej reprezentatywne dane.
    Też kupowałem w virtechu, tyklo że 1paleta ale 4kolory :cry:, a może i 5, dlatego twierdzę że coś tu śmierdzi z jakością, jak bym widział dziś te 8A u siebie to bym chyba skakał z radości, a sprawdzałem kilkanaście razy w okolicy południa, czyżby te +10st u ciebie robiło taką różnicę w mocy?
  • NDN
    patzibi
    Level 2  
    ok
    gdzie można kupić taki przekażnik
    SAWEK101
    Level 31  
    Panie i panowie ,,nadejszła wiekopomna chwila", dziś niby umnie niebo kiepskie , wczoraj ładnie czyściutko zimno i wiatr miałem nie przekraczałem 7,2A czyli ok 220W z panela, a dziś cieplej bez wiatru i mgiełka z chmurkami na niebie i momentami mam pod strych 9,2A DC i inwerter 3,6kW na 14 panelach momentami obcina produkcje.
    Długo czekałem na ten dzień, by amerisolar pokazało co potrafi, a już myślałem że trzeba będzie dokładać paneli.
    hostii
    Level 25  
    u mnie cigsy 1080W w nominale 5 letnie Panele fotowoltaiczne - Ile mocy Wam dają przy ładnej pogodzie ??
    sq5lc
    Level 14  
    I u mnie dzisiaj ze słoneczka dało aż do odcięcia pv ;) Growatt wysyłał w sieć 3kW, a prąd z Amerisolarów 8,3 A.
    SAWEK101
    Level 31  
    Trochę dziwny dziś dzień by porównać, ale ja z 27paneli miałem 16,6kWh
    Nawet string 13paneli i aurura 3,6 momentami robił obcinkę, bo łapał prąd 9,3A i napięcie było wyższe, dziwne to trochę porównując wczorajszy dzień, wiem że dzieje się tak jak słońce wyjdzie zza chmur ale wczoraj tylko 7,2-7,3A czyżby tak się przegrzewały już panele, to trzeba by im na upały zrobić schładzanie wodą pod spodem, jakieś rozpylacze czy kroplowniki by blacha była mokra :D
    norbio79
    Level 10  
    Witam,posiadam 20szt paneli 220w połączonych w 2 stringi spięte równolegle na dachu i jednym kablem podłączone do inwertera(moc max 4600w).Czy takie rozwiązanie jest dobre,czy lepiej podłączyć po jednym stringu,bezpośrednio do inwertera.Jest jeszcze jedna opcja,4 stringi po 5 paneli połączonych równolegle.Wiem na 100% że wszystkie panele nie trzymają równych parametrów,jedne pokazują 33v drugie 30v,jeżeli chodzi o prąd to wogóle nie były sprawdzane.W ciepłe dni dają około 3500w.W zimniejsze potrafiły nawet 3800w.Napewno wiele osób u siebie przetestowało różne połączenia,więc proszę o poradę.Czy żeby zmierzyć prąd na pojedyńczym panelu,mogę użyć amperomierza z podłaczonymi do niego kilkoma zarówkami 24v szeregowo,czy jest jakiś łatwiejszy sposób.
    Tech132
    Level 26  
    norbio79 wrote:
    Witam,posiadam 20szt paneli 220w połączonych w 2 stringi spięte równolegle na dachu i jednym kablem podłączone do inwertera(moc max 4600w).Czy takie rozwiązanie jest dobre,czy lepiej podłączyć po jednym stringu,bezpośrednio do inwertera.Jest jeszcze jedna opcja,4 stringi po 5 paneli połączonych równolegle.Wiem na 100% że wszystkie panele nie trzymają równych parametrów,jedne pokazują 33v drugie 30v,jeżeli chodzi o prąd to wogóle nie były sprawdzane.W ciepłe dni dają około 3500w.W zimniejsze potrafiły nawet 3800w.Napewno wiele osób u siebie przetestowało różne połączenia,więc proszę o poradę.Czy żeby zmierzyć prąd na pojedyńczym panelu,mogę użyć amperomierza z podłaczonymi do niego kilkoma zarówkami 24v szeregowo,czy jest jakiś łatwiejszy sposób.

Podepnij w jeden string żeby było wyższe napięcie wtedy będziesz miał lepsze osiągi.
    SAWEK101
    Level 31  
    Pytanie co lubi twój inverter ?, sprawdź charakterystykę sprawności invertera, max moc na string i sam będziesz wiedział.
    norbio79
    Level 10  
    Mój inwerter ma Udc mpp-150-400V i Udc max 500V.Prąd Idc max 35,8A,myślę że 1 string przekroczy 600V,więc trzeba minimum 2.Czy jest różnica w wydajności kiedy zepnie się stringi na dachu,lub bezpośrednio w inwerterze.
    theo33
    Level 27  
    20 paneli w jednym stringu to ok 700V i tak nie można, 4 stringi to nap. ok 150V a prąd to 4x jakieś 9A , może by się zmieściło w parametrach inwertera ale tak na granicy, więc pozostają dwa równolegle, chyba że Twój inwerter ma dwa MPP