jaszto wrote: Lukaz pisze:
Wcześniej były 3 panele połączone szeregowo
Czyli 3x 180W +/- ...dało mi wczoraj max 507W i 2,6KW /dobę a bywały dni w tym roku po ponad 3KW
I taka to informacja jakby psu z gardła wyjął.
Przy panelach 2x180W uzyskuje 507W i pewnie 2,6kWh nie KW.
Panie elektryk wracaj do szkół i nie wciskaj ludziom kitu. Z 360W wyciąga 507W, to co będzie latem?
Dodano po 4 [minuty]:
Chętnie będę śledził ten post, być może ktoś rzeczowo opisze uzyskane osiągi energetyczne.
Przeczytaj dokładnie .
Napiszę nieco inaczej byś zrozumiał :
Są 4 panele w tym 2 zdublowane .
Moc zainstalowana jest 4x180W=720W ale inwerter ciągnie z 3 paneli czyli 3x180W=540W
a +/- dlatego że w jednym przypadku zdublowane panele są obciążone przez wspomniany regulator ładowania akumulatorów i nieco ujmują mocy (-) a w drugim trochę dodadzą bo panele zdublowane będą miały nieco większe napięcie bo regulator ładowania akurat nie będzie ładował dalej akumulatorów (+) .
Połączenie 3 szeregowo daje ok. 130V w tym jeden zdublowany . Inwerter mam do 150V
Na regulator z zdublowanych PV mam ok. 40V i wszystko gra .
Nie łączyłem po 2+2 bo miałem również problemy z rozłączaniem się inwertera przez regulator ładowania akumulatorów ( zbyt mocno obciążał panele kiedy było za mało słońca)
Moc jaką podałem (507W) to moc wychodząca z falownika ON-GRID na sieć energetyczną zmierzona przez licznik Volcraft Energy Logger 4000 z wykresu przebiegu mocy czynnej mierzonej co 1 minutę.
2,6KW z dobowego sumarycznego odczytu (2,6KWh specjalnie dla kolegi)
Pominąłem w uzyskanej mocy dodatkowe obciążenia przez regulator ładowania i odbiorniki 24V bo tego nie mierzę .
Nie napisałem celowo KWh tylko KW/ dobę dla nowicjuszy aby lepiej zrozumieli .