Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica Minolta Bizhub C250 - kolorowe paski na wydrukach

Paskuda25 26 Mar 2013 12:53 3684 6
    Paskuda25
    Level 10  
    Witam,

Czy jest ktoś w stanie wypowiedzieć się na temat tego typy kolorowych pasków na wydrukach (zazwyczaj efekt pojawia się wyłącznie na 1 stronie po wybudzeniu urządzenia; na kolejnych się nie pojawia, chyba że następuje dłuższa przerwa między wydrukami).

Dodatkowo na dole niektórych stron pojawiają się szare zabrudzenia od czasu do czasu, a na czarnobiałych wydrukach czasem szare tło jest drukowane jako ciemne lub/i pojawia się w pionie czarny pasek z całkowicie zniekształconym wydrukiem (jakby w 1 miejscu zostało wydrukowane także to co było po bokach).

Czy jest możliwa na tej podstawie jakaś wstępne diagnoza co to może być za problem i jak bardzo jest poważny.

Konica Minolta Bizhub C250 - kolorowe paski na wydrukach
    suri1986
    Level 24  
    Chciałbym to zobaczyć, ale nie da sie powiększyć. Sądzę że jest za to odpowiedzialna listwa czyszcząca transfer.
    Paskuda25
    Level 10  
    suri1986 wrote:
    Chciałbym to zobaczyć, ale nie da sie powiększyć. Sądzę że jest za to odpowiedzialna listwa czyszcząca transfer.

Już poprawiłem i da się powiększyć.
    suri1986
    Level 24  
    Dalej jestem zdania, że to na pasie transferowym zostaje obraz.
    Paskuda25
    Level 10  
    A czy jest ktoś w stanie polecić serwis w Krakowie, który by się specjalizował w tego typu sprzęcie, czy też dokładnie w Konikach?
    sly_PL
    Level 2  
    Witam, dziś wyskoczyło mi to samo na wydrukach.
    Objawy identyczne jak ww. po krótkie przerwie pasek żółty i magneta na kartce. Drugi wydruk już tego nie ma, ale za to czarny wydruk czasem przesuwa skraca na siebie.

Efekt jakby, pasek nie zbierał z wałka, albo za dużo dawkował tonera przy starcie.
    Co odpowiada za dawkowanie tonera?

Czy ktoś może pomóc, lub ów kolega rozwiązał problem?
    sly_PL
    Level 2  
    Dziękuję za pomoc :cunning:

Problem powstał z przepełnienia się zbiornika zużytego toneru.
    Komunikat o przepełnieniu nie wyskoczył, może w SM został wyłączony.

1) wymiana zbiornika zużytego tonera bezwzględnie, ale ona i tak nic nie daje bo jak widać zatkały się kanały z tonera Y i M i prawdopodobnie listwa zbierająca pasa transportowego
    2)wyciągnąłem tonery, bębny, utrwalacz pas transportowy oraz listwy zbierające.
    3) rozkręciłem maszynę, osłona boczna lewa, górna, przód, (daje to łatwy dostęp do wnętrza maszyny)
    4) Odkurzyłem wszystkie kanały spustowe zużytego tonera, listwy zbierające, całą maszynę w środku, przydaje się dobry odkurzacz np. karcher
    5) odkręciłem od pasa transportowego listwę zbierającą odkurzyłem i wyczyściłem
    6) pas transportowy wyczyściłem zębatki reszta w super stanie bez przebarwień, spękań itp
    7) utrwalacz wyczyściłem, rolka przednia idealna, rola tylna lekko pomarszczona na długości około 1/3, jeszcze pochodzi tragedii nie ma
    8) następnie po kolei rozkręciłem drum Y, bęben odkręcałem od dewelopera, ściągałem bęben i odkurzałem i czyściłem pas zbierający i elektrodę., uwaga przy skręcaniu trzeba pokręcić developerem i tak go pochylać, aby magnetyczny nośnik był równomiernie rozprowadzony
    9) następnie wymieniłem chip na drum Y, toner uzupełniłem wymieniłem też chip na tonerze Y,
    10) punkty 8 i 9 wykonałem też na M , C i K
    11) następnie zamontowałem pas transportowy (transmisyjny jak zwał tak zwał)
    12) następnie utrwalacz
    13) następnie zamontowałem obudowę front, powoli delikatnie uważać na zatrzaski
    14) następnie obudowa góra (tam gdzie wydruki się odbiera)
    15) następnie obudowa bok
    16) później odkurzyłem wszystkie filtry i zamontowałem drum-y i tonery
    17) maszynę włączamy głównym przyciskiem trzymając cały czas przycisk (narzędzia/licznik), dajemy restet, wyskoczy ok, wyłączamy masznę głównym wyłącznikiem i czekamy 10 sek., (tj procedura resetowania ze strony 302 service manual)
    18) po resecie włączamy maszynę i wchodzimy w narzędzi/licznik i włączamy samoadaptację, w tryb service mode wchodzimy zgodnie z opisem na str. 228 service manual (nie podaje regulamin forum) ustawienia zapisujemu w historii
    19) puszczamy test wydruku i ewentualnie wprowadzamy korekty w ustawieniach

U mnie wszystko gra i tańczy, drukarka puszcza wydruki czyste i ostre. Barwa kolorów też super.

Pozdrawiam