Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulacja obrótów silnika jednofazowego z pralki

Tomasz Sz 26 Mar 2013 16:48 5502 19
Relpol
    Tomasz Sz
    Level 12  
    Witam.
    W ramach projektu muszę stworzyć schemat sterowania w/w silnika.
    Nie mogę zastosować w układzie układu elektronicznego typu "złożę sobie kit z AVT".
    Wykorzystać natomiast muszę przekaźniki, styczniki itp.
    Przejrzałem sporo wątków na różnych forach, jednakże nie znalazłem odpowiedzi.
    Proszę o jakąś podpowiedź
    Pozdrawiam
  • Relpol
    janszy3643
    Level 29  
    Regulacja silnika indukcyjnego nie jest prosta
    Zmiany obrotów tylko przez zmianę częstotliwości.
    Żeby regulować obroty trzeba zastosować falownik.
    Elmont
    Level 25  
    Jest pytanie o jaki silnik chodzi ,bo jednofazowch siników w pralkach było stosowanych
    kilka typów .
  • Relpol
    buum
    Level 10  
    janszy3643 wrote:
    Regulacja silnika indukcyjnego nie jest prosta
    Zmiany obrotów tylko przez zmianę częstotliwości.
    Żeby regulować obroty trzeba zastosować falownik.

Dla uściślenia trzeba jeszcze zmieniać napięcie.
    Tomasz Sz
    Level 12  
    W treści zadania napisane jest tylko silnik jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym.
    Dokładniej pisząc, chodzi o zaprojektowanie układu sterowania elektrycznego w którym możliwa jest zmiana obrotów z niskich na wysokie (więc tylko 2 prędkości).
    Więcej danych nie posiadam. Jeżeli stworzę układ, to wszelkie niewiadome zamieszczę w założeniach projektowych tak, aby podciągnąć to pod projekt.
    janszy3643
    Level 29  
    Tomasz Sz wrote:
    silnik jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym.

Czyli indukcyjny klatkowy, to tylko falownik
    Elmont
    Level 25  
    Najlepszym wg mnie tu akurat rozwiązaniem byłaby zmiana liczby par biegunów przez
    ich przełączanie ,stosując styczniki skoro tego projekt wymaga.
    janszy3643
    Level 29  
    Elmont wrote:
    liczby par biegunów

Dokładnie tak, obroty zależą od liczby par biegunów (sposób nawinięcia) i częstotliwości przyłożonego napięcia. Częstotliwość można zmieniać falownikiem, tylko nie za bardzo rozumiem jak zmieniać liczbę par biegunów skoro silnik jest już nawinięty, a poszczególne uzwojenia połączone.
    buum
    Level 10  
    janszy3643 wrote:
    Elmont wrote:
    liczby par biegunów

Dokładnie tak, obroty zależą od liczby par biegunów (sposób nawinięcia) i częstotliwości przyłożonego napięcia. Częstotliwość można zmieniać falownikiem, tylko nie za bardzo rozumiem jak zmieniać liczbę par biegunów skoro silnik jest już nawinięty, a poszczególne uzwojenia połączone.

To jest tylko projekt ;-)
    Elmont
    Level 25  
    Kolego janszy3643 ,czyżby kolega nie słyszał o takowych silnikach w pralkach? skoro
    kolega pisze" tylko nie za bardzo rozumiem jak zmieniać liczbę par biegunów skoro silnik jest już nawinięty, a poszczególne uzwojenia połączone. " Proponuję co nieco
    poczytać a nawet obejrzeć takowe silniki ,typów akurat podawać nie będę.
    polraven
    User under supervision
    hehehhe przeciez to banalnie proste :) najlepszym przykładem jest np. silnik od pralki polskiej produkcji gdzie sa osobne uzwojenia (przełączane programatorem) dla wolnych obrotów czyli cyklu prania oraz wysokich obrotów czyli cyklu wirowania :) programator to inaczej przekaznik ( w dużym skrócie ) ;)
    User removed account
    User removed account  
    Tomasz Sz
    Level 12  
    Układ sterowania muszę zrealizować za pomocą przekaźników. Będąc w XXI wieku muszę się cofnąć w technice i nie stosować elektroniki
    User removed account
    User removed account  
    Elmont
    Level 25  
    Kolego darek 0012 nie "kręć" to da się zrobić na najprostszych przekaźnikach i
    stycznikach ,chwila namysłu wystarczy.
    User removed account
    User removed account  
    Tomasz Sz
    Level 12  
    Hmmmm skoro takie zadanie zostało wymyślone przez jakiegoś doktorka na pewnej polibudzie to myślę, że się da.
    Pomysł już mam - czasu chwilowo nie mam.
    Jeżeli uda się to zrobić to z miłą chęcią przedstawię to, żeby pokazać że się da.
    zyzy52
    Level 28  
    Witam.
    Można to wykonać na małych stycznikach, np.: MSM 0
    Moja propozycja jest taka:
    Regulacja obrótów silnika jednofazowego z pralki
    Wesołych Świąt!
    Tomasz Sz
    Level 12  
    W sumie do tego samego dążyłem, więc nie będę wstawiał kolejnego schematu, gdyż ten wydaje się ok. Myślę, że dołączę tylko lampki kontrolne, aby sygnalizowane były poszczególne tryby pracy oraz chyba lekko przekształcę schemat tak, aby wirowanie (obroty szybkie) załączane były pod warunkiem pracy na wolnych obrotach.
    Pozostało tylko jedno pytanie a raczej potwierdzenie faktu, że wirowanie może być realizowane tylko w jednym kierunku? Przeglądając zasoby internetu napotkałem się na stwierdzenie, że w przypadku wirowania w drugą stronę silnik by się mocna grzał?

Radosnych Świąt Wielkanocnych!