Witam serdecznie. Chciałbym podłączyć się do tematu. Instaluję w małym sklepiku alarm oparty na centrali Satel CA4V1. Mam 2 sygnalizatory - 1 wewnetrzny akustyczny SAWA-2 oraz zewnetrzny Satel SPL-2010. Postanowiłem opóźnić sygnalizator zewnetrzny przy każdym alarmie o 10 sekund przy pomocy przekaźnika funkcji czasowo-logicznych Pulsar AWZ516. Wyniknął jednak mały problem. Obydwa sygnalizatory chcę podłączyć do wyjścia OUT1. Wyjście to kontroluje obecność podłączonych sygnalizatorów przez dołączenie do nich rezystora 2,2kΩ. Do wyjścia OUT1 podłączę sygnalizator wewnętrzny oraz równolegle moduł AWZ516. Moduł będzie zasilał jego przekaźnik poprzez równoległe podłączenie wraz z sygnalizatorem wewnętrznym, a przekaźnik będzie podawał +12V z innego zewnetrznego zasilacza i w ten sposób bedzie uruchamiał sygnalizator zewnętrzny. No, ale chciałbym bardzo, aby sygnalizator zewnętrzny również był kontrolowany pod kątem jego obecności, na wypadek, gdyby ktoś mi go buchnął. W moim przypadku centrala zasygnalizuje tylko uszkodzenie obwodu sygnalizatora wewnętrznego i/lub płytki modułu przekaźnikowego. Bardzo chciałbym podłączyć wszystko tak, że pomimo wyzwalania wszystkich sygnalizatorów z jednego wyjścia OUT1 i wystepowania modułu przekaźnikowego, móc mieć również kontrolę obecności syreny zewnętrznej. Ufam, że da się to tak zrobić, tylko zupełnie nie wiem jak. Serdecznie prosiłbym o nakierunkowanie mnie. Pozdrawiam. Paweł
p.s. wyjście OUT 2 wykorzystam do sygnalizacji czuwania centrali.
p.s. wyjście OUT 2 wykorzystam do sygnalizacji czuwania centrali.
Moderated By sharp:Na forum panuje zasada - nie dopisujemy się z własnymi problemami do starych tematów.