Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia

adamesce 27 Mar 2013 06:51 39627 17
    adamesce
    Level 13  
    Witam. Siostrzenica ma samochód elektryczny, prawdopodobnie chinski, ale dosc spora maszyna. Sterowana jest takze z pilota i dziala bezproblemowo. Niestety nie reaguje na pedal gazu. Auto zasilane jest jednym akumulatorem 6V 20Ah i posiada jeden silnik napedzajacy jedno tylne kolo.
    W samochodzie znajduje sie przelacznik ON/OFF - sprawny
    Przelacznik wyboru sterowania (REMOTE/PEDAL) - 6 pinowy dwupozycyjny
    Przełacznik wyboru kierunku jazdy D - R - 6 pinowy dwupozycyjny. Jedyne co na nich odczytalem - R11 16(8)A 250VAC T125 16A 125/250VAC.
    PEDAŁ - dwupozycyjny 4 pinowy - sprawny
    Dodatkowo jakies tam glosniki, gniazdo jack i serducho - jakis uklad elektryczny - jeszcze nie rozbieralem.

Chciałbym sie dowiedzieć w jaki sposób sprawdzić te przełaczniki. Nie moge znalezc ich schematów. Co z tym maja łączyć w momencie wyboru. Siedzialem wczoraj ze 2 godziny z miernikiem i sprawdzalem na moj gust dosc sporo rzeczy. Udalo mi sie sprawdzic ze przy wyborze jazdy do tylu na PEDAL, pojawia mi sie napiecie na pedale - 5,92V (aku do wymiany ogolnie - lezy juz 2 lata w piwnicy samochod). Naciskam pedal i idzie na "komputer". Na silnik natomiast juz nic nie idzie. Zanim rozbiore ten komputer (sadze ze to bardziej element odbierajacy ze sterowania radiowego) choc nie sadze aby on mogl cos powodowac przy wyborze PEDAL, chcialbym sprawdzic dokladnie te wylacznik bo to elementy ruchome, narazone na wode itp.
    aduuuchs
    Level 11  
    Mam taki sam problem, możesz napisać czy udało Ci się naprawić ten samochodzik?
    prociomen007
    Level 18  
    Witam, kolego a wszystkie piny na tych przełącznikach są podłączone do czegoś? Czy tylko sobie są? ;-) Tutaj masz pokazane działanie przełącznika czteropinowego:

Przydało by się zobaczyć jak to wszystko jest ze sobą połączone.

Jeśli chodzi o sam przełącznik to w zasadzie można sprawdzić tylko czy zwiera on prawidłowo styki. Odłącz akumulator od zabawki, miernik ustaw na test diody albo omomierz i jednym "kabelkiem" do jednej nóżki a drugim do przeciwległej ( na przełączniku) dotknij. Jeśli miernik zapiszczy to w tej samej konfiguracji przełącz przycisk i zobacz czy pisk ustąpi. Jeśli tak się stanie to poszukaj ponownie nóżek na których pojawi się pis. Jeśli je znajdziesz oznaczać to będzie że na 95% przełącznik jest dobry. Prościej mówiąc w pozycji 1 przejście/pisk na mierniku powinien występować na jednej konfiguracji pinów natomiast w 2 pozycji na innej konfiguracji. Jeśli w jakimś ustawieniu na żadnej konfiguracji nie ma przejścia to przełącznik jest uszkodzony.
    adamesce
    Level 13  
    ale niestety jest to dwupozycyjny 6 pinowy przelacznik i nie jest az tak prosto to niesety sprawdzic. Aktualnie nie mialem czasu sie zabrac za pedal. Podejrzewam jednak ten uklad ktory odpowiada za zdalne sterowanie. poniewaz z obserwacji moich wynika ze kable i tak trafiaja do tego ukladu niezaleznie od wybranej drogi
    aduuuchs
    Level 11  
    Wczoraj posiedziałem trochę nad tym i posprawdzałem wszystko, kable itp... Niesprawny okazał się przełącznik 3pozycyjny 6pinowy (wybór jazdy przód-stop-tył), w żadnej pozycji nie dawał odczutu na mierniku. Zdjełem jego górną ruchomą część i wyczyściłem styki tych blaszek w środku i po sprawie. Dziś solidnie naładuję akumulator i sprawdzę ile wytrzymuje.
    Dzięki za podpowiedź koledze: prociomen007
    Mam zamiar rozejżeć się za lepszej jakości przełącznikami, bo te długo nie wytrzymają.
    adamesce
    Level 13  
    Ale de facto jest to dwu czy trzy pozycyjny przelacznik? U mnie wyczuwalne sa wzasadzie dwie pozycje, jego funkcjonalnosc powinna miec takze dwie pozycje tj pedal lub pilot. Nie wiem natomiast czy nie jest to uszkodzenie przelacznik od wyboru kierunku jazdy. on jest taki sam i nie wiem czy realizuje dwie czy trzy pozycje. naklejka obok (ozdobna) pokazuje D-N-R wiec tym sugerujac sie byly by 3
    aduuuchs
    Level 11  
    U siebie w samochodziku mam 3 przełączniki nie licząc tego w pedale gazu:
    1. włącznik/wyłącznik (dwu pozycyjny)
    2. wybór sterowania: pilotem/ pedał gazu (dwu pozycyjny)
    3. wybór kierunku jazdy: przód/stop/tył (trzy pozycyjny)
    Zepsuty był 3 przełącznik (objawy były takie same samochód działał tylko na pilota), sprawdź miernikiem, lub wymień wszystkie, koszt to kilka zł..
    trooliq
    Level 1  
    Witam
    Mam podobny problem, ale nie działa również poprzez pilota. Przeczytałem temat (ucząc się przy tym jak mierzyć przełączniki :D ), przemierzyłem chyba wszystko co można było i lipa. Przełączniki wszystkie sprawne, tzn. każda pozycja miała przejście na którymś pinie. Wyciągnąłem silnik. Zmierzyłem napięcie na wtyczce, przy jednoczesnym wciśnięciu pedału gazu i pojawiło się napięcie 2.6V (pewnie przez słąby aku), lecz silnik nie zadziałał. Podałem napięcie bezpośrednio z aku na silnik i też cisza. Jest jeszcze coś co mogłem przeoczyć czy diagnoza jednoznaczna z padnięciem silnika? Da się go w jakiś sposób naprawić czy tylko wymiana? Serdecznie dziękuję za pomoc
    zodiakmenda
    Level 21  
    Zmierz napięcie po wciśnięciu pedału gazu przy naładowanym akumulatorze ledwo naładowanym, napięcie zmierz na samym silniku, akumulator nie jest padnięty? Zmierz napięcie akumulatora bez naładowania jak będzie bliskie 0 to akumulator ze starości padł, podaj wiecej informacji jak to wygląda.
    GlobusG
    Level 11  
    Witam
    Podepnę się tutaj by nie zakładać kolejnego tematu.
    Jakiś czas temu brat przywiózł mi samochód elektryczny dla dzieci rozebrany na części pierwsze gdyż jakiś jego znajomy przerabiał mu go by jeździł szybciej. Ten owy znajomy coś sknocił i olał sprawę. Zostawił mojego brata z rozwalonym autkiem a mój brat nie ma do tego cierpliwości więc kupił nowy mocniejszy :)
    Ja się osobiście nie bardzo znam dlatego pytam was czy można to naprawić bo mój mały odkąd zobaczył ten samochód wierci mi dziurę w brzuchu czy naprawię a jak nie czy kupie mu taki sam :)
    Już tłumaczę co było robione.
    W opisie autka było napisane że jest jeden 6V silniczek i jedna bateria 6V. Koleś postanowił że dokupią jeszcze jeden silniczek 6V i jeszcze jedną baterię 6V. Oba silniczki podpiął pod baterie spięte równolegle (dobrze mówię?) by razem dawały 12V. Samochodzik ruszył ładnie pięknie ale jak przycisnęli guzik by zagrała muzyczka to pograła kilka sekund, zaczęła grać coraz ciszej, troszkę smrodu poleciało z pod maski i szybko wyłączyli. Koleś rozebrał i niby zlokalizował usterkę. Jego zdaniem był to spalony ??kondensator?? (dołączyłem zdjęcie). Powiedział że to nic wielkiego,wylutował go zrobił na krótko na kabelku i znów odpalił. Zagrało ledwo co i zgasło całkiem. Powiedział że kupi nowy kondensator i że to naprawi. Po długim czasie tylko podrzucił te kondensatory bratu mówiąc że teraz nie ma czasu tego robić i tak zostawił mojego brata. Przylutowałem kondensator w te miejsca które wskazał mi brat ale to nic nie dało.
    Przy samochodzie znalazłem jakąś tam instrukcję elektryki samochodu więc zrobiłem zdjęcie i wrzucam bo pewnie przyda się. Zrobiłem zdjęcie płytki na której koleś znalazł usterkę i zaznaczyłem w którym miejscu kombinował. Wrzucam też zdjęcie tych ??kondensatorów??
    O co proszę?
    O pomoc w naprawieniu tego i napisani mi krok po kroku co mam robić :)
    Z góry dziękuję :)

Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia

Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    zodiakmenda
    Level 21  
    Ten kto przerabiał i prawde mówiąc spiepszył robote to potem oddał złom tłumacząc sie że nie ma czasu... Jak aktualnie ten samochód wygląda czy dalej ma te dwa silniki? Piszesz że połączył akumulatory równolegle a piszesz o 12V... Jeśli podłączył silniki równolegle a akumulatory szeregowo i podpiął tam wszystko tak jak było to pewno elektronike uszkodził,
    problem napewno jest w elektronice na schemacie opisana jako remote control receiving box,
    weź podłącz jeden silnik i jeden akumulator wciśnij gaz i zmierz napięcie na silniku albo bez silnika, musisz sam znaleźć usterke powymieniaj elektrolity i uruchamiaj na jednym silniku i jednym akumulatorze, weź omomierz rezystory posprawdzaj czy sie nie popaliły nigdy nic nie wiadomo sprawdź bezpiecznik może sie przepalił za wczasu, nie pomoge za bardzo przez internet bo musiał bym mieć coś takiego w rękach a tak po samym opisie i zdjęciach moge tylko podpowiedzieć.
    GlobusG
    Level 11  
    Ale lipe odwaliłem. Tyle się napisałem a tak naprawdę nie napisałem o co mi chodzi :/
    Z tego co brat ostatnio sprawdzał zanim mi go oddał to samochód jeździł ale nic z elementów grających i świecących nie działało i właśnie to chciałbym naprawić. Na razie ładuje baterie bo samochód leżał dość długo odłogiem.
    Jak tylko naładuje baterie to sprawdzę co chodzi a co nie i opiszę ci wszystko najlepiej jak potrafię a jak nie będę potrafił to wstawię zdjęcie :)

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

Na początku sory za to że taki beznadziejny przypadek ze mnie :/ Mam nadzieję że będziesz miał cierpliwość do mnie i będziesz jak dziecku pomagał krok po kroku :)
    Ok piszę jak jest.
    W samochodzie nadal są dwa silniczki podłączone równolegle, chodzi mi że oba minusy silniczków idą do minusa akumulatora i oba plusy silniczków idą do plusa akumulatora. Zostawiłem jeden akumulator i sprawdziłem co działa.
    Oba silniczki działają, pedał gazu działa, zmiana biegów działa. Działają światła stopu które są podłączone do silniczków. Działają także światła "długie".
    Wszystkie inne światełka i muzyczki które są podłączone pod tą płytkę ze zdjęcia nie działają po naciśnięciu odpowiednich przycisków. Sprawdziłem wszystkie światełka źródłem zewnętrznym i żadna nie jest przepalona. Co do mierzenia to nie bardzo wiem co mam mierzyć by wiedzieć co to znaczy :/
    Na pewno prąd dochodzi do płytki bo zmierzyłem na kablach które doprowadzają prąd do płytki te dwa po lewej ale na przykład nic nie dociera do tych dwóch po środku (niebieskie strzałki) które odpowiadają za światełka które sprawdziłem zewnętrznym źródłem zasilania i są sprawne.
    Czy czujesz się na siłach by doradzać mi na odległość co robić by eliminować kolejne rzeczy aż odnajdziemy usterkę?

zodiakmenda
    Level 21  
    Jeśli od światełek jest ta płytka co na zdjęciu pokazałeś a na schemacie oznaczona music light to myśle że problemu za bardzo nie ma popatrz na płytke tam jest tylko scalak troche rezystorów, kondensatorów. Jeżeli oczywiście to jest ta płytka, scalak to pewno wzmacniacz do głośnika więc jeśli muzyczka nie gra to pewno jest uszkodzony ale najpierw weź omomierz i posprawdzaj rezystory diody prostownicze, jeśli przepaleń nie ma to trza szukać dalej, co to jest kabel żółty i czarny? Od czego? Jeśli elementy wyglądaja na sprawne weź wymień ten scalak bo pewno jest to wzmacniacz do głośnika by muzyczka grała jak się uszkodził to nic nie będzie grało, co do oświetlenia music light tak sie zastanawiam jak ono działa jeśli diody w rytm muzyczki grają to też nic nie zadziała jak wzmak będzie uszkodzony.
    GlobusG
    Level 11  
    Quote:
    Jeśli od światełek jest ta płytka co na zdjęciu pokazałeś a na schemacie oznaczona music light to myśle że problemu za bardzo nie ma popatrz na płytke tam jest tylko scalak troche rezystorów, kondensatorów

A dla mnie to i tak czarna magia :)
    Tak,ta płytka na bank jest od muzyki i światełek. Znów masz rację, diody działają w rytm muzyki. Przepaleń nie widzę, czarny i żółty kabel prowadzą od płytki do diod w kabinie kierowcy które mają mrugać w rytm muzyki.
    Dobra postaram się pomierzyć co nieco i dam znać ... jęli będę wiedział co robię :)
    Kupię ten scalak i go wymienię :)
    stargardman
    Level 1  
    Mi również zepsuł się ten przełącznik:R11 16(8)A 250VAC T125 16A 125/250VAC.
    Rozkręciłem go żeby przeczyścić styki, ale pogubiłem kuleczki :)
    Czy ktoś może mi pomóc i podesłać namiar na sklep gdzie mógłbym taki przełącznik kupić?
    Z góry dzięki za pomoc.
    adamesce
    Level 13  
    ja kupilem przelaczniki na allegro. Kupilem uzywane z rozbiorek roznych samochodzikow (kilka aukcji znalazlem) oraz na tablicy byly. Auto dziala bez problemu po wymieanie wszystkich przelacznikow.
    kuczyko
    Level 11  
    Witam,

Posiadam identyczny pojazd HD-6838, w którym przepalił się moduł sterujący/przełączający RC i napęd jest martwy.
    Zakupiłem na portalu internetowym nowy moduł od innego autka T9K R8v niestety sprzedający nie posiada rozpisanych pinów ani instrukcji ... Podłączyłem do niego i pod konsole 12V światło działa moduł dźwiekowy działa natomiast mam problem z podłączeniem pedału gazu, kluczyka, i biegów (1 do przodu, 1 do tylu - włącznik kołyskowy 6pin). Znalazłem w internecie dokumentacje zdjęciową i rozpiskę w języku chińskim:
    Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia
    Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia Elektryczny samochodzik dla dzieci - brak reakcji na pedał przyspieszenia

Czy może wiecie jak wykonać to podłączenie do schematu przedstawionego niżej aby działał napęd autka?:

Z góry dziękuję za pomoc

Udało mi się uruchomić moduł zwierając przewody: szary z czerwonym (mała wtyczka z 6 przewodami ) co pozwoliło na sterowanie przekaźnikami za pomocą żółtego przewodu zwierającego raz z niebieskim raz z brązowym (pedał gazu + przełącznik jazdy :przód /tył )

Natomiast mam kolejny problem, strasznie szarpie dzieckiem podczas jazdy w przód i w tył. Potrzebny jest jakiś moduł soft start/stop i układ jego podłączenia...
    skald4444
    Level 11  
    Witam
    Miałem problem z Mercedesem i sterownik tam występujący to LN R1. Ktoś pisał o uszkodzonych przełącznikach uważam, że raczej one nie powinny się przepalać bo sterują cewki przekaźników a prądy tam są grubo poniżej 1A. Sprawdziłem wszystko w końcu zaczęłam dokładnie oglądać płytę sterownika pod lupą. Okazało się że przy wlutowanych przekaźnikach ścieżki są tak blisko siebie że nastąpiło zwarcie. Pewnie przy dłuższej jeździe i używanej cynie bez ołowiu wlutowane przekaźniki zaczęły się przegrzewać co doprowadziło do zwarcia ścieżek. Nie podejrzewam że to celowy zabieg aby ten moduł się uszkadzał ale dla pewności poczyniłem większe przerwy między ścieżkami. Wszystko działa.