Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarka udarowa, uniwersalna

rayden 27 Mar 2013 18:13 1992 2
    rayden
    Level 14  
    Witam, stoję przed zakupem wiertarki.

Mam już młotowiertarkę "MAC allister" @Castorama i póki co jestem zadowolony.
    Udało mi się przekuć przez 30 cm beton pod rury kanalizacyjne 110 mm(kilka otworów) ~30 min/otwór, duży otwór w stropie 15cm grubości - otwór pod pustak kominowy 56X40 cm ~20min. otwory 10mm dl 12 cm w momencie ;) Więc ok.
    Przymierzam się do reszty instalacji woda, prąd itp.
    Chciałbym aby wiertarkę użyć do mniejszych otworów (mocujące) wymieniona młotowiertarka jest dość nieporęczna do takich zastosowań. Poza tym do wiercenia w metalu, drewnie szlifowania i polerowania.

Zastanawiam się nad Boschem GSB21-2 RCT, GSB21-2 RE, DeWalt D21805
    Nie będzie używana dzień przy dniu do pracy ciągłej niemniej chciałbym żeby się nią komfortowo pracowało i była w miarę uniwersalna i trwała.

Nie łudzę się że kupię boscha jak z przed 10-15 laty made in germany które podobno były nie do zajechania.

Ale czy to co się da kupić (prod UE, Chiny Turcja itp) jest choć trochę lepsze od wiertarek marketowych za 300-400 zł?

Wszystkich którzy mieli okazję pracować podobnym sprzętem nieco dłuższe proszę o sugestie.
    pawel-jwe
    Level 30  
    A ja bym polecił coś z MAKITY, z tańszych cenowo to np:
    - do lżejszych prac: MAKITA HR2450
    - do cięższych prac: MAKITA HR4002
    Mój ojciec ma oba i jest mega zadowolony, ma jeszcze trzeci pośredni ale nie pamiętam symbolu. Warto czasem popytać w kilku sklepach bo nieraz można w niezłych promocjach kupić zestawy (urządzenie + końcówki robocze + walizka w cenie 50-75% jak by wszystko osobno kupować).
    Do prac w suporeksie, zwykłym betonie, cegle itp. w zupełności wystarczy ten mniejszy. Natomiast jak robiliśmy remont w bloku ze zbrojonego żel-betonu to tylko ten cięższy.
    PS. Wybieraj jedynie sprzęt z SDS (albo odpowiednikiem tego systemu u innych producentów), super wygodne i nie ma problemów ze "ślizgającym" się wiertłem.
    rayden
    Level 14  
    Doceniam zalety SDS-a (ten MAC ma SDS-MAX) max jest generalne do wierteł dużych średnic i dłut ale dokupiłem przejściówkę na SDS-plus tym min-wierciłem pod mocowanie styropianu i koronową otwornicą 65mm (pod słupki).
    Niestety widzę że sprzęt z SDS-em nie ma raczej dwóch biegów i montowany jest w elektropneumatykach. Myślę że kucie i wiercenie otworów w betonie 10mm+ używałbym MAC-a skoro go mam. Do mniejszych średnic, w miejscach trudnodostępnych użyłbym tej wiertarki co chcę kupić. Później jako sprzęt uniwersalny (wiercenie w tworzywie, metalu i drewnie, wkręcanie wkrętów, szlifowanie desek itp) tu potrzebna jest blokada skoku.