Witam. Mam pytanie dotyczące czujnika temperatury zewnętrznej w samochodzie Chevrolet Captiva. Mianowicie w kupiłem używany samochód, i od początku komputer pokładowy w miejscu wyświetlania temp. zew. wyświetlał błąd. Okazało się, że czujnika temp. w ogóle nie ma tylko są zaizolowane kable. Kupiłem więc czujnik temp zewnętrznej. Gość w sklepie powiedział że do każdego auta są takie same tylko różnią się wtyczką ble ble ble. Więc kupiłem rzekomo zamiennik do captivy za ok. 30 zł podczas gdy oryginalny kosztuje 100 zł. Zamontowałem i komputer od razu zaczął wskazywać temp. zaczął od -2... myślę- Działa! ale temperatura zaczęła spadać do -17 a takiej oczywiście nie było...
I teraz moje pytanie brzmi: Czy czujnik temperatury rzeczywiście jest taki sam do każdego samochodu? Czy różnią się czymś, czy to jest po prostu zwykła termopara? Czy możliwe jest żeby komputer źle wyświetlał? Czy jednak zainwestować w ten oryginalny czujnik ?
Bardzo proszę o poradę i odpowiedź.
Pozdrawiam
I teraz moje pytanie brzmi: Czy czujnik temperatury rzeczywiście jest taki sam do każdego samochodu? Czy różnią się czymś, czy to jest po prostu zwykła termopara? Czy możliwe jest żeby komputer źle wyświetlał? Czy jednak zainwestować w ten oryginalny czujnik ?
Bardzo proszę o poradę i odpowiedź.
Pozdrawiam