Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

chevrolet captiva czujnik temp - Czujnik temp. zew. wskazuje błędną temperaturę

cinek_killer89 27 Mar 2013 23:19 5424 8
  • #1
    cinek_killer89
    Level 10  
    Witam. Mam pytanie dotyczące czujnika temperatury zewnętrznej w samochodzie Chevrolet Captiva. Mianowicie w kupiłem używany samochód, i od początku komputer pokładowy w miejscu wyświetlania temp. zew. wyświetlał błąd. Okazało się, że czujnika temp. w ogóle nie ma tylko są zaizolowane kable. Kupiłem więc czujnik temp zewnętrznej. Gość w sklepie powiedział że do każdego auta są takie same tylko różnią się wtyczką ble ble ble. Więc kupiłem rzekomo zamiennik do captivy za ok. 30 zł podczas gdy oryginalny kosztuje 100 zł. Zamontowałem i komputer od razu zaczął wskazywać temp. zaczął od -2... myślę- Działa! ale temperatura zaczęła spadać do -17 a takiej oczywiście nie było...
    I teraz moje pytanie brzmi: Czy czujnik temperatury rzeczywiście jest taki sam do każdego samochodu? Czy różnią się czymś, czy to jest po prostu zwykła termopara? Czy możliwe jest żeby komputer źle wyświetlał? Czy jednak zainwestować w ten oryginalny czujnik ?
    Bardzo proszę o poradę i odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • #2
    piotrekwoj1
    Level 40  
    Ja sądzę że ten czujnik jest do wyrzucenia zmierz jego rezystancje i wsadz go w ciepłą wodę zobaczysz czy sie zmieni tem na liczniku
  • #3
    mczapski
    Level 39  
    Pewno trudno będzie o gotowe informacje jako, że samochód nie jest zbyt powszechny. Ale też cudów tam nie będzie. Czujnik temperatury to zapewne termistor (NTC). A więc trzeba będzie wziąć do ręki miernik uniwersalny i pobadać. A więc, czy na przyłączu czujnika mamy napięcie i jakie? Jak jest wartość oporności twojego czujnika? I wreszcie popróbować podstawieniem opornika zastępczego. Czujnika uniwersalnego to chyba nie ma z racji, że każdy konstruktor kombinuje według własnych możliwości.
  • #4
    cinek_killer89
    Level 10  
    Napięcie na przyłaczu to wynosi 4,97 V czyli pewnie 5V. Natomiast oporność czujnika to 11,1 kΩ przy 10°C. Oporność dość skakała nie wiem czy to prz wahania temp. czy przez mój gówniany miernik ale udało mi się ustabilizować i jest 11,1. Przy temp otoczenia ≈10°C komputer wskazywał -19°C. Czy możliwe jest żeby komputer trzebabyło zresetować, skalibrować ?
  • #5
    mczapski
    Level 39  
    Chyba jednak zbyt duża oporność. Bardziej miarodajnie należało zmierzyć także przy 20 st C. Statystycznie spodziewałbym się w okolicy 3-5 kOhm. Zatem teraz alternatywnie znajdź termistor NTC 4,7-5 kOhm i badaj dalej Jako zastępcze zastosowanie oporników z zakresu 2-5 kOhm i wyciąganie wniosków.
  • #6
    cinek_killer89
    Level 10  
    niestety z racji świąt, nie kupiłem żadnego termistora, ale za to założyłem na chiwlę oryginalny czujnik chevroleta z tego samogo modelu captiva i z tego samego roku w komisie samochodowym gość mi sprawdził i co sie okazało ??? przy plus 5 stopni pokazywało -28 ... czy jest możliwe żeby jakos komputer to źle czytał ???
  • #7
    Aleksander_01
    Level 42  
    Masz zzieleniałe przewody, szukaj we wtyczkach.
  • #8
    cinek_killer89
    Level 10  
    zamykam temat. Kupiłem nowy czujnik oryginalny... wszystko ładnie działa. Zamykam temat
  • #9
    Skorpion19990
    Level 1  
    Witam, gdzie znajduje się ten czujnik? Mam ten sam problem! W razie czego mój e-mail: scorpion1990ck(malpa)gmail.com