Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVR - chciałem zapytać o Wasze początki

ThePyrko 28 Mar 2013 14:45 981 9
  • #1 28 Mar 2013 14:45
    ThePyrko
    Poziom 2  

    wypadało by się przywitać, no to siemka Wam :D

    planuję kupić jakiegoś AVRa (patrzę szczególnie na ATmege32) i całe osprzętowanie typu płytka stykowa, programator itp. itd.

    no i chciałem się zapytać o Wasze początki, doświadczenie w zabawie z tymi małymi cudeńkami i o jakieś rady, które mogą mi kiedyś się przydać ;)


    Pozdrawiam, Pyrko =]

    PS. pytam się bo powiedzmy dostałeem stypendium o pokaźnej sumce i postanowiłem ze się pobawię w mikrokontrolery a przy tym się dużo nauczę ;D

    0 9
  • #3 28 Mar 2013 14:57
    snnaap
    Poziom 25  

    ATMega32 to moim zdaniem dobry wybór,
    dużo pinów - możesz dużo ledów podłączyć ;)
    I2C, SPI, UART, Timery w tym ważny Timer2 więc wszystko co potrzeba, by zacząć miło zabawę z tą rodzina uK.

    Albo to samo z USB czyli ATMega32U2 ..4.

    0
  • #4 28 Mar 2013 15:16
    ThePyrko
    Poziom 2  

    noo właśnie mi najbardziej zależało na ilości pinów, bo jak zobaczyłem ile trzeba ich do wyświetlaczy (tych na cyferke czy kilka) i ogólnie jak kiedyś patrzyłem to ATmega8 ponoć wystarczy dla początkującego ale z taką ATmega32 to już można bardzo dużo robić ;)

    szczerze to wielu funkcji nie rozumiem, ale kiedyś to wszystko ogarne :D

    no a takie Timery to do czego się np. wykorzystuje, i po co kilka tych Timerów? w większych projektach się wykorzystuje kilka Timerów, dobrze myśle?

    0
  • #5 28 Mar 2013 15:22
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    ThePyrko napisał:
    no i chciałem się zapytać o Wasze początki, doświadczenie w zabawie z tymi małymi cudeńkami i o jakieś rady, które mogą mi kiedyś się przydać ;)
    ....
    no a takie Timery to do czego się np. wykorzystuje, i po co kilka tych Timerów?

    Proszę bardzo - lektury na co najmniej kilka tygodni :)
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/


    ThePyrko napisał:
    w większych projektach się wykorzystuje kilka Timerów, dobrze myśle?

    Nawet w małych często wykorzystuje się kilka - wszystko zależy od projektu.
    Najpierw dużo poczytaj, wiele się wyjaśni i wtedy będziesz zadawał już bardzo konkretne pytania :)

    Powodzenia!

    0
  • #6 28 Mar 2013 15:24
    snnaap
    Poziom 25  

    Do sterowania wyświetlaczami nie trzeba aż tak dużo pinów - opis na stronie w stopce - multipleksowe sterowanie wyświetlaczem.

    I dla przykładu właśnie takie sterowanie odbywa się za pomocą timerów.
    Ogólnie Timery to jedne z najczęściej wykorzystywanych, obok UARTA , bloków uK.

    0
  • #8 28 Mar 2013 15:26
    ThePyrko
    Poziom 2  

    No to pewnie, czytałem to kiedyś, ale stwierdziłem, że poczytam później. ;D Wypada na to, że te 'później' jest teraz ^^ Powiem jeszcze tylko, że strasznie pomocna jest ta stronka.

    0
  • #9 28 Mar 2013 15:31
    GanzConrad
    Poziom 21  

    Możesz też zacząć od tego:
    http://kursc.forbot.pl/
    Zresztą czytając stronę dondu dowiesz się większości potrzebnych rzeczy.

    0
  • #10 28 Mar 2013 15:38
    ThePyrko
    Poziom 2  

    Podstawy C czy C++ to ja umiem, tylko właśnie trzeba się tej obsługi mikrokontrolera nauczyć, :) w każdym razie dzięki wszystkim za linki.

    EDIT: temat zamykam ;)

    0