Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota RAV4 - Kontrolka ładowania, niskiego stanu oleju i wody w filtrze paliwa

jestembotem98 28 Mar 2013 15:02 20670 11
    jestembotem98
    Level 9  
    Witam mam mały problem z Toyotą RAV4 D4D. Otóż podczas jazdy zapaliła się kontrolka: ładowania, niskiego stanu oleju i wody w filtrze paliwa. Olej jest, filtr paliwa wyczyszczony, a ładowanie jest sprawdzone. Autko jeździ bezproblemowo, zapala bardzo dobrze tylko jest właśnie problem z tymi kontrolkami.
  • Helpful post
    chomik106
    Level 17  
    Objaw może być od uszkodzonego regulatora napięcia,choć ostatnio w avensis był niedolutowany dość dobrze stojan do mostka prostowniczego-po PROFESJONALNEJ regeneracji alternatora.
    sebaoo2
    Level 17  
    jestembotem98 wrote:
    wody w filtrze paliwa. Olej jest, filtr paliwa wyczyszczony

Wodę trzeba spuścić,odkręcając korek od spodu filtra w sumie to powinno być w instrukcji jak to zrobić

kontrolka oleju - sprawdź czujnik oleju
    jestembotem98
    Level 9  
    Woda była wypuszczona, ładowanie działa i olej jest. To musi być jakiś problem z komputerem
    sebaoo2
    Level 17  
    Z tego co się orientuje aczkolwiek mogę się mylić to te świecące kontrolki powinno się skasować po wykonanej naprawie
    jestembotem98
    Level 9  
    Dzisiaj podczas jazdy wszystkie kontrolki zgasły, lecz zapaliła się awaria silnika.
    sebaoo2
    Level 17  
    Podłączyć do komputera i sprawdź co mu dolega
    jestembotem98
    Level 9  
    Dzisiaj rano odpaliłem auto i kontrolki się zapaliły, ale zaraz zgasły. Wydaję mi się że, kiedy jest wilgotno to po prostu komputer głupieje. Zobaczymy co będzie, gdy się zrobi sucho.
    KaczorGSM
    Level 15  
    Na 99,999% masz problem z alternatorem.
    jestembotem98
    Level 9  
    Pojechałem do mechanika, wykręciliśmy alternator i okazało się, że były spalone diody.
    wieckowskipawel242
    Level 1  
    Witam. Jak w temacie zapaliły się jednocześnie 3 kontrolki w rav4 2.0 D4D. Lądowanie na wolnych 13.4V. Alternator wyjęty sprawdzony na warsztacie niby diody OK. Wymieniono tylko szczotki i łożysko. Zamontowano spowrotem kontrolki nadal świecą. Jakieś pomysły? Proszę o pomoc. Dzięki Pozdrawiam.
    andrzej20001
    Level 43  
    To niech założy nowy zamiast niby dobrego mostka