logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena schematu kotłowni z kotłem Junkers i kominkiem Lechma PL-190

jaro008 29 Mar 2013 09:52 37452 36
Najlepsze odpowiedzi

Czy schemat kotłowni z kotłem Junkers, kominkiem z płaszczem wodnym i zasobnikiem CWU będzie działał poprawnie oraz gdzie dać zawory zwrotne, pompy i zabezpieczenia?

Schemat zasadniczo może działać poprawnie, ale warto uprościć sterowanie i zabezpieczyć podłogówkę: kocioł gazowy odłączaj stykiem beznapięciowym z Tatarka, a pompę za wymiennikiem płytowym chroń ogranicznikiem temperatury TB1 zamiast polegać na zaworze 3D za wymiennikiem [#12168638][#12174518] Jeden z odpowiadających uznał, że zawór mieszający za wymiennikiem jest zbędny, a jeśli już chcesz regulacji, to lepiej dać zawór termostatyczny i ewentualnie limiter w kolejności: wymiennik → zawór termostatyczny → ogranicznik temperatury → pompa [#12175566] Co do zaworów zwrotnych, dawaj je tylko tam, gdzie rzeczywiście może wystąpić przepływ wsteczny; w dyskusji wskazano też, że zdublowany dopływ wody do kominka jest niepotrzebny, bo naczynie ma własne zasilanie [#12168638] Nie zapomnij o zaworach spustowych w najniższych punktach instalacji kominka i CO [#12174518] Padła też praktyczna uwaga, że przy pracy kominka warto mieć prosty układ blokujący jednoczesną pracę pomp kotła i kominka, a doświadczenie z podobnej instalacji pokazuje, że kominek ma dużą bezwładność i wymaga realnego zabezpieczenia przed przegrzaniem [#12129176]
REKLAMA
  • #1 12126192
    jaro008
    Poziom 11  
    Witam,

jestem na etapie robienia kotłowni w domku parterowym, od razu zaznaczam, że jestem inwestorem - nie instalatorem.
    Prosiłbym bardziej zorientowane osoby ode mnie o ocenę i weryfikację schematu kotłowni.
    Podzespoły instalacji:

- kocioł gazowy Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3 (wbudowany zawór 3-drogowy i pompa obiegowa),
    - sterownik pogodowy FW 100,
    - kominek z płaszczem wodnym Lechma PL-190 standard,
    - 3 szt. pomp Grundfos ALPHA2,
    - sterownik kominka Tatarek ZRT -08G - z przepustnica powietrza,
    - zasobnik dwuwężownicowy Biawar Mega Solar 220l,
    - ogrzewanie wyłącznie podłogowe ( 2 rozdzielacze z rotametrami).

Prosiłbym, żeby ktoś zerknął na umieszczone zawory zwrotne, pompy i filtry czy to wszystko jest w porządku rozmieszczone?

Moje założenia instalacji C.O. są takie, iż głównym kotłem jest kocioł gazowy, sterowany pogodowo, z kotła gazowego jest C.W.U i C.O., okazjonalnie paląc w kominku chciałbym mieć C.W.U. dlatego zasobnik dwuwężownicowy i kominek wpięty w dolną wężownice przed wymiennikiem ciepła żeby zwiększyć sprawność układu, dodatkowo z kominka ma być również C.O.

Praca kominka i pomp przy kominku ma sterować sterownik Tatarek ZRT 08G, dodatkowo połączony z kotłem gazowym, żeby podczas pracy kominka piec gazowy odłączyć.

Nurtuje mnie kwestia tego, żeby w dobrym miejscu umieścić zawory zwrotne, chodzi o to, że gdy działa kocioł gazowy, to żeby nie grzał obiegu w kominku tylko bezpośrednio ciepła woda szła na rozdzielacze podłogówki, kolejna kwestia prawidło usytuowanych zaworów, żeby nie powstał problem, gdy kocił gazowy podgrzewa C.W.U. w zasobniku, żeby ta sama temperatura nie poszła na C.O. - w kotle gazowym jest zawór 3 - drogowy na zasilaniu C.O. więc w obiegu grzania C.W.U. i C.o. nie wstawiam żadnych zaworów zwrotnych?

Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć odnośnie schematu tej kotłowni to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam. Ocena schematu kotłowni z kotłem Junkers i kominkiem Lechma PL-190
  • REKLAMA
  • #2 12127420
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 164
    Generalnie układ całkiem poprawny, z tym że zupełnie nie w moim stylu.... Zawory zwrotne dajemy wszędzie tam, gdzie istnieje możliwość przepływu wstecznego - na dopuszczaniu wody do układów nie potrzebny jest z.z. ponieważ w sieci wodociągowej zawsze będzie wyższe ciśnienie i woda nie będzie miała możliwości się cofnąć. Za wodomierzem jak najbardziej wymagany jest z.z.

Moje sugestie:
    1) Wybrany jest bardzo fajny kominek z płaszczem wodnym. Wystarczy dopłacić parę groszy i ten sam kominek będzie mógł pracować w układzie zamkniętym (ciśnienie robocze do 2,5bar, wbudowana wężownica schładzająca płaszcz wodny, gwarancja 6 lat). Dzięki zamontowaniu kominka w UZ zamiast głupiego zbiornika przelewowego montujemy zbiornik przeponowy układów zamkniętych + zawór bezpieczeństwa, a dodatkowo zawór otwierający dopływ zimnej wody gdy temp. wzrośnie powyżej 90stC (i przepuści tą zimną wodę przez wężownicę i schłodzi płaszcz wodny). Dzięki temu, dodatkowo pozbywamy się wymiennika płytowego (który należy co jakiś czas odkamieniać, czyścić itp) i jednej pompy.
    Warto również zainwestować w zawór 3-drogowy z siłownikiem (mieszacz) oraz sterownik pogodowy do kominka, który będzie odpowiednio regulował temperaturę wody na ogrzewanie podłogowe w oparciu o aktualną temperaturę na zewnątrz. Wyższy komfort użytkowania, realne oszczędności spalanego drewna i bezpieczeństwo.
    Zasobnik C.W.U. zwiększył bym do 300L w klasie energetycznej A. Mniejsze straty postojowe, a dodatkowo gdy temperatura w kominku wzrosła by przykładowo powyżej 85stC, można by wymusić grzanie zasobnika. Dodatkowe bezpieczeństwo i przy okazji kumulowanie energii.
    Pompy Alpha2 są bardzo dobre, lecz dość drogie. Równie dobre są WILO Yonos Pico lub WILO Stratos Pico - również elektroniczne, energooszczędne, najwyższej jakości.
    No i widzę, że raczej nie chcesz tego zrobić najtańszym kosztem (dobry kominek, dobry zasobnik, dobre pompy) to dlaczego wybór padł na taki byle jaki kocioł? 13kW na grzanie c.w.u. to trochę mało - choć to w sumie zależy w dużej mierze od zapotrzebowania. Dodatkowo sam kocioł ma wbudowaną pompę niezbyt energooszczędną (3-biegową). Ogólnie - kocioł typowo inwestycyjny.... Przemyśl to jeszcze raz.
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • REKLAMA
  • #3 12127764
    jaro008
    Poziom 11  
    Schemat zrobiłem sam głównie w oparciu o informację w necie, będę chciał żeby instalator zbudował to generalnie według moich założeń.

Ad 1. Faktycznie w ofercie jest również ten model kominek pracujący w układzie zamkniętym, musiałbym porozmawiać z instalatorem jak on by to widział. Bezpieczniejszy jest ten kominek pracujący w układzie zamkniętym ???

Ad. 2. Zawór 3d myślałem wstawić taki esbe, wolałbym już unikać kolejnej elektroniki i sterownika (pogodówka do kominka).

Ad. 3 - pompy jeszcze do przeanalizowania czy Grundfos czy Wilo -

Ad. 4 Myślałem że ten kocioł Junkersa jest całkiem ok - faktycznie pompa do energooszczednych nie należy bo na I biegu bierze chyba około 22 W. Ale z opinie na forach ludzie całkiem dobrze się o nim wypowiadają. (Chodź każdy swoje chwali).

5 Zasobnika bym nie zmieniał został bym przy 220 l - obecnie rodzina 2 osobowa - docelowo 3 osoby :):)

Podsyłam jeszcze raz poprawiony schemat, ale nie wiem czy dobrze rozmieściłem te zawory odcinające i zwrotne w obiegu C.O. jak i C.W.U. Ocena schematu kotłowni z kotłem Junkers i kominkiem Lechma PL-190
  • #4 12127852
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    kabee84 napisał:
    na dopuszczaniu wody do układów nie potrzebny jest z.z. ponieważ w sieci wodociągowej zawsze będzie wyższe ciśnienie i woda nie będzie miała możliwości się cofnąć.

Nie zgodzę sie z kolega w tej kwestii... Ciśnienie w zasileniu wodą nie jest ZAWSZE wyższe. A jeśli jest instalacja hydroforowa i brak prądu, albo awaria w wodociągach?
    Zawór musi być , bo istnieje mozliwość pomieszania wody kotłowej (lub mieszaniny glikolu- co najgorsze) wtedy, gdy nie ma wody w wodociągu ( awaria) lub podczas prowadzonych prac konserwacyjno-remontowych w kotłowni. Sytuacje takie zdarzaja sie bardzo rzadko, ale jeśli juz do nich dojdzie ( np zatrucie glikolem) jak myślisz, kto "beknie" za to?. Bo nie użytkownik, który chciał dopuścić wody do obiegu CO , a tu nie ma cisnienia.
    To Ty podpisujesz sie pod wykonaną instalacją, że jest bezpieczna i nie zagraża użytkownikom.
  • #5 12127950
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    jaro008 napisał:
    Schemat zrobiłem sam głównie w oparciu o informację w necie, będę chciał żeby instalator zbudował to generalnie według moich założeń.

Ad 1. Faktycznie w ofercie jest również ten model kominek pracujący w układzie zamkniętym, musiałbym porozmawiać z instalatorem jak on by to widział. Bezpieczniejszy jest ten kominek pracujący w układzie zamkniętym ???

Ad. 2. Zawór 3d myślałem wstawić taki esbe, wolałbym już unikać kolejnej elektroniki i sterownika (pogodówka do kominka).

Ad. 3 - pompy jeszcze do przeanalizowania czy Grundfos czy Wilo -

Ad. 4 Myślałem że ten kocioł Junkersa jest całkiem ok - faktycznie pompa do energooszczednych nie należy bo na I biegu bierze chyba około 22 W. Ale z opinie na forach ludzie całkiem dobrze się o nim wypowiadają. (Chodź każdy swoje chwali).

5 Zasobnika bym nie zmieniał został bym przy 220 l - obecnie rodzina 2 osobowa - docelowo 3 osoby :):)

Podsyłam jeszcze raz poprawiony schemat, ale nie wiem czy dobrze rozmieściłem te zawory odcinające i zwrotne w obiegu C.O. jak i C.W.U. Ocena schematu kotłowni z kotłem Junkers i kominkiem Lechma PL-190

Kominek w układzie zamkniętym to rozwiązanie mniej bezpieczne niż układ otwarty. Ale na początku tańsze (o wymiennik i pompę) potem kosztowniejsze w eksploatacji bo rdza z kotła niszczy całą instalację a nie tylko wymiennik. Przy zasobniku moc kotła dla c.w.u. nie jest krytyczna. Mało który zasobnik ma wężownicę lub płaszcz o mocy powyżej 10kW. Koledze myli się pewnie temat z ogrzewaczem przepływowym gdzie faktycznie bez 20kW nie ma komfortu. Wybrany kocioł to bardzo dobry model o świetnym stosunku ceny do jakości. Oczywiście zawsze można kupić coś droższego o mniejszej mocy minimalnej, z elektroniczną pompą itd. Ten kocioł to coś jak VW na rynku samochodowym. Jeśli to dla ciebie za niska półka - szukaj Mercedesa.
  • #6 12128434
    kabee84

Poziom 24  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    .. Ciśnienie w zasileniu wodą nie jest ZAWSZE wyższe. A jeśli jest instalacja hydroforowa i brak prądu, albo awaria w wodociągach?
    Zawór musi być , bo istnieje mozliwość pomieszania wody kotłowej (lub mieszaniny glikolu- co najgorsze)

Nic się nie pomiesza bo jest zawór kulowy. No i ciekawe w jaki sposób zwiększyć ciśnienie (dopuścić wody) w systemie grzewczym, jeśli w sieci wodociągowej jest niższe ciśnienie???? Pewnie że można zamontować z.z., można je montować nawet co 10cm na instalacji, tylko po co???

Dodano po 16 [minuty]:

William Bonawentura napisał:

Kominek w układzie zamkniętym to rozwiązanie mniej bezpieczne niż układ otwarty. Ale na początku tańsze (o wymiennik i pompę) potem kosztowniejsze w eksploatacji bo rdza z kotła niszczy całą instalację a nie tylko wymiennik. Przy zasobniku moc kotła dla c.w.u. nie jest krytyczna. Mało który zasobnik ma wężownicę lub płaszcz o mocy powyżej 10kW. Koledze myli się pewnie temat z ogrzewaczem przepływowym gdzie faktycznie bez 20kW nie ma komfortu. Wybrany kocioł to bardzo dobry model o świetnym stosunku ceny do jakości. Oczywiście zawsze można kupić coś droższego o mniejszej mocy minimalnej, z elektroniczną pompą itd. Ten kocioł to coś jak VW na rynku samochodowym. Jeśli to dla ciebie za niska półka - szukaj Mercedesa.

Przekazujesz wiedzę z epoki Króla Łokietka. Radzę się doinformować.

Kominek w układzie zamkniętym jest tak samo bezpieczny jak w układzie otwartym jeśli zastosujemy odpowiednie zabezpieczenia, o których pewnie nie słyszałeś (jeśli twierdzisz że tak zamontowany kocioł/kominek jest mniej bezpieczny).
    Na pewno zaś jest bardziej żywotny WŁAŚNIE Z TEGO POWODU ŻE NIE KORODUJE! Korozja następuje w kotłach montowanych w układach otwartych, gdyż aby następowała korozja potrzebny jest tlen (korozja = utlenianie). W układach zamkniętych stosuje się w 99% przypadków rury, które nie pozwalają przenikaniu tlenu do układu (stal, miedź, pex-al-pex) więc brak tlenu = brak rdzy. Twoje teorie na temat rdzy mijają się z prawdą.
    Nie wiem jakie zasobniki montujesz/używasz, ale ja stawiam na jakość. Biawar należy do bardzo dobrych producentów i w swoich produktach mają wężownice o dużych mocach aby woda bardzo szybko się nagrzewała. Przykładowo górna wężownica wymiennika W-E300.82A (czyli tego, który proponowałem) ma moc 17,5kW.
    Co do przedmiotowego Junkersa i porównania go do Volkswagena.. Racja... Golf 2. Ja jednak szukałbym Audi A6 :-)

Dodano po 8 [minuty]:

jaro008 napisał:

1. Instalatorzy niejednokrotnie BOJĄ się montażu w układach zamkniętych, bo nie czytają instrukcji montażu lub są 100 lat za murzynami. U.O. nie jest błędem, ale uważam że trzeba stosować nowe, lepsze, równie bezpieczne rozwiązania.

2. ale zabór termostatyczny (z ustawieniem stałej temperatury wody) czy trójdrogowy mieszający bez siłownika i ustawić go ręcznie "na pałę"? Ręcznie nigdy nie będzie dobrze. Polecam pogodówkę - nie bać się! Działa to bardzo fajnie!

5. Pamiętaj, że górna wężownica ogrzewa około 1/3 zasobnika. No może 1/2. Czyli około 80-100L. To niezbyt dużo. Jeśli będzie wanna - może zabraknąć. A tak jak napalisz w kominku i nagrzejesz 300litrów to przez następne 24h kocioł gazowy się nie włączy na podgrzewanie zasobnika....
    Konto firmowe:
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #7 12128604
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    kabee84 napisał:
    Nic się nie pomiesza bo jest zawór kulowy. No i ciekawe w jaki sposób zwiększyć ciśnienie (dopuścić wody) w systemie grzewczym, jeśli w sieci wodociągowej jest niższe ciśnienie????

A jak użytkownik otworzy zawór kulowy a w sieci ciśnienia nie będzie, to woda kotłowa dostaje się do wewnętrznej instalacji domu? No bo do sieci nie cofnie sie przez z.z, ale do domowej jak najbardziej i wtedy można napić się herbatki bez zaparzania. :cry:
  • #8 12128988
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    kabee84 napisał:
    Nic się nie pomiesza bo jest zawór kulowy. No i ciekawe w jaki sposób zwiększyć ciśnienie (dopuścić wody) w systemie grzewczym, jeśli w sieci wodociągowej jest niższe ciśnienie???? Pewnie że można zamontować z.z., można je montować nawet co 10cm na instalacji, tylko po co???

Widzę , że nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi. Właśnie wtedy dojdzie do zmieszania wody kotłowej ( mieszaniny glikolu) jeśli nie będzie ciśnienia w instalacji wody pitnej - gdy otworzysz ten zawór .
  • #9 12129176
    lemur6666
    Poziom 10  
    Na wstępie zaznaczam, że nie jestem teoretykiem i że mam taki układ jak zaprezentowałeś na pierwszym rysunku w domu. Lechma 22 kw Junkeres zerapur i FW100. LEchmą steruje sterownik msk-glass. poza wykorzystaniem kominka do ogrzewania cwu.W domu mam częściowo podłogówkę i wszędzie grzejniki.

1.Pozwoliłem sobie sterować pompą podłogówki zarówno przez kocioł jak i kominek przez wykorzystanie przekaźnika z cewką. Czyli kocioł grzeje, kominek nie ma prawa załączyć pompy i odwrotnie.

2. W praktyce okazało się , że kominek ma sporą bezwładność, znaczy to że po rozpaleniu i osiągnięciu tem obiegu kominka 70 stopni, należy ograniczyć zasilanie paleniska, zdarzyło się już dwukrotnie, że woda się zagotowała !. Jest to bardzo przykra sytuacja, zachęcam do montażu zaworu spustowego po stronie obiegu kominka , tak by móc w razie czego spuścić wodę. Plus zachęcam to kupna wkładu i zabezpieczeniem w postaci kapilary. Oczywiście należy wcześniej doprowadzić wodę bieżącą w pobliże kominka.

3. Przepustnica powietrza dolotowego się nie sprawdza, kominek musiałby być 100 szczelny. Widać że mimo zamknięcia przepustnicy efektu wielkiego nie ma.
    Zatem sterownik kominka to w zasadzie zbędny wydatek. Wystarczy prosty ukłąd z czujnikiem temperatury w kominku i układem sterującym pracą pomp na wymienniku.

Pozdrawiam
  • #10 12130194
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    jaro008 napisał:
    Ad. 4 Myślałem że ten kocioł Junkersa jest całkiem ok - faktycznie pompa do energooszczednych nie należy bo na I biegu bierze chyba około 22 W. Ale z opinie na forach ludzie całkiem dobrze się o nim wypowiadają. (Choć każdy swoje chwali).

Ja też go chwalę. Niezły stosunek cena/użyteczność. Najniższa moc 3,3kW. Sympatyczna automatyka z sporymi możliwościami rozbudowy.

A nie zastanawiałeś się nad zasobnikiem kombinowanym? Zrobiłem już kilka układów z BUZ 500/200 91A lub 92A. Link Nie potrzebujesz wówczas wymiennika płytowego a i reszta sterowania się upraszcza.

Podsyłam jeszcze raz poprawiony schemat, ale nie wiem czy dobrze rozmieściłem te zawory odcinające i zwrotne w obiegu C.O. jak i C.W.U.

Czy nie potrzebujesz cyrkulacji cwu? Zastanowiłbym się też, czy konieczny jest ten mieszający ESBE za wymiennikiem płytowym. Może raczej sterowaniem załatwić, (najlepiej pogodową) regulację temperatury w obiegu podłogowym.

Kominek w układzie zamkniętym to rozwiązanie mniej bezpieczne niż układ otwarty. Ale na początku tańsze (o wymiennik i pompę) potem kosztowniejsze w eksploatacji bo rdza z kotła niszczy całą instalację a nie tylko wymiennik.

W takich sytuacjach konieczne jest stosowanie wody z inhibitorem w obiegu otwartym.

Przy zasobniku moc kotła dla c.w.u. nie jest krytyczna. Mało który zasobnik ma wężownicę lub płaszcz o mocy powyżej 10kW. Koledze myli się pewnie temat z ogrzewaczem przepływowym gdzie faktycznie bez 20kW nie ma komfortu. Wybrany kocioł to bardzo dobry model o świetnym stosunku ceny do jakości. Oczywiście zawsze można kupić coś droższego o mniejszej mocy minimalnej, z elektroniczną pompą itd. Ten kocioł to coś jak VW na rynku samochodowym. Jeśli to dla ciebie za niska półka - szukaj Mercedesa.
    Święte słowa w Święta :D
    Można na przykład zainstalować zasobnik wstępny cwu grzany kominkiem, ewentualnie solarem, a dogrzewać wodę kotłem z zasobnikiem warstwowym. Np Cerapur Acu.
  • #11 12136892
    jaro008
    Poziom 11  
    Panowie pomijając kwestię wyboru kotła gazowego, czy też kominka czy ma pracować w układzie otwartym czy zamkniętym, naszkicowany przeze mnie schemat kotłowni będzie działał poprawnie i w pełni automatycznie ?

Na samym początku myślałem że tak, gdyż założyłem sobie, że jeśli będzie pracował kocioł gazowy to nim będzie sterowała pogodówka (FW100), natomiast gdy zachce mi się palić w kominku, a jednocześnie chciałbym dodać że będzie to naprawdę rekreacyjnie, kominkiem i pracą pompy C.W.U. i C.O. przy wymienniki będzie sterował sterownik Tatarek ZRT8G i to na nim będę ustalał zadaną temperaturę no C.W.U. i C.O..

Odnośnie inhibitora korozji też właśnie zastanawiałem się czy do prezentowanego schematu jest sens stosowania go ???

Prosiłbym was jeszcze o to żeby ktoś przyjrzał się tym wszystkim zaworom jakie wstawiłem w schemacie (zaw. odcinające, zaw. zwrotne, filtry) zarówno w obiegu kominka przy wymienniku, kotła gazowego i C.W.U.. Bo przyznam się szczerze że do końca nie wiem czy wszystko w tym schemacie jest w dobrym miejscu usytuowane.
  • REKLAMA
  • #12 12136956
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    jaro008 napisał:
    Panowie ... czy wszystko w tym schemacie jest w dobrym miejscu usytuowane.

Nie. Kominek z płaszczem wodnym jest najbardziej źle usytuowany.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #13 12136972
    jaro008
    Poziom 11  
    mirrzo napisał:
    jaro008 napisał:

z całym szacunkiem, ale czy mógłbyś bardziej rozwinąć swoją wypowiedz ?
  • REKLAMA
  • #14 12137022
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    mirrzo napisał:
    jaro008 napisał:

A cóż tak?

Mnie spodobało się to niebieskie naczynie wzbiorcze, oddzielone od zasobnika zaworem zwrotnym.

ps.
    teraz zauważyłem, że są dwa różne rysunki.
    Z tym naczyniem ten rysunek miałem na myśli
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2535239.html#12127764

Dodano po 7 [minuty]:

jaro008 napisał:
    mirrzo napisał:
    jaro008 napisał:

jaro0008 sprecyzuj który schemat chcesz sprawdzić?

Dodano po 28 [minuty]:

kabee84 napisał:
    Warto również zainwestować w zawór 3-drogowy z siłownikiem (mieszacz) oraz sterownik pogodowy do kominka, który będzie odpowiednio regulował temperaturę wody na ogrzewanie podłogowe w oparciu o aktualną temperaturę na zewnątrz. Wyższy komfort użytkowania, realne oszczędności spalanego drewna i bezpieczeństwo.

To też jest super.
    Chociaż, zapomniał kolega o zautomatyzowaniu zasypu kominka.
  • #15 12137267
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    jaro008 napisał:
    mirrzo napisał:
    jaro008 napisał:

Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #16 12137460
    jaro008
    Poziom 11  
    1tropek napisał:

Załączam schemat do sprawdzenia po kilku korektach :)
    Mile widziane wszelkie uwagi odnośnie błędów, bądź zmian :)
  • #17 12137999
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Po pierwsze :D Jaką masz planowaną długość rur w podłodze/jaka będzie powierzchnia ogrzewana. Od tego zależy, jakie i gdzie pompy umieścić.
    A tak poza tym, już wcześniej pisałem, że bez sensu jest mieszać wodę za wymiennikiem płytowym, jeśli można sterować temperaturą tego co co z niego wychodzi. Najprościej dać zawór regulujący przepływ po stronie kominka, np. z czujnikiem temperatury na rurze wychodzącej z wymiennika, po stronie podłogówki. Choć ja bym to rozwiązał to pogodowo. I tu nasuwa się drugie, najważniejsze pytanie, czy stawiasz ograniczenia kosztowe, czy można poszaleć :) Gdy odpowiesz na oba będę mógł zaproponować rozwiązanie :)
  • #18 12138799
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    jaro008 napisał:
    1tropek napisał:

Załączam schemat do sprawdzenia po kilku korektach :)
    Mile widziane wszelkie uwagi odnośnie błędów, bądź zmian :)

Tak na początek.
    - Usuń napis "przelew do kanalizacji" - lewy górny róg rysunku.
    - Usuń zawór mieszający przy wymienniku płytowym ( by-pas też )
    - Kiedy pompa przy wymienniku dostaje napięcie pracy ( potrzebny jakiś prosty układ blokujący prace kotła gazowego gdy pracują pompy kominka - jest? )

ps.

dla przejrzystości rysunku, usuń z niego ciepłą i zimną wodę użytkową.
  • #19 12142104
    ecoproject
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Zawór przy wymienniku płytowym moim skromnym zdaniem może zostać, będzie to zabezpieczeniem podłogówki. Proponuje zatem dodać zawór terostatyczny na wyjściu ciepłej wody z zasobnika. Przy przegrzaniu zasobnika termostat będzie odprowadzał ciepłą wodę. Kominki mają to do siebie, że są nieobliczalne i proponuje zabezpieczyć podłogówkę takim rozwiązaniem.

Zdanie piszemy z WIELKIEJ litery. Również pierwsze. Proszę poprawić i nie usuwać tego wpisu.
    mod - mirrzo
  • #20 12142671
    jaro008
    Poziom 11  
    piotr_boncza napisał:
    Po pierwsze :D Jaką masz planowaną długość rur w podłodze/jaka będzie powierzchnia ogrzewana. Od tego zależy, jakie i gdzie pompy umieścić.
    A tak poza tym, już wcześniej pisałem, że bez sensu jest mieszać wodę za wymiennikiem płytowym, jeśli można sterować temperaturą tego co co z niego wychodzi. Najprościej dać zawór regulujący przepływ po stronie kominka, np. z czujnikiem temperatury na rurze wychodzącej z wymiennika, po stronie podłogówki. Choć ja bym to rozwiązał to pogodowo. I tu nasuwa się drugie, najważniejsze pytanie, czy stawiasz ograniczenia kosztowe, czy można poszaleć :) Gdy odpowiesz na oba będę mógł zaproponować rozwiązanie :)

Powierzchnia grzewcza 122 m2 -całość podłogówka + dwie drabinki łazienkowe zasilane z rozdzielacza podłogówki, długość rur hmmm ok 800 - 850 mb.
    Ograniczenia kosztowe jak najbardziej :) generalnie chodzi mi o prosty i funkcjonalny system grzewczy, do sterownia kominkiem nie chcę kolejnej pogodówki bo ten kominek będzie chodził naprawdę rekreacyjnie - w sezonie grzewczym tylko pewnie w weekendy. Dlatego też wstawiłem tam zawór zwrotny żeby kocioł gazowy, gdy pracuje, nie grzał obiegu w kominku. Zawór mieszający za wymiennikiem wstawiony dla ochrony podłogówki, żeby nie poszła woda o temp. wyższej niż powiedzmy 40°C.
    Podstawą systemu ma być kocioł gazowy, a kominek z płaszczem wodnym tylko i wyłącznie taki gratis.

Dziękuję za wszystkie uwagi i zainteresowanie się tematem :):)

Dodano po 10 [minuty]:

1tropek napisał:

- Usuń zawór mieszający przy wymienniku płytowym ( by-pas też )

ecoproject napisał:
    Zawór przy wymienniku płytowym moim skromnym zdaniem może zostać, będzie to zabezpieczeniem podłogówki. Proponuje zatem dodać zawór terostatyczny na wyjściu ciepłej wody z zasobnika. Przy przegrzaniu zasobnika termostat będzie odprowadzał ciepłą wodę. Kominki mają to do siebie, że są nieobliczalne i proponuje zabezpieczyć podłogówkę takim rozwiązaniem.

Dokładnie, ten zawór mieszający ESBE 3D wstawiony za wymiennikiem, jest w celu ochrony podłogówki, żeby woda na podłogę nie poszła cieplejsza niż powiedzmy 40°C. Uważacie że jest nie potrzebny? Czy dla bezpieczeństwa lepiej go zostawić?

1tropek napisał:

- Kiedy pompa przy wymienniku dostaje napięcie pracy ( potrzebny jakiś prosty układ blokujący prace kotła gazowego gdy pracują pompy kominka - jest? )

Do sterowania kominkiem i praca pomp przy kominku jest dołożony sterownik TATAREK ZRT08G - i jest on połączony przewodem z kotłem gazowym (gdy zaczyna pracę, wyłącza kocioł gazowy). Na górze rysunku widać pomarańczową linię (rozłączoną bądź załączoną ). Myślałem ze to chyba wystarczy.

Dodano po 4 [godziny] 59 [minuty]:

1tropek napisał:
    ps.

dla przejrzystości rysunku, usuń z niego ciepłą i zimną wodę użytkową.

wstawiam poprawiony schemat
  • #21 12143697
    wodyn
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Przepraszam,że tak zapytam ,ale nie rozumiem dlaczego ogrzewacz CW nie jest zasilany, dla bezpieczeństwa ,z wymiennika podobnie jak na rys:
    http://www.google.pl/imgres?q=pod%C5%82%C4%85...88&start=27&ndsp=37&ved=1t:429,r:40,s:0,i:207
    Ponadto zawór mieszający spowoduje pracę całego układu na temp. nie większej niż np. 40 st.C przy pracy kotła gazowego.Czy może warto by wydać trochę i dołożyć grupy mieszające na rozdzielaczach podłogówki.Reszta z grzejnikami łazienkowymi i ładowaniem wymiennika CW mogłaby mieć wyższe parametry.(Nie jestem pewien, ale czy dostępne są wymienniki CW z podwójnymi wężownicami?)
    A są -do solarów (biwalentne),ale ta cena!
  • #22 12143843
    jaro008
    Poziom 11  
    wodyn napisał:
    Przepraszam,że tak zapytam ,ale nie rozumiem dlaczego ogrzewacz CW nie jest zasilany, dla bezpieczeństwa ,z wymiennika podobnie jak na rys:
    http://www.google.pl/imgres?q=pod%C5%82%C4%85...88&start=27&ndsp=37&ved=1t:429,r:40,s:0,i:207

W moim schemacie nie ma sprzęgła hydraulicznego, na schemacie który podałeś w linku ono jest, u mnie zasobnik C.W.U. jest zasilany "z przed wymiennika", żeby zwiększyć sprawność układu i zmniejszyć ryzyko przegrzania kominka w trakcie podgrzewu CWU (po co schładzać czynnik grzewczy puszczając przez wymiennik zasilanie wężownicy zasobnika??)

poglądowy schemat i informacje pozwoliłem sobie zaczerpnąć z wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1157936.html

Dodano po 8 [minuty]:

wodyn napisał:

Ponadto zawór mieszający spowoduje pracę całego układu na temp. nie większej niż np. 40 st.C przy pracy kotła gazowego.Czy może warto by wydać trochę i dołożyć grupy mieszające na rozdzielaczach podłogówki.Reszta z grzejnikami łazienkowymi i ładowaniem wymiennika CW mogłaby mieć wyższe parametry.(Nie jestem pewien, ale czy dostępne są wymienniki CW z podwójnymi wężownicami?)
    A są -do solarów (biwalentne),ale ta cena!

Ten zawór mieszający jest właśnie po to żeby zabezpieczyć podłogówkę żeby nie poszła tam woda cieplejsza niż powiedzmy 40°C. Dwie drabinki w łazienkach będą zasilane z rozdzielaczy podłogówki, również taką samą temperaturą co podłogówka, i będą służyć wyłącznie do powieszenia ręczników i ich osuszenia. W domu C.O. będzie w 100 % podłogowe, bez żadnego grzejnika.
    Zasobnik Biawar 220l dwuwężownicowy.
  • #23 12144130
    wodyn
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Sprzęgło na schemacie było "przez przypadek" i nic nie miało udowodnić.Nie przepadam za mieszaniem obiegów. Jak obieg z kominka -to odseparowany, jak podłogówka na niskim parametrze ,to na niskim.Jak szybkie ładowanie zasobnika-to wysoki parametr skorelowany z parametrem jaki da (czasami) kominek itd.
    Kocioł będzie pracował u kolegi na parametrze 40/... ? Jakoś mi to temperaturowo nie pasuje.Dlatego napisałem.
  • #24 12147042
    kabee84

Poziom 24  
    wodyn napisał:

Kocioł będzie pracował u kolegi na parametrze 40/... ? Jakoś mi to temperaturowo nie pasuje.Dlatego napisałem.

Tak. Kondensacyjny.
    Konto firmowe:
  • #25 12168638
    eko-anwa
    Poziom 10  
    Witaj Inwestorze jaro008
    Czytam ciekawe porady na temat Twojego pomysłu na kotłownie i zastanawiam się do czego taka dyskusja prowadzi, - chyba jedynie do zagmatwania tematu.
    Podstawowe pytanie , które zadałeś to czy schemat stworzony na podstawie informacji z netu jest prawidłowy
    Odpowiedź brzmi TAK [ jedynie zdublowany jest system dopuszczania wody do kominka, naczynie ma własne zasilanie i dlatego nie ma konieczności montowania dodatkowego zaworu - nitka z zaworem pod wymiennikiem płytowym]
    Kolejne manipulacje przy schemacie wręcz go psują a dlaczego:
    Kotłownia oparta na kotle Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3 ze sterowaniem pogodowym FW100 jest najlepszym rozwiązaniem przy budynku o jednym systemie ogrzewania [100% podłogówka]
    Sterowanie kotła gazowego poprzez styki bez napięciowe w sterowniku kominka Tatarek RT -08G , a styki Lr-Ls w kotle gazowym jest jedynym poprawnym rozwiązaniem ponieważ daje nam to pewność, że źródła energi cieplnej nie będą się dublować
    Zastosowanie takich komponentów jest rozwiązaniem najbardziej oszczędnym w dzisiejszej technice ogrzewania domu przy kompromisie kosztów inwestycyjnych do kosztów eksploatacji [min 20 lat]
    Kolejna sprawa to kominek z płaszczem wodnym UO czy UZ oczywiście oba układy są prawidłowe i bezpieczne pod warunkiem prawidłowego wykonania przez instalatora. Schemat to nie instalacja, a na rysunku wszystko pasuje, rzeczywistość jest trudniejsza i bardziej skomplikowana.
    Kominek wykorzystywany sporadycznie musi być wykonany tak samo jak ten, który pracuje cały czas i jest głównym źródłem ciepła. Na przykładzie Twojego schematu jedynym zagrożeniem jest zbyt wysoka temperatura dostarczona do instalacji ogrzewania podłogowego
    Rozsądnym rozwiązaniem jest wyłączenie pompy za wymiennikiem płytowym poprzez typowy termostat graniczny stosowany przy instalacjach ogrzewania podłogowego [np. 7719002255 TB 1 firmy Junkers] a pełen zrzut ciepła z kominka do zasobnika ciepłej wody.
    Jeszcze jedno pytanie, dlaczego niema mowy o kolektorach słonecznych w Twoim schemacie?
    Na zakończenie powiem że jestem inwestorem wykonawcą i serwisantem urządzeń grzewczych różnych firm

Pozdrawiam.
  • #26 12171289
    jaro008
    Poziom 11  
    Witam
    dziękuję za zainteresowanie się tematem :)

eko-anwa napisał:
    Rozsądnym rozwiązaniem jest wyłączenie pompy za wymiennikiem płytowym poprzez typowy termostat graniczny stosowany przy instalacjach ogrzewania podłogowego [np. 7719002255 TB 1 firmy Junkers] a pełen zrzut ciepła z kominka do zasobnika ciepłej wody.

Junkers TB 1 czyli ogranicznik temperatury do ogrzewania podłogowego, podłączam dodatkowo do pompy za wymiennikiem ? Rozumiem że działa to w ten sposób że TB 1 umiejscowiony jest na rurze ze wymiennikiem i ustawiam na nim temperaturę, powiedzmy 40 stopni, gdy temperatura za wymiennikiem przekroczy tą wartość TB 1 wyłączy tą pompę za wymiennikiem? Ale ta pompa nadal jest podłączona do Tatarka - tak ?
    Działa to w ten sposób czy jakoś inaczej ?
    Zrzutem ciepłej wody nadal sterował by tylko sterownik Tatarek ? poprzez pracę pompy?

eko-anwa napisał:
    Jeszcze jedno pytanie, dlaczego niema mowy o kolektorach słonecznych w Twoim schemacie?

Kolektorów słonecznych nie biorę pod uwagę - za małe zużycie wody w naszym przypadku, w porównaniu z nakładami inwestycyjnymi.

Pozdrawiam.
  • #27 12174518
    eko-anwa
    Poziom 10  
    Witam
    Pompa za wymiennikiem jest zasilana tylko z Tatarka a w momencie wzrostu temperatury ogranicznik przerywa dopływ prądu co zabezpiecza podłogówkę
    Oczywistym jest również zbędny zawór tródrogowy za wymiennikiem. Myślę, że z resztą hydraulik sobie poradzi. nie zapomnij o zaworach spustowych w najniższych punktach instalacji kominka i co.
    Pozdrawiam
  • #28 12175474
    jaro008
    Poziom 11  
    Czy wstawienie tego ogranicznika temp. TB1 jest lepszym rozwiązaniem niż ten zawór 3d ?
  • #29 12175566
    eko-anwa
    Poziom 10  
    Jest to rozwiązanie proste gdyż ogranicznik jest czysto mechaniczny co daje niezawodność
    Zawór trójdrogowy daje oczywiście inne możliwości sterowania ale rozmawiamy o korzystaniu z kominka sporadycznie i oczywiście ekonomicznie
    Zawór termostatyczny daje tę przewagę że pompa pracuje cały czas i dozuje ciepło do podłogówki w zależności od temperatury czyli następuje regulacja natomiast ogranicznik jest ostatecznym rozwiązaniem Nasuwa się sugestia iż powinny być oba elementy jednocześnie w kolejności montażu
    Wymiennik-Zawór temostatyczny-ogranicznik temperatury-pompa obiegowa

Wyposażenie kotłowni ma to do siebie że każde rozwiązanie jest dobre tylko musi być uzasadnione i prawidłowo wykonane
    Rozbudować układy zawsze można w nieskończoność tylko po co ?

Pozdrawiam
  • #30 12181028
    kabee84

Poziom 24  
    eko-anwa napisał:
    (...) ale rozmawiamy o korzystaniu z kominka sporadycznie i oczywiście ekonomicznie

Wszystko OK, tylko jeśli ktoś chce korzystać z kominka sporadycznie to nie montuje kominka z płaszczem wodnym.
    Podobnie z solarem - po co wywalać sporą kasę na coś, co jest ekonomicznie nie uzasadnione (ze względu na mały stopień wykorzystania)?.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę kotłowni w parterowym domu, z głównym źródłem ciepła w postaci kotła gazowego Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3 oraz kominka z płaszczem wodnym Lechma PL-190. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące rozmieszczenia zaworów, pomp oraz sterowników w instalacji. Uczestnicy wymienili opinie na temat bezpieczeństwa układów otwartych i zamkniętych, efektywności zastosowanych komponentów oraz konieczności użycia inhibitorów korozji. Zwrócono uwagę na znaczenie odpowiedniego sterowania temperaturą oraz zabezpieczeń, aby uniknąć przegrzania i korozji w instalacji. Użytkownik dąży do stworzenia funkcjonalnego systemu grzewczego, który będzie prosty w obsłudze i efektywny energetycznie.
REKLAMA