Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Visual Basic - Odświeżanie wartości Label

grun1 29 Mar 2013 10:08 1656 5
  • #1 29 Mar 2013 10:08
    grun1
    Poziom 11  

    Witam.
    Zaznaczam, że przeszukałem zakamarki internetu i nie satysfakcjonują mnie te wyniki.
    Mianowicie problem polega na tym:
    Mam:
    Label1,
    Label2,
    button2.
    Za pomocą przycisku zmieniam wartość w label1
    Label1.Text = Label1.Text - 1000
    Natomiast label 2 wygląda tak:
    label2.text=label1.text+254

    Chciałbym osiągając efekt taki, że po zmianie wartości w label1 po przez przycisk automatycznie zmieniła się wartość w label2.
    Próbowałem funkcje refresh, lecz nie osiągnąłem oczekiwanego efektu.

    A 2 problem to taki, że mam stworzony jeden TabPage (w całości) i chciałem go powielić na pozostałe 10 ...

    Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc :) .
    Grun

    0 5
  • #2 29 Mar 2013 10:22
    Defice
    Poziom 25  

    A czemu nie zrobisz sobie tego również w obsłudze kliknięcia?
    Druga sprawa jest taka, czy to działa? Wykonujesz operacje arytmetyczne na tekście? Zrzutuj sobie wartość do jakiejś zmiennej (int dla całkowitych), a następnie na jej podstawie ustalaj wartości labeli.

    0
  • #3 29 Mar 2013 12:41
    grun1
    Poziom 11  

    Owszem wykonuję to na zmiennych.
    dim a is integer
    COnvert.toint32(a) <wszystko jest ok:)
    Co do pierwszej części pytania chciałbym kilkanaście razy uzależnić Label ...;)
    Tak że jeżeli w pierwszym zmienie to ciągnie za sobą 2 ...:) I mam bardzo duże użycie tej funkcji więc szukam krótszej alternatywy. Rzecz w tym aby pisać krótkie i czytelne kody :)


    Edit:
    Myślałem nad stworzeniem funkcji obliczeniowej ( nie znam dokładnie składni Vb) która by za każdym razem liczyła wszystko od początku. Lecz nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie...

    Edit2.
    Problem póki co rozwiązałem lecz szczerze mówiąc liczę na lepsze ;)
    Zrobiłem to funkcją w której znajduję się pętla wykonująca 5 razy to samo obliczenie. Wiem że to nie jest zbyt dobre rozwiązanie ale póki co spełnia moje oczekiwania.

    Pozdrawiam Grun

    0
  • #4 01 Kwi 2013 21:53
    101pawel
    Poziom 26  

    grun1 napisał:

    Mianowicie problem polega na tym:
    Mam:
    Label1,
    Label2,
    button2.
    Za pomocą przycisku zmieniam wartość w label1
    Label1.Text = Label1.Text - 1000
    Natomiast label 2 wygląda tak:
    label2.text=label1.text+254
    Chciałbym osiągając efekt taki, że po zmianie wartości w label1 po przez przycisk automatycznie zmieniła się wartość w label2.
    Próbowałem funkcje refresh, lecz nie osiągnąłem oczekiwanego efektu.

    Nic z tego nie rozumiem. Te labele i przycisk masz na jednej formie, tak? Jeśli tak, to bez jakiegokolwiek kombinowania zmiana wartości label1 skutkuje zmianą wartości w label2 jeśli są one z sobą powiązane jak w Twoim przykładzie. Tak samo z kolejnymi labelami. No chyba, ze masz jakiś ułomny kompilator ;)
    Pozdrawiam

    0
  • #5 02 Kwi 2013 23:18
    grun1
    Poziom 11  

    Panie Pawle,
    Wygląda to tak:
    Label1 a od niego uzależniony jest label2 a od tego label3 ( I tak około 5 razy)
    Po wciśnięciu button'a zmianiałem wartość label1 ale reszta nie drgnęła.
    Postanowiłem więc stworzyć funkcję dzięki której będzie za każdym razem uzależniony label1'2'3'4'5 itp.
    I po każdym wykonanym przycisku załączam tę funkcję. W sumie to sprawa rozwiązana.

    Pojawił się natomiast kolejny... w zasadzie dwa ( zakładanie nowego tematu chyba nie ma sensu)
    Mianowicie tworzyłem to sobie wszystko w TabControl > TabPage
    Po czym siedzę z ręką w nocniku ponieważ potrzebuję mój " TabPage" Skopiować z całym layoutem do pozostałych 12 ... . Wiem że mogłem stworzyć na początku jako zwykłą formę a potem ją sobie kopiować...
    I nie chce na nowo powtarzać całego procesu tworzenia label'i buttonów itp...

    a 2 problem to taki, że przy zapisywaniu jako plik exe nie kompiluje mi poprawnie dla wersji 32 bitowej. Mimo iż jest zainstalowana platforma NET.


    Pozdrawiam i liczę na odpowiedz
    Grun

    0
  • #6 03 Kwi 2013 09:21
    101pawel
    Poziom 26  

    grun1 napisał:
    Pozdrawiam i liczę na odpowiedz

    Najwyższy czas byś ten Twój projekt spakował i załączył do kolejnego posta ;)
    Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów