Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia - NIe działają elektryczne lusterka

keyboard9 29 Mar 2013 13:00 11994 4
Helukabel
    keyboard9
    Level 12  
    Witam.
    Ma taki problem. W mojej octavii nie działają elektryczne lusterka (nie działały przy zakupie samochodu). Są w niej też elektryczne szyby (nie działają bo jest brak sterowników przy silniczkach szyb). I w drzwiach wisi tylko kostka od sterowania szyb. Włączniki również nie działają. Wszystko jest podłączone poprawnie oprócz tych wiszących kostek. Czy te nie podpięte kostki od szyb mogą być przyczyną nie działającej regulacji lusterek?
  • Helukabel
    krzycho123
    Level 31  
    Masz moduł komfortu w lewych drzwiach ? O ile pamiętam to lusterka są podpięte właśnie do niego .
  • Helukabel
    keyboard9
    Level 12  
    Tzn. Silnik podnoszenia szyb jest ale nie ma tam sterownika pod który mogę podpiąć kable. Natomiast moduł komfortu jest pod kierownicą.
    krzycho123
    Level 31  
    W OI po liftingu ( nie wiem jak w starych ) moduł komfortu jest w drzwiach , wygląd to tak :

https://obrazki.elektroda.pl/89_1275409663.jpg

Czasem woda wpływająca po szybie w drzwi wpływa do wtyczki a styki gniją , typowa usterka .
    Tu masz trochę o tym : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17087&sid=de0c4d24a1fe9031f5b788b4ffac622d

Typową usterką są też ułamane przewody (szczególnie masowe) w harmonijce miedzy drzwiami a nadwoziem.
    keyboard9
    Level 12  
    moja octavia jest z 1998roku. Tych modułów nie mam w ogóle (z lewej i prawej strony) ale sprawdziłem czy działają silniki podnoszenia szyb na krótko tzn. dwa kable podłączyłem pod ten silnik ( wystają tam dwa bolce) i prosto pod akumulator. Na allegro jak wpisałem moduł komfortu to wyskakuje tylko ten co jest pod kierownicą. A te co są w drzwiach to są tylko dostępne z silniczkami. Dostanę gdzieś same moduły te co są w drzwiach?