Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sapphire Radeon HD 7950 - Poziome kreski na ekranie

30 Mar 2013 18:39 3294 26
  • Poziom 8  
    Właśnie stałem się posiadaczem nowego komputera z kartą Sapphire HD 7950, niestety po podłączeniu mojego monitora LG Flatron E2240 przez załączoną przejściówkę D-Sub - DVI na ekranie już na poziomie Biosu ukazały się poziome kreski zgrupowane w dwie kolumny. To samo po załadowaniu Windowsa, po zainstalowaniu sterowników do grafiki monitor niestety nie wyświetla już niczego. Monitor jest w 100% sprawny (inny tego samego typu wyświetla to samo), podłączyłem komputer także do telewizora przez kabel hdmi - efekt ten sam, kreski przed instalacją sterowników, ciemny ekran po instalacji.
    Zrobiłem zrzut ekranu usianego kreseczkami, ale po otworzeniu pliku na innym kompie ukazał mi się krystalicznie czysty pulpit, tsk jakby obraz ulegał zniekształceniu gdzieś pomiędzy kartą, a wyświetlaczem :|
    Jakieś propozycje?
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Żadne podmiany przejściówek tutaj nie pomogą bo na HDMI jest to samo, więc została Ci tylko reklamacja o ile posiadasz gwarancję na tą kartę, również możesz podać resztę konfiguracji komputera.
  • Poziom 43  
    Karta nowa, ze sklepu?
    Jaki model zasilacza masz?
  • Poziom 8  
    Karta jest nowa, podobnie jak cały zestaw: procesor i5-3350P, płyta MSI Z68A G43, zasilacz Silentium Deus G1-500W, pamięć Patriot DDR3 2x4 GB.
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Na 60% problem procesora grafiki, jednak tu sprawdziłbym jeszcze kartę na innej PG i na innym zasilaczu.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Reklamuj, kupiłeś nowy i ma działać.
  • Poziom 8  
    Dzięki, wysłałem właśnie zgłoszenie reklamacyjne do sklepu - myślę, że nalezy to traktować jako wadę fabryczną, skoro ani przez chwilę karta nie działała prawidłowo?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    Nie mam takiej możliwości. Sądzisz, że to nie wina karty?
  • Poziom 8  
    Niestety, muszę odświeżyć temat.
    Karta poszła do serwisu, tam po kilku dniach potwierdzili, że jest uszkodzona, dzisiaj dostałem nową i tu spotkała mnie kolejna przykra niespodzianka - tym razem na monitorze w ogóle nie pojawia się obraz (ani na telewizorze, przez hdmi). Komputer startuje, wiatraczki się kręcą, te na karcie i procesorze również, ale nic poza tym.
    Nie chce mi się wierzyć, że wymienili mi jedną uszkodzoną kartę na drugą, więc może coś źle podłączyłem? Sprawdzałem wszystko po kolei, karta jest dobrze osadzona w slocie, podłączone dwa kable zasilające 8 pin, sprawdziłem też pozostałe wtyczki na płycie, chociaż w czasie serwisowania komputer stał nieruszany - wydaje mi się, że wszytko jest ok. Komuś przychodzi do głowy wyjaśnienie tej sytuacji?
  • Poziom 8  
    Resetowałem. Z wyjętą baterią, z włożoną kartą, z wyjętą kartą. Sprawdzałem też z przyciskiem do zmiany biosu na karcie graficznej - bez rezultatu. PC speaker nie sygnalizuje błędów, daje trzy długie dźwięki dopiero po wyjęciu ramu, testowałem różne konfiguracje, z odłączonym dyskiem i napędem dvd, także obie kości pamięci pojedynczo.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Pożycz jakąś inną kartę i sprawdź.
  • Poziom 29  
    Albo lepiej sprawdź tą kartę na innym zestawie - jeżeli nie zadziała to odsyłaj na gwarancję.
  • Poziom 38  
    Żeby wiedzieć czy to wina karty podlącz kabel poprostu do zintegrowanej karty graficznej.. Czyli podlącz kabel pod któreś z gniazd które zaznaczyłem na czerwono : Sapphire Radeon HD 7950 - Poziome kreski na ekranie
  • Poziom 8  
    Ta płyta obsługuje tylko grafikę zintegrowaną w procesorze, w moim niestety takiej brak. Pozostaje sprawdzenie karty.
  • Poziom 38  
    Oddali tego samego producenta karty?
  • Poziom 8  
    Tak, ten sam model Sapphire.
  • Poziom 43  
    likkaon napisał:
    ten sam model Sapphire

    To znaczy który?
    www.sapphiretech.com/presentation/search.aspx?psn=0011&key=HD%207950&lid=7
    Jeżeli karta ma złącze DVI-D to nie ma na nim sygnału analogowego.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Dvi_types.png
    Na przykład te:
    SAPPHIRE VAPOR-X HD 7950 3GB GDDR5 OC with Boost
    SAPPHIRE FleX HD 7950 3GB GDDR5
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface
    http://telewizor.eu/dvi.html
  • Poziom 8  
    To jest ta karta: Link
    Sprawdzałem ją przez przejściówkę z D-sub na DVI-I (ten z 4 dodatkowymi pinami) i na telewizorze bezpośrednio przez dołączony kabel HDMI.
  • Poziom 8  
    Ok, podłączyłem pożyczonego Radeona HD 4800 do tego samego gniazda i nie ma najmniejszego problemu, jest obraz, system się załadował - to chyba dowód na to, że z procesorem i płytą wszystko ok? Ewentualnie jeszcze zasilacz, ale skoro dał radę z poprzednią taką samą kartą, tą wymienioną?

    Edit: jeszcze jedna rzecz - przy pożyczonej karcie na poziomie biosu aktywna jest już mysz i klawiatura, zapalają się diody, mysz jest podświetlona od spodu. Przy próbie uruchomienia z HD 7950 nie ma żadnej reakcji tych urządzeń. Czy to ma jakieś znaczenie?
  • Poziom 43  
    Wygląda, że ten sklep ma same odpady tych Sapphire...
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Zostaje reklamować ponownie.
  • Poziom 8  
    Tak zamierzam. Co ciekawe, w tej chwili chwili mają tę kartę na stronie jako niedostępną. Ciekawe... Nie ma chyba już sensu sprawdzać tej karty na innym kompie?
  • Poziom 43  
    Możesz spróbować dla upewnienia się. Nie masz gdzieś pożyczyć monitora z wejściem cyfrowym, żeby się przekonać czy w ogóle jest sygnał na wyjściach z karty?
  • Poziom 8  
    Sprawdzałem przez HDMI i DVI-I z przejściówką, tą samą przez którą podłączałem monitor do HD 4800.
  • Poziom 8  
    Karta była uszkodzona, dostałem nową, już sprawną i dopiero porównując jak zapakowana była ta ostatnia mogę z dużą dozą pewności stwierdzić, że poprzednio wysłali mi kartę używaną, pewnie też przez kogoś reklamowaną. Ostatecznie wszystko dobrze się skończyło, szkoda tylko że kosztowało mnie to miesiąc nerwówki i zmagań z infolinią.