Witam, od jakiegoś czasu nagrywam materiały w postaci 1920x1080, 24 Mb/s, z przeplotem. Kamera posiada tryb 25p, ale płynność ruchu jest niezadowalająca. W trybie z przeplotem wszystko wygląda bardzo ładnie - stąd taki wybór. Chciałbym się Was poradzić, jak teraz usunąć przeplot i zamienić materiał na progresywny ale bez utraty płynności. To jest dla mnie kluczowe - nawet kosztem większej wagi pliku wynikowego. Podstawa, to jakość i płynność. Czytałem, że można przekonwertować materiał z przeplotem na materiał progresywny z 50 klatkami. Ponoć pozwala to zachować płynność oryginału? Czy to prawda? Do edycji używam Vegas Movie Studio HD Platinum 11. Czy za jego pomocą mogę dokonać takiej konwersji? Czy muszę konwertować każdy plik wejściowy (scenę) osobno - czy mogę to zrobić dopiero podczas eksportu zmontowanego już w całości materiału? Gdzie szukać filtrów lub wtyczek/opcji do tej operacji?
Pozdrawiam
Dodano po 4 [godziny] 3 [minuty]:
No to udało mi się już samodzielnie do czegoś dojść... Otóż wykorzystałem skrypt DGBob w wyniku czego otrzymałem materiał progresywny z usuniętym przeplotem, 50 klatkami - no i płynnością oryginału. Jest tylko jeden feler. Na filmie występuje masa dużych artefaktów pojawiających się ciągle w różnych miejscach. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Mój skrypt wygląda następująco:
LoadPlugin("D:\Program Files\MeGUI_2153_x86\tools\dgavcindex\DGAVCDecode.dll")
AVCSource("E:\00029.dga")
LoadPlugin("D:\Program Files\MeGUI_2153_x86\tools\dgbob160\dgbob.dll")
AssumeTFF()
DGBob(order=1)
#crop
#resize
#denoise
Przykład...
Pozdrawiam
Dodano po 4 [godziny] 3 [minuty]:
No to udało mi się już samodzielnie do czegoś dojść... Otóż wykorzystałem skrypt DGBob w wyniku czego otrzymałem materiał progresywny z usuniętym przeplotem, 50 klatkami - no i płynnością oryginału. Jest tylko jeden feler. Na filmie występuje masa dużych artefaktów pojawiających się ciągle w różnych miejscach. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Mój skrypt wygląda następująco:
LoadPlugin("D:\Program Files\MeGUI_2153_x86\tools\dgavcindex\DGAVCDecode.dll")
AVCSource("E:\00029.dga")
LoadPlugin("D:\Program Files\MeGUI_2153_x86\tools\dgbob160\dgbob.dll")
AssumeTFF()
DGBob(order=1)
#crop
#resize
#denoise
Przykład...