Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Visual Basic - Visual Studio - Wypisywanie znaków pomiędzy

biglolo94 31 Mar 2013 14:44 2649 10
  • #1 31 Mar 2013 14:44
    biglolo94
    Poziom 16  

    Witam,

    W notatniku mam zapisane dane w następujący sposób:
    numer_klienta;imię;nazwisko;telefon;e-mail
    np:
    11;kowalski;jan;123456789;kowalski@gmail.com;

    W form mam kilka textboxów, do których po kliknięciu w buttona muszą się zapełnić poszczególnymi informacjami.

    Czyli tak naprawdę odczytywanie między znakami ;;.

    Nie mam żadnego pomysłu jak to zrealizować/zrobić. Proszę dlatego o pomoc :idea:, za którą odwdzięczę się kilkoma pkt (+15).

    0 10
  • #3 31 Mar 2013 15:12
    biglolo94
    Poziom 16  

    Bawiłem się notatnikiem, więc teraz rozumiem, że muszę przestudiować pliki .csv ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    Programu już mam sporo napisane i wszystkie dane zapisuje do notatnika.

    Może inaczej...
    mam notatnik a w nim ponumerowane linie, po wpisaniu w textboxa numeru linii i kliknięciu buttona program musi przenieść te dane do tych textboxow.

    Kombinowałem z .remove ale nic nie wychodziło :(

    0
  • Pomocny post
    #4 31 Mar 2013 15:22
    marcinj12
    Poziom 40  

    Odczytujesz linia po linii plik tekstowy, każdą linię rozbijasz za pomocą metody .Split(), sprawdzasz if'em czy pierwszy element ma szukany numer, a jeśli tak, to poszczególne elementy tablicy przypisujesz do odpowiednich textboxów.

    Albo: importujesz ten plik do bazy danych (choćby Access, SQLite albo wbudowany w VS SQL Server Compact Edition) a potem używasz zapytań SQL do operacji na bazie.

    0
  • Pomocny post
    #5 31 Mar 2013 15:28
    mickpr
    Poziom 39  

    Gwoli ścisłości - polecam ci zostawić CSV i przejść od razu na XML.

    0
  • #6 31 Mar 2013 20:51
    biglolo94
    Poziom 16  

    Rozwiązałem problem funkcją .split.
    Dzięki za pomoc, pomógł leci ;p

    Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

    Mam jeszcze pytanko.

    Mam form a w jej tle obrazek.
    W skład forma wchodzi kilka textboxow i buttonow, chodzi mi o ustawienie ich jako przeźroczystych. color.Transparent działa niby tylko na buttona, bo dla textboxa wywala błąd, ale pomimo tego, że niby działa na buttona to ten jednak nie jest przeźroczysty a szary.

    Chodzi mi poprostu aby obrazek (me.background) był widoczny przez przyciski i textboxy.

    ostatecznie wpadłem na pomysł zmiany textboxow na labele wraz z buttonem ale nie wiem, może da się to zrobić jakoś z tym co mam ;p

    0
  • #7 31 Mar 2013 21:41
    mickpr
    Poziom 39  

    Jest to do zrobienia, ale nie w prosty sposób.
    Najszybciej napisać własną kontrolkę bazującą na TextBox.

    0
  • #8 05 Kwi 2013 15:07
    biglolo94
    Poziom 16  

    Dobra program napisany ;D
    Ale mam jeszcze jeden problem ;p
    Zapomniałem, że system na którym aplikacja będzie chodzić to 32bit a ja pisałem to na 64 bitowym sytemie.
    Aplikacja niestety nie działa na tym pierwszym.
    Mam więc pytanko co tam trzeba jeszcze pozmieniać aby skompilowalo do wersji win32 ? ;p

    0
  • #10 06 Kwi 2013 15:20
    biglolo94
    Poziom 16  

    Moja wersja to VS 2012.
    No i mam problem.
    Wszedłem w ustawienie kompilacji i zmieniałem kolejno na [Any CPU] oraz na [x86] ale i tak nadal nie działa.
    Na docelowym PC wyskakuje błąd że aplikacja nie jest zgodna z systemem win32, czy jakoś tak ;p

    0
  • #11 12 Kwi 2013 18:06
    endruse1
    Poziom 10  

    a na jaki windowsie pisałęś aplikacje, a na jakim chcesz odpalić?

    0