Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

transformator do spawarki

mariusz nov 31 Mar 2013 18:25 6483 10
    mariusz nov
    Level 10  
    Witam wszystkich chcialem prosic o pomoc w ocenie transformatora od spawarki.
    Chodzi mi dokladnie ile jestem w stanie z niego wyciagnac i czy nada sie do budowy spawarki Tig DC.
    Dolaczam zdjecie transformatora(pogladowe) Transformator bardzo podobny do mojego z wsowanym rdzeniem (wymiary transformatora na niebiesko)
    Prosze jeszcze o pomoc w podlaczeniu go do sieci posiada bowiem trzy oddzielne uzwojenia pierwotne ( 6 przewodow) nawiniety jest pierwotne drutem aluminiowym gr 1,75.Wtornego narazie brak.
    Blachy transformatora to dwie litery E.
    Dodam jeszcze ze transformator pochodzi ze spawarki na ktorej pisalo 220/380 V 160A
    DZIEKUJE.

12pawel
    Level 34  
    mariusz nov wrote:
    Dodam jeszcze ze transformator pochodzi ze spawarki na ktorej pisalo 220/380 V 160A

mariusz nov wrote:
    Chodzi mi dokladnie ile jestem w stanie z niego wyciagnac

To uważasz że producent nie miał pojęcia co mówi pisząc że spawarka daje prąd 160A? Jeśli spawarka dawała 160 A to chyba logiczne że tyle możesz z niego wyciągnąc.
    Spawarka jest przystosowana do pracy na jednej fazie jak i na dwóch stąd tyle wyprowadzeń uzwojenia pierwotnego.
    mariusz nov
    Level 10  
    Nie od dzis wiadomo ze producenci zawyzaja parametry urzadzen.
    Jesli chodzi o podlaczenie na dwie fazy prosze o rozwiniecie tematu. rysunek itp.
    kierbedz4
    Level 36  
    Jest to typowy transformator spawalniczy firmy która drastycznie obniża koszty produkcji tej spawarki nawijając uzwojenie pierwotne transformatora drutem aluminiowym.Jest to spawarka transformatorowa przeznaczona do spawania uniwersalnymi elektrodami otulonymi.Ten transformator który ma pracować w budowanym migomacie należy zmodyfikować dwojako raz poprzez wykonanie odczepów na uzwojeniu pierwotnym celem nastawy skokowej regulacji prądu spawania oraz częściowym odwinięciu uzwojenia wtórnego. Drugi sposób to pozostawienie uzwojenia pierwotnego jak dotychczas oraz zamontowanie na uzwojeniu wtórnym sterownika celem płynnej nastawy prądu spawania gdzie układ prostowniczy będzie złożony z dwóch diod i dwóch tyrysrorów.Można by się jeszcze pokusić na zabudowanie sterownika na 40 amperowym triaku bez ingerowania w uzwojenie pierwotne transformatora, przy odpowiedniemu odwinięciu nieco uzwojenia wtórnego dla potrzeb spawarki Tig
    mariusz nov
    Level 10  
    Witam transformator posiada 3 pary odczepow na pierwotnym jedno na drugim mierzenie omomierzem wykazalo brak przejscia miedzy nimi chodza parami 1-2 3- 4 5-6 nie moga one posluzyc jako regulacja ?
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    mariusz nov wrote:
    Witam wszystkich chcialem prosic o pomoc w ocenie transformatora od spawarki.
    Chodzi mi dokladnie ile jestem w stanie z niego wyciagnac i czy nada sie do budowy spawarki Tig DC.
    Dolaczam zdjecie transformatora (pogladowe) Transformator bardzo podobny do mojego z wsuwanym rdzeniem (wymiary transformatora na niebiesko)
    Prosze jeszcze o pomoc w podlaczeniu go do sieci posiada bowiem trzy oddzielne uzwojenia pierwotne ( 6 przewodow) nawiniety jest pierwotne drutem aluminiowym gr 1,75.Wtornego na[spacja]razie brak.
    Blachy transformatora to dwie litery E.
    DZIEKUJE.

cosik kiepsko widzę te 160A po stronie wtórnej.
    Z podanych wymiarów magnetowodu oszacowałem sobie wartość przenoszonej mocy na podstawie wzoru na: Moc Obliczeniową Transformatora, przyjmując kolejno co raz to większą wartość gęstości prądu w uzwojeniach (od 6.0A/mm² do 8.0A/mm²) oraz zwiększając również wartość współczynnika zapełnienia okna uzwojeniem (z 0.35 do 0.45) i z tej mocy policzyłem wartość napięcia na uzwojeniu wtórnym - dzieląc przez 160A:
    (4,44•0,95/(1+0,95))•50•1,2•6,0•0,99•0,35•((2/100)•(9.5/100))•((4/100)•(8/100))•10^6=3.28103813907692•10^3VA
    3.28103813907692#8226;10^3/160=20.506488369230V

(4,44•0,95/(1+0,95))•50*1,2•6,0•0,99•0,45•((2/100)•(9.5/100))•((4/100)•(8/100))•10^6=4.218477607384621•10^3VA
    4.21847760738462#8226;10^2/160=26.3654850461539V

(4,44•0,95/(1+0,95))•50•1,2•8,0•0,99•0,45•((2/100)•(9.5/100))•((4/100)•(8/100))•10^6=5.62463680984615#8226;10^3VA
    5.62463680984615•10^3/160=35.1539800615384V

Jak widać, dopiero dla ostatniej pary obliczeń - a już wartości żadnego z czynników nie da się praktycznie zwiększyć, ponieważ są to rozsądne wartości do przyjęcia - wartość napięcia na uzwojeniu wtórnym jest dostateczna dla utrzymania łuku.
    Reasumując, te 160A jest tu realną wartością, ale tylko do krótkiej pracy dorywczej, ponieważ uzwojenia tego transformatora będą mocno nagrzewały się.

Powstaje pytanie; jaka jest nominalna wartość napięcia uzwojenia wtórnego.
    Aby dokonać tu pomiarów, to należałoby zasilić uzwojenie wtórne napięciem o wartości 24V i pomierzyć wartości napięć na poszczególnych uzwojeniach pierwotnych.
    Znając poszczególne wartości przekładni napięciowej - zwojowej - można wysnuć jakieś wnioski co do właściwego połączenia uzwojeń pierwotnych.

Pozdrawiam
    mariusz nov
    Level 10  
    Niestety transformator w obecnej postaci nie posiada uzwojenia wtórnego, zostało ono ściągnięte w celu nawinięcia miedzią, lecz chciałbym najpierw upewnić się czy nada się on do spawarki TIG.
  • Helpful post
    kierbedz4
    Level 36  
    Rdzeń o takich parametrach posiada spawarka tig BIMAX 195 TELWIN.A ten transformator też prawdopodobnie pochodzi ze spawarki elektrodowej. firmy Telwin 190 Profesjonal ona też jest zasilana napięciem 230 oraz 400V. Tig o nazwie Bimax 195 posiada wykonanych 6 odczepów na uzwojeniu pierwotnym a co za tym idzie 6 zakresów regulacji prądu spawania.Dane dotyczące nawinięcia tego trafka szczególnie wielkości uzwojenia pierwotnego i jego odczepów rozwiązały by Ci problem.
    Quarz
    Level 43  
    mariusz nov wrote:
    Niestety transformator w obecnej postaci nie posiada uzwojenia wtórnego, zostało ono ściągnięte w celu nawinięcia miedzią, lecz chciałbym najpierw upewnić się czy nada się on do spawarki TIG.
    A przy odwijaniu tego uzwojenia policzyłeś choć ilość jego zwoi?
    mariusz nov
    Level 10  
    Witam zwoi nie liczyłem było nawiniete aluminium a teraz bedzie miedz wiec i tak by sie nie pokrywało druga sprawa to to ze trafo ma pracować jako tig nie mma.Wracając do sposobu podłaczenia na 400 V jak miało by to wygladać?
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    mariusz nov wrote:
    Witam zwoi nie liczyłem
    tej odpowiedzi spodziewałem się, widać szybciej robisz, niż myślisz, a potem - jak już nie wiem co dalej - to szukasz pomocy na forum.

mariusz nov wrote:
    było nawiniete aluminium a teraz bedzie miedz wiec i tak by sie nie pokrywało
    No i co z tego, pytam retorycznie?
    A pomierzyć - w sposób jaki przedstawiłem wyżej - skoro był to kompletny transformator można było, a potem przeprojektować to uzwojenie oraz wiedzieć co z uzwojeniami pierwotnymi.

mariusz nov wrote:
    druga sprawa to to ze trafo ma pracować jako [tig]TIG nie mma.Wracając do sposobu podłaczenia na 400 V jak miało by to wygladać?
    Na takie dictum - bezpowrotnego zniszczenia przez Ciebie cennej tu informacji - nic tu po mnie.
    Żegnam ozięble...