Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Linux - Łączy się tylko z google, z pozostałymi adresami - nie.

Tomq 31 Mar 2013 20:16 1395 5
  • #1 31 Mar 2013 20:16
    Tomq
    Poziom 38  

    Niezależnie od dystrybucji nie mogę poprawnie połączyć się z internetem. Próbowałem w Mincie, z Archbangu, Open Suse i z różnymi wersjami Manjaro.

    Sprawa jest o tyle dziwna, że mogę się połączyć z Google, pokaże mi on wyniki wyszukiwania, ale gdy chce wejść na którykolwiek z wyświetlonych linków - to wyświetla się błąd o braku możliwości odnalezienia serwera. Dziwna rzecz, bo kilka miesięcy temu nie było żadnych problemów, internet był od razu. Przez pewien czas nie używałem Linuxa, w komputerze dołożyłem tylko dysk twardy i teraz niezależnie do dystrybucji mam ten problem.

    Na Windows Xp (drugi system na tym komputerze, z którego teraz pisze) - żadnych problemów. Router to TP-Link W8901G. Stałe łącze, neostrada.


    Niestety nie zamieszczam screenów, a jedynie zdjęcia z aparatu. W Manjaro xfce nie działa printscreen, a nie mogę się połączyć z repozytoriami, żeby pobrać odpowiedni program.

    Jak mniemam to coś z konfiguracja DNSów, ale w informacjach o połączeniu wydaje się ze jest wszystko ok. Będę wdzięczy za podpowiedź, gdzie leży problem i jak go rozwiązać.

    Linux - Łączy się tylko z google, z pozostałymi adresami - nie. Linux - Łączy się tylko z google, z pozostałymi adresami - nie. Linux - Łączy się tylko z google, z pozostałymi adresami - nie. Linux - Łączy się tylko z google, z pozostałymi adresami - nie. Linux - Łączy się tylko z google, z pozostałymi adresami - nie. Linux - Łączy się tylko z google, z pozostałymi adresami - nie. Linux - Łączy się tylko z google, z pozostałymi adresami - nie.

    0 5
  • Pomocny post
    #2 31 Mar 2013 20:35
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Pod linuxem, w shell-u.

    dig @8.8.8.8 wp.pl
    dig wp.pl

    pokaż wyniki.

    0
  • Pomocny post
    #3 31 Mar 2013 20:57
    VooVoo
    Poziom 33  

    Jaka jest zawartość pliku /etc/resolv.conf ??

    0
  • #4 31 Mar 2013 21:31
    Tomq
    Poziom 38  

    Tak jak myślałem, problem z DNS.

    Cytat:

    Pod linuxem, w shell-u.

    dig @8.8.8.8 wp.pl
    dig wp.pl

    pokaż wyniki.

    Polecenie dig tu nie działa (Manjaro oparty jest na Archu), natomiast wpisujac ping wp.pl:
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Cytat:

    Jaka jest zawartość pliku /etc/resolv.conf ??

    Właśnie - chyba nieporpawna.
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Bardzo dziwwne, skąd to się tam wzieło. Zmieniłem na
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    I działa (teraz piszę spod Linuxa).


    Teoretycznie problem rozwiązany, ale zastanawia mnie skąd się wzieły te adresy? Gdy wpisałem je w wyszukiwarkę google to pokazało, że pierwszy jest z holandi i pojawił się też link do jakiegoś forum o malware. Czyżby wirus?

    0
  • #5 01 Kwi 2013 09:56
    VooVoo
    Poziom 33  

    Może tak ma to distro z automatu??

    0
  • #6 01 Kwi 2013 10:36
    Tomq
    Poziom 38  

    Cytat:
    Może tak ma to distro z automatu??

    Ale to nie tylko z tym distrem jest taki problem. Zresztą dziś włączyłem Linuxa i to samo, dns przestawiony.




    EDIT:
    Ustawiłem swoje połączenie internetowe wg tego:
    https://developers.google.com/speed/public-dns/docs/using

    I teraz działa także po restarcie.

    0