Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polsat cyfrowy Kanały HD się zacinają

bigos0204 31 Mar 2013 20:17 28431 15
    bigos0204
    Level 8  
    Witam.Problem dotyczy Cyfrowego Polsatu.Dekoder HD5000.Od samego początku czyli jakieś pół roku tną mi się kanały HD (tvn,tvn7,eurosport 2 i national geografic)Jakość sygnału mam na ok.60%.Talerz mam dostosowany do odbioru HD.Myślałem że problemem jest pogoda i śnieg zalegający na talerzu i konwerterze ale inne kanały HD śmigają aż miło.Przywracałem ustawienia fabryczne i instalowałem kanały od nowa ale nic nie pomogło.Proszę o pomoc.Dzięki z góry
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Poprawnie ustaw antenę.
    Jaki konwerter?
    bigos0204
    Level 8  
    konwerter szczerze nie pamiętam.Wiem że jest pojedynczy z dwoma wyjściami na kabel antenowy.A co do mocy sygnału to dlaczego czasami programy odbierają dobrze a czasem sie tną?Np.tvn7 oglądam jakieś 10min i wszystko jest ok a po tym czasie zaczyna sie ciąć.Dziwne to
    LeDy
    Level 43  
    Tam paski sygnału mają być przynajmniej 3/4 skali. Przy odpowiednim talerzu, konwerterze i ustawieniu, górny 100% a dolny ok 75-80%.(wskazania dekodera)
    User removed account
    User removed account  
    bigos0204
    Level 8  
    Konwerter to twin
    User removed account
    User removed account  
    bigos0204
    Level 8  
    Twoim zadaniem konwerter narazie nie nadaje się do wymiany?Dziwi mnie tylko fakt ze czasami wszystko chodzi spoko a czasem nie.Może to rzeczywiście wina sygnału.Dzięki za pomoc
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Darek.S
    Level 34  
    Olek II wrote:
    mihal2002 wrote:
    Sprawdź na początek wtyczki

Co mają wtyczki do cięcia 4-rech programów HD, jak wszystkie inne są ok? Myślisz?

Miesiąc temu wymieniałem gościowi konwerter. Pomogło na miesiąc. Problemy z sygnałem miał od dawna ale ma PVR-a 250GB od cyfry a te są chimeryczne. Wymieniając konwerter mówiłem mu, że może mieć wadliwy kabel itp. Ale skoro wymiana konwertera pomogła zostawiliśmy kabel. W zeszłą sobote dzwoni , ze nic nie ma. problem robiła złączka na balkonie zupełnie nie zaizolowana. Beczka była kompletnie zaśniedziała. Z podobnego powodu powinno stosować sie przy konwerterze F-ki z oringami i bezwzględnie stosować gumki zabezpieczające o ile w komplecie albo zasuwać na dół oryginalne zabezpieczenie.

Dodano po 3 [minuty]:

Rok temu identyczna sprawa. Też beczka na balkonie i tez nie zabezpieczona. Nie działał tylko jeden transponder i akurat nie HD ( bodajże z AXN czyli wysoki). Dekoder to biały NBOX. A obecnie 11508 ma FEC5/6 i wyraźnie słabszą jakość od pozostałych. Kilka anten musiałem juz poprawiać głownie 60-tek
    Marek-B
    Level 24  
    Darek.S..

..ile się kiedyś u kumpla na kombinowalem...
    skąd miałem wiedzieć , że ma łaczenie na kablu , kiepsko zabezpieczone i mu wycinało jedną częstotliwość . Dopiero przy wymianie tego starego kabla wylazło .