Witam,chciałbym kupić płytę główną z procesorem do obudowy ATX ale nie wiem jaką moje wymagania to żeby miała ddr2 lub ddr3,procesor 2 rdzeniowy minimum 2,2Ghz żeby w coś pograć i żeby uciągnęła 4GB Ram,na to mam tylko 200zł możecie dawać linki z allegro,ewentualnie mogę kupić osobno ale jaką płytę jaki procesor bo się nie znam
Witam,
Elementy komputera dobieramy do potrzeb/wymagań/możliwości finansowych , a nie do typu obudowy.
- do czego komputer ma służyć ?
- Jaki budżet masz na to przedsięwzięcie ?
- czy masz jakieś własne elementy do tego komputera? ( dokładny opis)
- czy możesz sam złożyć komputer?
- czy interesuje Cię oferta na podstawie sklepu internetowego ?
Witam,
Elementy komputera dobieramy do potrzeb/wymagań/możliwości finansowych , a nie do typu obudowy.
- do czego komputer ma służyć ?
- Jaki budżet masz na to przedsięwzięcie ?
- czy masz jakieś własne elementy do tego komputera? (dokładny opis)
- czy możesz sam złożyć komputer?
- czy interesuje Cię oferta na podstawie sklepu internetowego ?
Do 2 rdzeniówki te minimum 400W Fortron'a mogłoby być (koszt około 70zł) - Niektórzy twierdzą, że dobry fortron 350W z mocną linią +12V także byłby wystarczający (koszt około 55zł), ale ja bym te 15zł dołożył.
chciałem z tego wyciągnąć tylko płytę główną i włożyc do mojej stojącej obudowy,ram bym dokupił potem to nie problem ..tylko zastanawiam się nad tym prockiem .. 2 procesory logiczne czy jakoś tak .. a nie 2 rdzenie .. nie wiem oco chodzi z tym nawet
Dodano po 1 [minuty]:
dasz jakąś propozycję z allegro ? może być bez pamięci ram
Aktualnie nie mam, ale celuj w coś pokroju C2D E4500 wzwyż (2 rdzeniowy procesor) z dobrą płytą główną -> za około 100zł kupisz komplet, może z ramem DDR2 2 GB 667MHz.
Jestem w stanie dać 20zł więcej,będę czekał i szukał gdzie indziej .. mam jakiś zasilacz w garażu.. a jak nie to kupię inny mogę laptopa jeszce trochę używać
Dodano po 1 [minuty]:
Najłatwiej jest kupic z allegro procka 2.20 .. jakoś to przeżyje.. za te pieniądze
hmm,rozejrzymy się nad czymś lepszym wolę dodać to 50zł i mieć coś lepszego niż potem znowu wymieniać prawdaż?
Zestaw za 150zł nie będzie czymś wiele lepszym. Aukcja, którą wtedy podałem na Allegro była warta ponad 150zł, jak się za chwilę okaże.
radek9715 wrote:
http://allegro.pl/ga-m51gm-s2g-amd-athlon-64-x2-4200-2gb-ddr2-i3133520806.html a znalazłem to czy dobre ?
Gorsze od inteli core duo/core 2 duo. Przestarzałe AM2 (nie żeby Socket 775 był jakąś nowością), do tego cienki i bardzo grzejący się procek. A do tego barbarzyńska cena. 200zł to nie jest warte.
radek9715 wrote:
a jak to jest z tymi zintegrowanymi kartami graficznymi ? ;/ nie dobre chyba co ?
Do biura dobre. Do gier się nie nadają.
radek9715 wrote:
http://allegro.pl/foxconn-pentium-2x3-52ghz-512mb-ddr2-vga-sata-i3113394976.html hmm tu jeszcze coś ,nie wiem czy to 2 rdzenie ale chyba tak
To jest jednordzeniowy procesor zamieniający większość prądu w ciepło, a nie moc obliczeniową. Sprzedawca pisząc, że jest to 2x3GHz kłamie. To jest jeden rdzeń.
radek9715 wrote:
http://allegro.pl/core-2-duo-2-2-x-2-plyta-gigabyte-i3130631328.html albo to
Zasadniczo to samo, co Ci wcześniej znalazłem za 100zł, tyle że drożej Tak czy inaczej już się zakończyło.
Co do ostatnich dwóch płyt to jeśli chcesz kupić tanią płytę, to zapomnij o chipsetach typu 760G i płytach z osłabioną sekcją zasilania (tanie płyty MSI dla AM2/AM3 miały słabą, a przez to awaryjną sekcję zasilania). Jeśli chcesz tanią płytę to może nowa MSI B75MA-E33 - kosztuje mniej niż 200zł. Można też nowe płyty na H61 kupić za jeszcze mniej, nawet poniżej 150zł (ale musisz mieć świadomość że nie mają USB3 ani SATA3 najczęściej, więc o ile pierwsze mógłbym przeboleć o tyle drugie wykluczy w przyszłości ciekawy upgrade o dysk SSD - przynajmniej szybki na SATA3). Dalej możesz spróbować najtańszy procesor typu celeron G550 za około 160zł. Procesor ma zintegrowaną grafikę, a płyta B75 potrafi z niej skorzystać. Oczywiście RAM według uznania, DDR3.