Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault megane 1,6 16V - kontrolka immo

jaek1970 01 Apr 2013 16:07 7335 9
    jaek1970
    Level 16  
    Witam wszystkich serdecznie , mam problem z renault megane 1,6 16 v 2001r.
    Jakiś czas temu pękł pasek wywaliło głowice została zrobiona , auto odpalone , wszystko ok.
    Minęło ze trzy dni auto przejechało ze 300km,.Kumpel dzwoni że nie pali , pojechałem kluczyk w stacyjkę pali od 1 strzała . Auto zabrałem , postawiłem u siebie na mrozku,rano przychodzę nie pali , pompę słychać , paliwo jest , iskra także . Po konsultacji z Pawłem Wawa padło na czujnik wału korbowego , jednak sprawdzić go nie mogłem - brak oscyloskopu. Przebolałem 7 dyszek, założyłem czujnik w garażu palił bez problemu .
    Przychodzę następnego dnia - auto zostało w garażu , do palenia - nie chce , za chwilę załapało pracowało na 2 lub 3 cylindrach , lekkie strzały w kolektor ssący , biały dym. Ale zauważyłem że nie świeci wcale kontrolka od immo - podłączyłem tester wyszedł błąd immo zwarcie do + . Błędu nie można skasować , po chwili jednak auto odpaliło normalnie mimo braku kontrolki i pracowało poprawnie , kilka prób uruchomienia i paliło.
    Następnego dnia ta sama zabawa - ręce mi opadają .
    Miałem zaprowadzić do Pawła , ale mieszkam w takiej dziurze że teraz nie wyjadę i znajomy laweciarz też nie dojedzie przez kilka dni .
    Może ktoś ma jakiś schemat na tę okoliczność, bym był wdzięczny .
    Na razie sprawdziłem rozrząd ze trzy razy , jest ok, ciśnienie sprężania , ciśnienie paliwa , bezpieczniki - wszystko ok. Co prawda auto ma założony alarm z centralnym , działa poprawnie .
    Erwin123
    Level 26  
    Wyglada na brak zasilania immo - czasami .
    jaek1970
    Level 16  
    Tak , być może jednak potrzebuję schematu i rozmieszczenia ( chociaż) poszczególnych elementów immo .
    15darekvw
    Level 27  
    Petla immo przy stacyjce,UCH,i sterownik silnika.
    mako110
    Level 21  
    Na pewno immo zostaw w spokoju,przejrzyj instalację w komorze silnika
    LoLek85
    Level 28  
    Kolego oglądnij bezpieczniki przy prawym kielichu, często korodują - tylko czy w przypadku ich uszkodzenia nie działo by się coś więcej to Ci nie powiem, może ktoś bardziej doświadczony coś doradzi.
    User removed account
    User removed account  
    15darekvw
    Level 27  
    Napewno objaw taki ze nie pulsuje dioda w liczniku oto chodzi.
    User removed account
    User removed account  
    jaek1970
    Level 16  
    Dziękuję wszystkim za pomoc - wyjąłem to ustrojstwo , a tam zielono - dlatego zwarcie do plusa - pobawię się jeszcze - jednak nie sam