Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung NP300E5C-S01PL - NIE DZIAŁA WBUDOWANA KAMERA

dzamila321 01 Apr 2013 23:45 5805 5
    dzamila321
    Level 9  
    Krótko i na temat, proszę o pomoc
    Korzystam z notebooka Samsung NP300E5C-S01PL rok czasu
    na początku nie miałam żadnych problemów z włączeniem wbudowanej w nim kamery

kamera nadal działa przy korzystaniu np ze skype
    ale kiedy chce ją włączyć teraz każdym możliwym sposobem, wybierając start, ikonke na pulpicie mulimedia, wszystkie sposoby i pokazuję się kółeczko koło myszki ładuje się i przestaje i nic,

nie działa ... aktualizowała sterowniki, mówi że ma aktualne
    , nie mam pojęcia, próbowała instalować program do cyberlink youcam ale nawet nie chce mi się zainstalować, nie mam pojęcia co jest tymbardziej że wcześniej działała
    SogiB
    Level 10  
    Być może jakiś inny program korzysta z kamerki. Kiedyś spotkałem się z podobnym problemem. Powodem był kodek ffdshow, który wykorzystywał kamerkę.
    Argennto_1
    Level 33  
    Postaw system od nowa.
    dzamila321
    Level 9  
    ale nie widze sensu żeby odnowa instalowac windowsa skoro system działa mi bez zarzutów, chodzi plynnie, nie ma zadnych wirusów, chcialabym to jakos inaczej naprawic a w ostatecznosci stawiac system od nowa

korzystajac ze skype kamerka działa tylko ze dziala jedna a mam niby do wyboru dwie

cyberlink webcam spliter <- ktora nie dziala
    webcam sc-03ff... itf <- ona dziala i z niej korzystam

raczej zadne inne urzadzenie z niej nie korzysta , nie instalowalam kodekow ani nic w tym stylu
    SogiB
    Level 10  
    A czy w przeglądarce kamerka działa? Sprawdź np na chatroulette, czy pozwoli Ci ją odpalić.
    dzamila321
    Level 9  
    a wiec tak
    sprawdzałam na chatroulette i kamerka działa

zrobiłam aktualizacje systemu windows, nie chciałam utracić wszystkich ważnych plików dlatego tylko aktualizacja, ale i tak zajęła całą noc , bez skutku, kamerka działa tylko w przeglądarce, na skype ale nie mogę jej włączyć od tak ..
    pomoż to się odwdzięczę punktami napewno! :)

jeszcze jedna sprawa
    przed aktualizacją kiedy wchodziłam w
    menedżer ustawień -> kontrolery dżwięku, wideo i gier -> pokazywała mi się kamerka cyberlink youcam i jakies 10 innych urządzeń
    a teraz mam tylko trzy : bluetooth audio device, intel audio dla ekranów, realtek high definiton audio ,
    ale przy tym pierwszy bluetooth audio device jest żółty trójkąt z wykrzyknikiem, i adnotacja "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)"

przy urządzeniach do obrazowania mam webcam sc-03ffl1... itd mimo ze przed aktualizacja systemu zmieniłam na jakas usb webcam to wrociła ta stara czyli nawet jezeli zmieniłam cos przez co kamerka nie działała to po aktualizacji powinny powrocic poprzednie ustawienia