Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres cisnieniowy Saeco Incanto de luxe - po wlaczeniu od razu PARA

presio77 02 Apr 2013 11:04 3264 1
  • #1
    presio77
    Level 9  
    Witam,

    Mam problem z ekspresem jak w temacie. Jakiś tydzień lub dwa temu po zrobieniu kawy, a wiec w momencie kiedy ekspres był w stanie GOTOWY potrafił załączył pompkę co objawiało się pojawieniem się napisu PARA na wyświetlaczu.
    Oczywiście zawór pary zamknięty. Stalo się tak raz czy dwa, w rezultacie czego puściły oringi na wejściu zaworu.
    Po ich wymianie już woda nie leci, jednak nadal po próbie włączenia ekspresu na wyświetlaczu widać ze przechodzi test po czym od razu jest napis para, czasami gorąca woda i odpowietrzanie.
    W momencie jak pojawia się napis gorąca woda i zawór jest zamknięty to po kilku sekundach mam ZAMKNIJ ZAWOR, tak jakby ekspres się odpowietrzył.
    Na zaworze jest jakiś mikroswitch jednak jego zwarcie czy to na zamkniętym czy otworzonym zaworze nic nie zmienia.
    Co może być przyczyna tego ze ekspres 'nie wie' ze zawór jest zamknięty?
  • #2
    wiciury
    Level 10  
    To właśnie ten microswitch powinien informować elektronikę o otwarciu zaworu. Jeśli dzieje się to samoczynnie to znaczy że taka informacja właśnie jest.

    Proponuję wypiąć z niego przewody i obserwować czy występuje samoczynne podanie sygnału pary. Jeśli nie wystąpi to znaczy że właśnie on jest winny. Jeśli nie on to obstawiam elektronikę.

    Ale na 99% to switch. Do sprawdzenia oczywiście multimetrem lub tak jak napisałem. Trzeba oczywiście pamiętać o bezpieczeństwie i odpowiednim zabezpieczeniu odpiętych końcówek aby nie zwarły nigdzie.

    Pozdrawiam.

    PS
    Gdzieś do bazy instrukcji wrzuciłem też serwisówkę do Saeco.

    Poprawiłem. Proszę pamiętać o Wielkich Literach, zwłaszcza na początku zdania.
    >movzx<