Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dekoder DVBT MANTA - Siła dekodera 100% a brak jakości

Mr.szuszuM 02 Kwi 2013 15:25 9270 6
  • #1 02 Kwi 2013 15:25
    Mr.szuszuM
    Poziom 2  

    Witam wszystkich!!!
    Proszę o pomoc z moim dekoderem dvbt manta.
    Zakupiłem dekoder DVBT011 firmy MANTA, zapłaciłem tylko 100pln.
    Po wyciągnięciu go z pudła i podłączeniu według instrukcji, na TV wyskoczyło logo manta i menu. Wszystko jak na razie było ok, więc wcisnąłem AUTOMATYCZNE wyszukiwanie programów. I bez problemów dekoder wyszukał 15 kanałów gdy tylko zapisał sobie ustawienia, nagle pojawił sie komunikat o braku zasięgu i czarny obraz.
    Włanczam MENU a tu pokazuje że wszystkie programy są, nie dość że podpisane to jeszcze wszystkie te parametry itp, itd. Ale obrazu brak. Pokazuje też że siła sygnału jest 100%, ale Jakości BRAK.I pojawia sie tez komunikat szgnalu brak i serwis chwilowo nie dostepny.
    I std moje pytanie czy moze ja coś nie tak zroblem.
    Dane techniczne - dekoder Manta DVBT011, - TV Samsung(wiadomo ze starszej generacji) - antena zwykala antena siatkowa

    0 6
  • #2 02 Kwi 2013 16:44
    egon42
    Poziom 37  

    Sprawdź działanie tunera na innej sprawnej instalacji tv.

    0
  • #3 02 Kwi 2013 17:40
    jerzyf
    Poziom 22  

    Jeśli siła sygnału jest na 100%, a obrazu brak to może sygnał jest zbyt silny?.

    0
  • #4 02 Kwi 2013 18:09
    DominTR3B
    Poziom 26  

    jerzyf napisał:
    Jeśli siła sygnału jest na 100%, a obrazu brak to może sygnał jest zbyt silny?.

    Inaczej przesterowany przez wzmacniacz,jeśli mieszkasz blisko nadajnika <10km.Jak zwykła siatkowa spróbuj podmienić wzmacniacz [to ta płytka w puszce]na symetryzator[koszt 2zł.] i cały wtyk na zwykły metalowy bez zasilania.

    0
  • #5 02 Kwi 2013 19:00
    mihal2002
    Poziom 43  

    Mr.szuszuM napisał:
    I std moje pytanie czy moze ja coś nie tak zroblem.

    A napisałeś cokolwiek o antenie?!

    0
  • #6 03 Kwi 2013 19:45
    Mr.szuszuM
    Poziom 2  

    Witam jeszcze raz !!!
    Siedziałem nad moim problemem 20 godzin i w końcu doszedłem co było nie tak.
    A mianowicie : Jeśli ktokolwiek będzie miał taki sam problem jak ja, niech skorzysta z tego temetu.
    - Problem tkwił w antenie i w kablu antenowym, jeśli ktoś posiada zwykłą analogową antene typu "Siatka" starszą niż 5 lat to miże mieć ten sam problem co ja.
    Dotyczy to również kabla, lepiej wymienić na nowy.

    Po wymianie anteny na nową, moim oczom w końcu ukazał się piękny cyfrowy obraz :D , ale mój entuzjazm znów osłabł ponieważ miałem tylko 7 kanałów telewizyjnych. A wszyscy inni znajomi szczycili się aż 15- stoma. więc znów myślałem "Problem" Lecz gdy wymieniłem też kabel antenowy na nowy ( stary też miał 5 lat) to wszystko było już jak należy, 15 kanałów cyfrowej jakości.

    Moja mała rada, oczywiście nie musicie z niej korzystać i ładować się w koszty ale jak macie dobry telewizor bez dekodera i planujecie do niego dokupić takowy dekoder. To lepiej odrazu kupić nowiuteńki kabel z anteną i wszystko powinno hulać bez problemu

    0
  • #7 03 Kwi 2013 20:09
    mihal2002
    Poziom 43  

    Mr.szuszuM napisał:
    Moja mała rada

    Mr.szuszuM napisał:
    To lepiej odrazu kupić nowiuteńki kabel z anteną i wszystko powinno hulać bez problemu


    To po co temat zakładałeś?
    Nie radź jak nie masz bladego pojęcia.
    I poczytaj wyżej!

    1