Witam. Chciałbym poznać opinie ludzi, którzy mają zainstalowane w domu pompy ciepła. Znalazłem w sieci kilka tematów i artykułów, ale głównie z czysto technicznymi informacjami, a do tego większość ze znalezionych wpisów to artykuły sponsorowane, albo komentarze instalatorów lub serwisantów, a ci, wiadomo będą chwalić swoje.
A mi chodzi raczej o takie ogólne informacje czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania, jakich błędów unikać przy ponownej inwestycji, jaki typ pompy macie, w jaki sposób załatwiać sprawy z firmą instalacyjną itd.
Jeśli byłby ktoś z zachodniopomorskiego z okolic Czaplinka, kto byłby tak miły i zechciał pokazać mi swoją instalację byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Po 7 latach użytkowania mogę napisać, że jestem bardzo zadowolony z PC. Szczególnie jeśli chodzi o koszty eksploatacji - w porównaniu do tego co płacą sąsiedzi, moja PC jest znacznie tańsza.
Koszty w moim przypadku (150m2, parterówka, podłogowe.) dla pompy ciepła to ok 800 zł. W związku z tym pompa ciepła pozwala mi zaoszczędzić rocznie:
ok. 4000 zł w stosunku do ogrzewania elektrycznego;
ok. 1600 zł w stosunku do c.o. gazem.
Do wykonania dobrze działającej instalacji potrzeba dużej wiedzy i doświadczenia, więc bierz specjalistów bo jak źle ci zainstalują to będzie słabo wydajna i awaryjna.
Jak masz jakieś pytania to pytaj chętnie odpowiem.
Do wykonania dobrze działającej instalacji potrzeba dużej wiedzy i doświadczenia, więc bierz specjalistów bo jak źle ci zainstalują to będzie słabo wydajna i awaryjna.
Jak masz jakieś pytania to pytaj chętnie odpowiem.
Na profilu masz zaznaczone, że jesteś z Gdańska, ja też jestem z Zachodniopomorskiego, może mógłbym podjechać do ciebie i obejrzeć instalację? Kto robił ci instalację?
Zainstalowałem kilka i poprawiałem kilka Z ważnych rzeczy:
na jakim etapie budowy jesteś?
czy masz szansę na gaz jakie masz zapotrzebowanie na ciepło,
gdzie możesz zainstalować pompę.
Typ pompy zależy od w/w i warunków gruntowych.
Potem można rozmawiać o doborze pompy.
A parametrem, na który mało kto zwraca uwagę przed zakupem, jest poziom hałasu Podstawowe błędy to źle wykonane/zaprojektowane dolne źródło przy braku możliwości dodatkowego grzania innym niż PC urządzeniem. W szczególności przy nowych domach, które w początkowym okresie mają większe zapotrzebowanie na ciepło, doprowadza to do zamrożenia dolnego źródła i utraty sprawności. Równie często kłopoty pojawiają się przy oszczędnym wykonaniu ogrzewania podłogowego (podłogówka jest najlepsza dla PC). Miałem kilka lat temu problem z podłogówką o bardzo długich pętlach i dość wysokich parametrach pracy, ale problem udało się rozwiązać instalując rekuperację i sprzęgło hydrauliczne. Zapotrzebowanie spadło do wartości, z którymi PC mogła sobie poradzić. A na naprawę dolnego źródła mam swoje sposoby
Na profilu masz zaznaczone, że jesteś z Gdańska, ja też jestem z Zachodniopomorskiego, może mógłbym podjechać do ciebie i obejrzeć instalację? Kto robił ci instalację?
Tak jestem z Borkowa pod Gdańskiem, na pw wysłałem ci pełny adres, możesz podjechać od pn do pt jestem po 18 w domu.
Nie pamiętam nazwy firmy, która robiła u mnie instalację, ale mam nr firmowy do pana Marka - 509 764 561 . Był u mnie odpowiedzialny za całą instalację, to bardzo sympatycny gościu, jest jednym z najlepszych specjalistów w dziedzinie pomp ciepła w naszym regionie, dzwoń i dopytaj się co i jak .
Widzę że Pan piotr_boncza też obeznany w temacie więc może napisz też do niego.
>>na jakim etapie budowy jesteś?
skończyliśmy stawiać fundamenty, ale z poprawą warunków pogodowych ostro ruszamy do przodu.
>> czy masz szansę na gaz szansa jest ale nie wiem kiedy, pozatym gaz z tego co czytam (i tego co napisał Pan eidur) jest mniej opłacalny.
>>jakie masz zapotrzebowanie na ciepło,
Będę miał dopiero robiony audyt, mam już jakieś szacunkowe wliczenia ale wątpię żeby to było wiarygodne.
>>gdzie możesz zainstalować pompę.
Będę miał piwnicę.
>>Typ pompy zależy od w/w i warunków gruntowych.
Grunt to głównie glina, nawiozłem sobie trochę ziemi z 0,3 m będzie, ale kopać głębiej nie jest łątwo.
>>A parametrem, na który mało kto zwraca uwagę przed zakupem, jest poziom hałasu
poziom hałasu generowany przez pompę???
>>Podstawowe błędy to źle wykonane/zaprojektowane dolne źródło przy braku możliwości dodatkowego grzania innym niż PC urządzeniem.
PC ma być jedynym źródłem ogrzewania.
Dodano po 1 [minuty]:
eidur wrote:
Nie pamiętam nazwy firmy, która robiła u mnie instalację, ale mam nr firmowy do pana Marka - 509 764 561 . Był u mnie odpowiedzialny za całą instalację, to bardzo sympatycny gościu, jest jednym z najlepszych specjalistów w dziedzinie pomp ciepła w naszym regionie, dzwoń i dopytaj się co i jak .
>>na jakim etapie budowy jesteś?
skończyliśmy stawiać fundamenty, ale z poprawą warunków pogodowych ostro ruszamy do przodu.
To idealny moment, żeby przemyśleć, czy robisz PC na zawsze, czy liczysz się z zamontowaniem innego ogrzewania i robisz kominy. Czyli koszt komina + powierzchnia przezeń zajęta. Również ważne jest ustalenie jaką pompę będziesz instalować. Najkorzystniej energetycznie gruntową. Wówczas trzeba ustalić jakie dolne źródło:
1. Wężownica z rur rozłożonych poziomo w gruncie - na ogół tańsze, ale wymaga większej powierzchni i nie pozwala na dowolne zagospodarowanie działki
2. Odwierty, w które wprowadza się rury.
W pierwszym przypadku dobrze jest przygotować dobrze uszczelnione i docieplone przejście przez ścianę fundamentową, w drugim albo to samo albo można wiercić w obrębie fundamentów i wprowadzić rury bezpośrednio w okolice PC. Zmniejsza to koszty i ułatwia późniejszą eksploatację. Problem tylko z zagęszczeniem gruntu wokół otworu, ale to jest do wykonania.
markoopoloo wrote:
>> czy masz szansę na gaz szansa jest ale nie wiem kiedy, pozatym gaz z tego co czytam (i tego co napisał Pan eidur) jest mniej opłacalny.
Mniej, ale gdy policzymy koszty inwestycji, to moim zdaniem w większości wypadków PC przegrywa z kondensacyjnym kotłem na gaz ziemny. Jeśli natomiast nie ma szansy na gaz ziemny to rzeczywiście jest najbardziej opłacalny.
markoopoloo wrote:
>>jakie masz zapotrzebowanie na ciepło,
Będę miał dopiero robiony audyt, mam już jakieś szacunkowe wliczenia ale wątpię żeby to było wiarygodne.
Ale w przypadku PC konieczne jest dość dokładne ustalenie zapotrzebowania. Zbyt duża oznacza nieuzasadnione wyższe koszty (musisz doliczyć do różnicy w cenie samej pompy większy koszt dolnego źródła). Zbyt mała oznacza pracę z grzałką elektryczną/innym źródłem ciepła i dużo wyższe koszty eksploatacji.
markoopoloo wrote:
>>gdzie możesz zainstalować pompę.
Będę miał piwnicę.
Czyli trzeba pomyśleć o sposobie podłączenia dolnego źródła - jw.
markoopoloo wrote:
>>Typ pompy zależy od w/w i warunków gruntowych.
Grunt to głównie glina, nawiozłem sobie trochę ziemi z 0,3 m będzie, ale kopać głębiej nie jest łątwo.
Dużo głębiej nie trzeba, ale popytaj ile kosztują w Twojej okolicy odwierty, tak na 80-120m i koparka, bo poziomego ręcznie się nie wkopie
markoopoloo wrote:
>>A parametrem, na który mało kto zwraca uwagę przed zakupem, jest poziom hałasu
poziom hałasu generowany przez pompę???
Tak, niektóre hałasują jak stary Mińsk. Piwnica daje możliwość wygłuszenia.
markoopoloo wrote:
>>Podstawowe błędy to źle wykonane/zaprojektowane dolne źródło przy braku możliwości dodatkowego grzania innym niż PC urządzeniem.
PC ma być jedynym źródłem ogrzewania.
Czyli wskazana jest szczególna dbałość o szczegóły. Zastanów się też nad wentylacją mechaniczną z rekuperacją. Strata ciepła na wentylację jest dość duża, a przy szczelnych domach dobra wentylacja jest ważna dla komfortu i ochrony ścian przed zawilgoceniem.
Tak, to jest chyba najlepszy fachowiec w temacie PC na pomorzu. Zgłoś się do niego on da ci namiary na byłych klientów i sobie z nimi pogadasz na temat pompy.
Witam.
Chciałem wznowić temat.
Poszukuję opinii użytkowników pomp ciepła, osób, które mogą opisać wady i zalety tych układów. Opisać koszty instalacji oraz eksploatacji w odniesieniu do powierzchni budynku oraz posiadanej izolacji termicznej.
Witam. Pracuje w branży budowlanej. Kończę stawiać swój pierwszy dom i już trzeba zacząć myśleć o pompie grzewczej...Co polecacie? Słyszałem wiele dobrego o NTS Energy, ponadto są blisko mnie (z Wrocławia). Niektórzy kupują chińszczyznę, a później proszą na forach o pomoc w wymiarowaniu...Chciałbym uniknąć takich sytuacji i zasięgnąć opinii kogoś, kto może już zakupił ten sprzęt. Czekam na odpowiedź.
Witam,podepnę się pod temat.
Mam piec gazowy,spalanie 7m(całość) na 24h,czy opłaca mi sie założyć pompę ciepła i podpiąć ja pod istniejącą instalacje grzejnikowa,za piecem rozdzielacz a dalej rurkami pex. Wielkość domu ok 100m,grzejników 8szt.Pompa ciepła to chyba jakiś chinczyk,moc 5kw,powietrze woda
Na mojej stronie mam podane ,,suche,, liczby ---->>>,,m2,, ilość,, zużywanych ,,kilowatów,, oraz temperatury na żywo .
Jak masz zainstalowaną podłogówkę to sie nawet nie zastanawiaj nad instalacją pompy ciepła , bo naprawde warto .
Mam piec gazowy,spalanie 7m(całość) na 24h,czy opłaca mi sie założyć pompę ciepła
Jeśli już masz przyłącze gazu oraz kocioł to inwestycja będzie nieopłacalna. Choćby PC dała ci 1000zł oszczędności w sezonie to 30 tysięcy wydane na instalację nigdy się nie zwróci.
Witam czy moze ktos polecic firme z okolic Łodzi ktora sie tym zajmuje i aktualne koszta??
Dzieki
Mogę Ci polecić firmę Skandia Polska ( ekopompaciepla.pl). Bardzo dobra firma, również działają na terenie województwa łódźkiego.
Jeżeli chodzi o koszta - to zależy jakie jest zapotrzebowanie budynku na ciepło.
Najlepiej wysłać zapytanie i na pewno na wszystkie pytania odpowiedzą.
Koledzy, za czym zaczniecie inwestować w instalację z pompą ciepła radzę zapoznać się z artykułem MG Projekt Nie zawsze bowiem taka instalacja jest opłacalna, poza tym istnieją różne sposoby montażu. Jest to bezcenna wiedza, którą warto posiadać jeszcze przed podjęciem ostatecznej decyzji.
Zainteresowanych tematem zachęcam do udziału w II Forum Pomp Ciepła, które odbędzie się 5 marca 2014 na Stadionie Miejskim we Wrocławiu. Impreza towarzysząca I. Międzynarodowym Targom Innowacji Energetycznych InEnerg. Zapowiada się interesująco. Jeśli komuś po drodze to warto się wybrać. Wstęp jest bezpłatny, ale trzeba dokonać rejestracji.
Na stronie wrocławskiego Termolitu jest sporo o pompach ciepła więc chyba warto poczytać http://www.termolit.pl/pompy-ciepla.html. Ja zawsze myślałam, że to tak duży wydatek, że nie ma opcji by się zwrócił. I byłam w błędzie. Jak ktoś wcześniej pisał zwrot takiej inwestycji następuje po 5-7 latach. No i jest to ekologiczne i czyste ogrzewanie. Ja wylądowałam z ogrzewaniem na pellet i niestety jeszcze przez jakiś czas przyjdzie mi z tym żyć, ale gdybym miała wybierać teraz, to tylko pompa ciepła.
Zgadza się, ogrzewanie pompą jest teraz opłacalne, ekologiczne i na pewno zwraca się po kilku latach. Zwłaszcza jeśli również mowa o systemie wentylacji z odzyskiem ciepła. Teraz można to wszystko zakupić z 40% dotacją. Dofinansowanie dotyczy także modernizacji, tak więc można wymienić dotychczasowy system grzewczy na ekologiczny.
gadza się, ogrzewanie pompą jest teraz opłacalne, ekologiczne i na pewno zwraca się po kilku latach. Zwłaszcza jeśli mowa o systemie wentylacji z odzyskiem ciepła. Teraz można to wszystko zakupić z 40% dotacją.
Jest opłacalne pod warunkiem korzystnych warunków dla dolnego źródła i to za kilka , bo na razie jest to niemała inwestycja , która zwróci się( albo i nie) za 10 lat.
Wentylacja z odzyskiem ciepła wcale nie jest elementem obniżającym koszty ogrzewania, tylko raczej poprawiająca komfort w pomieszczeniach z zachowaniem nieodzownego w tej sytuacji odzysku ciepła. Jeśli ktoś myśli, że instalując rekuperację bedzie taniej "grzał", nich weźmie wszystkie realne koszty inwestycyjne pod uwagę.
Marecki987 wrote:
Teraz można to wszystko zakupić z 40% dotacją.
Tylko jak wszystkie dotację maja zawyżony koszt o min 30% od cen rynkowych i to co normalnie kupiłbyś za 10 tys kupujesz za 8 tys z niby 40% zniżką. Zarabia firmy instalatorskie, dostawcy i banki, a T zostajesz z kolejnym niepotrzebnym kredytem. Dlaczego nie ma dotacji za płatność gotówką tylko super kredyty?
Uruchamiałem niedawno instalację z pompą ciepła za źródłem dolnym jako kolektor poziomy w podmokłym terenie gliniastym i sprawdza się rzeczywiście bardzo dobrze. Przy ostatnich mrozach na zewn. -16 przez kilka nocy i -10 w dzień temp. powrotu z gruntu +7 st . Budynek 200m2 podłogówki, pompa ( chyba)10kW. W wypadku odwiertów sytuacja byłaby znacznie gorsza, a ponadto ( podobno) pierwsze 10-15 mb z każdego odwiertu nie wlicza sie jako efektywne działające dolne źródło, a trzeba za niego zapłacić.
Inny przykład, instalacja z kotłem gazowym kondensacyjnym zasilanym LPG z włąsnego zbiornika , czyli zakup na wolnym rynku. Koszty za cały rok +CWU+kuchnia gazowa ok 4 tys ,dom 180m2 i wg mnie przegrzane mieszkania ( bo 23 stC na podłogówce).
Koszt zbiornika ( podziemnego) z projektem i przyłączem do domu 8500 zł. Czyli ok 2x tyle co przeciętne przyłacze gazowe z "rury". Czyli klient wydał tylko ok 4 tyś. wiecej niż w wypadku gazu ziemnego, a koszty samego gazu sa porównywalne. Na pewno jest to tez tańsze rozwiązanie niz kotłownia na węgiel.
Dodano po 3 [minuty]:
eidur wrote:
Koszty w moim przypadku (150m2, parterówka, podłogowe.) dla pompy ciepła to ok 800 zł. W związku z tym pompa ciepła pozwala mi zaoszczędzić rocznie:
ok. 4000 zł w stosunku do ogrzewania elektrycznego;
ok. 1600 zł w stosunku do c.o. gazem.
Możesz sprecyzować, że te 800 zł wydajesz na ogrzewanie PC na sezon/rok/miesiąc?
Koszt zbiornika ( podziemnego) z projektem i przyłączem do domu 8500 zł. Czyli ok 2x tyle co przeciętne przyłacze gazowe z "rury". Czyli klient wydał tylko ok 4 tyś. wiecej niż w wypadku gazu ziemnego, a koszty samego gazu sa porównywalne. Na pewno jest to tez tańsze rozwiązanie niz kotłownia na węgiel.
To po ile dostępny jest wtedy gaz "zbiornikowy". Proszę podaj cenę za litr.
Propan ? czy propan-butan ?
Ludzie, o czym Wy tutaj piszecie. PC powinny dawać wymierne oszczędności finansowe. Mam chałupę przed remontem (stare okna, nieocieplona cegła, 50 cm sciany) o powierzchni 70 m2 z nieużytkowym poddaszem. Moje koszty grzania za sezon to max 1500 zł + 50 zł/m-c za prąd (całkowity rachunek z oświetleniem itd). Palę drewnem w SAS-ie z tym że drewno kupuję w lesie. Jak czytam że koszty prądu przy PC to kilkaset złotych/m-c to się zastanawiam z czym się na głowy pozamienialiście ....
primex, ale do drewutni 70m2 raczej nikt nie instaluje pompy ciepła. Prąd 50 zł/m-c? Chyba mieszkasz sam i palisz świeczki wieczorem. Takie bajki to w przedszkolu opowiadaj. Koszty grzania c.o. i c.w.u. pompą ciepła gruntową w domu 240m2 do temperatury 23-24 stopni to maksymalnie 300 - 400 zł w dwóch najzimniejszych miesiącach. To chyba nieźle co?
mauri-b, daruj sobie złośliwości. Dom przed remontem, do jesieni będzie poddasze użytkowe więc powierzchnia ok 140 m2, wymienione okna i ocieplony wełną. Pieca nie zamierzam zmieniać. Kalafiorów żeliwnych i grubych rur też nie .... Co do prądu - 2 dorosłe osoby , żarówki energo -5 szt zwykłe 7szt, tv (kineskop), kompy stacjonarny + 2 laptki, piekarnik, pralka, lodówka i zamrażarka ponad 300l. Ponieważ pracujemy większość zużycia w 2 taryfie. Pompka c.o. chodzi tylko przy temperaturach ujemnych (pobór prądu 50-60 W). Powyżej zera na zewnątrz grawitacja daje radę. Temperatura w domu 20-21. C.w.u. w sezonie grzewczym "w gratisie", poza grzewczym z solara zrobionego własnoręcznie w kosztach ok 500 zł. Obsługa solara nie wymaga nawet 1W energii. Muszę jednak jeszcze zrobić bufor i wtedy będzie potrzebna pompka (jakię 1-2 h dziennie). Co do podanych przez Ciebie kosztów grzania , dasz namiary na swojego dilera ? Takie zioło to dziś rzadkość ....