markoopoloo napisał: >>na jakim etapie budowy jesteś?
skończyliśmy stawiać fundamenty, ale z poprawą warunków pogodowych ostro ruszamy do przodu.
To idealny moment, żeby przemyśleć, czy robisz PC na zawsze, czy liczysz się z zamontowaniem innego ogrzewania i robisz kominy. Czyli koszt komina + powierzchnia przezeń zajęta. Również ważne jest ustalenie jaką pompę będziesz instalować. Najkorzystniej energetycznie gruntową. Wówczas trzeba ustalić jakie dolne źródło:
1. Wężownica z rur rozłożonych poziomo w gruncie - na ogół tańsze, ale wymaga większej powierzchni i nie pozwala na dowolne zagospodarowanie działki
2. Odwierty, w które wprowadza się rury.
W pierwszym przypadku dobrze jest przygotować dobrze uszczelnione i docieplone przejście przez ścianę fundamentową, w drugim albo to samo albo można wiercić w obrębie fundamentów i wprowadzić rury bezpośrednio w okolice PC. Zmniejsza to koszty i ułatwia późniejszą eksploatację. Problem tylko z zagęszczeniem gruntu wokół otworu, ale to jest do wykonania.
markoopoloo napisał: >> czy masz szansę na gaz
szansa jest ale nie wiem kiedy, pozatym gaz z tego co czytam (i tego co napisał Pan eidur) jest mniej opłacalny.
Mniej, ale gdy policzymy koszty inwestycji, to moim zdaniem w większości wypadków PC przegrywa z kondensacyjnym kotłem na gaz ziemny. Jeśli natomiast nie ma szansy na gaz ziemny to rzeczywiście jest najbardziej opłacalny.
markoopoloo napisał: >>jakie masz zapotrzebowanie na ciepło,
Będę miał dopiero robiony audyt, mam już jakieś szacunkowe wliczenia ale wątpię żeby to było wiarygodne.
Ale w przypadku PC konieczne jest dość dokładne ustalenie zapotrzebowania. Zbyt duża oznacza nieuzasadnione wyższe koszty (musisz doliczyć do różnicy w cenie samej pompy większy koszt dolnego źródła). Zbyt mała oznacza pracę z grzałką elektryczną/innym źródłem ciepła i dużo wyższe koszty eksploatacji.
markoopoloo napisał: >>gdzie możesz zainstalować pompę.
Będę miał piwnicę.
Czyli trzeba pomyśleć o sposobie podłączenia dolnego źródła - jw.
markoopoloo napisał: >>Typ pompy zależy od w/w i warunków gruntowych.
Grunt to głównie glina, nawiozłem sobie trochę ziemi z 0,3 m będzie, ale kopać głębiej nie jest łątwo.
Dużo głębiej nie trzeba, ale popytaj ile kosztują w Twojej okolicy odwierty, tak na 80-120m i koparka, bo poziomego ręcznie się nie wkopie
markoopoloo napisał: >>A parametrem, na który mało kto zwraca uwagę przed zakupem, jest poziom hałasu
poziom hałasu generowany przez pompę???
Tak, niektóre hałasują jak stary Mińsk. Piwnica daje możliwość wygłuszenia.
markoopoloo napisał: >>Podstawowe błędy to źle wykonane/zaprojektowane dolne źródło przy braku możliwości dodatkowego grzania innym niż PC urządzeniem.
PC ma być jedynym źródłem ogrzewania.
Czyli wskazana jest szczególna dbałość o szczegóły. Zastanów się też nad wentylacją mechaniczną z rekuperacją. Strata ciepła na wentylację jest dość duża, a przy szczelnych domach dobra wentylacja jest ważna dla komfortu i ochrony ścian przed zawilgoceniem.