Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki dobry a tani tuner DVB-T?

BILGO 03 Apr 2013 16:18 38931 31
    BILGO
    Level 38  
    Witam.
    Jak w temacie, mam do Was pytanie jaki dobry a tani tuner DVB-T polecacie? Model?
    Budżet to do 90zł (razem z przesyłką) czyli można powiedzieć, że budżet na sam tuner wynosi od 75 do 80zł.
    Ten tuner ma być dla babci, która nie potrzebuje jakiś super gadżetów...
    Wystarczy, żeby był pilot i złącze SCART (euro) [żadne tam HDMI czy PVR...]. Wystarczy jedno złącze SCART, ponieważ babcia posiada stary telewizor, który tylko takie złącze posiada...
    Po prostu ma to być bardzo prosty w budowie tuner który jest tani a dobry. :D
    Za wszelką pomoc wielkie dzięki. :)
    PS. Najlepiej, żeby był dostępny na Allegro ponieważ tam posiadam konto i tam chce zamówić.
    klysa
    Level 10  
    dobry a tani tuner DVB-T to na przykład Ferguson Ariva T65 i Wiwa HD-95
    michal17w
    Level 2  
    Szczerze polecam Fergusona Ariva T65. Jest naprawdę przyzwoicie wykonany i stabilny. Nie jestem pewien czy uda Ci się zakupić nowy sprzęt we wskazanej cenie nie mniej jednak na allegro można kupić używkę w dobrej cenie ( nawet z gwarancją). Osobiście zakupiłem 3 takie dekodery w tym też jeden dla seniorki mojego rodu i jest naprawdę zadowolona ( intuicyjne menu a i od czasu do czasu nagrywa sobie "M jak miłość":). Gwarancja D2D sprawdzona, działa:). Zakupiłem jednocześnie 2 dekodery z czego jeden miał problemy z reakcją na pilot. Przyjechał kurier oddałem dekoder 3 dni później przybył nowy:).
    buczo11
    Level 28  
    Osobiście polecam tuner Ferguson Ariva T65. Sam miałem podobny dylemat, gdy wybierałem tuner dla siebie, a też nie lubię żadnych "cudów". Zastanawiałem się nad Mantą, ewentualnie Wiwą, jednak gdy przeprowadziłem wywiad wśród znajomych, którzy używają tego sprzętu, to mi doradzili, aby jednak kupić Fergusona. Posiada wszystkie funkcje potrzebne do odbioru naziemnej TV cyfrowej, z pilotem też nie miałem żadnych problemów (zasięg, reakcja, główne przyciski sterujące są duże i widoczne), a używam już prawie pół roku. Wejście na dysk/pendrive zawsze się przydaje, choćby po to, aby nagrać ulubiony serial dla Babci-kiedy akurat nie będzie mogła obejrzeć, a w razie wymiany telewizora u Babci (nic nie jest wieczne), złącza SCART ciężko szukać w nowym sprzęcie, na rzecz HDMI. Ferguson posiada HDMI oraz SCART. Niestety cena jest trochę wyższa, bo zaczyna się od 110zł (mówię o Allegro i nowym sprzęcie)+koszty przesyłki. Ale mimo wszystko warto.
    AutomatykPLC
    Level 10  
    Przede wszystkim, jeśli sprzęt jest dla starszej osoby, to powinien mieć opcję samodzielnego ustawiania kolejności kanałów - (żeby jedynka była jedynką itp)
    A te najtańsze tego nie mają.
    BILGO
    Level 38  
    Na razie widzę że godny polecenia jest tuner Ferguson Ariva T65... Poczekam jeszcze do końca weekendu i jak nie będzie innych propozycji to go zamówię.
    pompek84
    Level 12  
    Ja osobiście kupiłem i zamontowałem już kilka produktów WIWA - głównie hd90, całkiem intuicyjne menu, USB jest, scart jest, HDMI przyszłościowo jest, wyjście audio analog jest.
    To, o czym wspomniał AutomatykPLC - czyli ustawianie kanałów jest. W hd90 pozytywne jest też to, że po wyłączeniu masz godzinę na wyświetlaczu segmentowym.
    Tani, a pozytywny pod SCARTa, z wejściem na karte SD to WIWA hd-50.
    Jeszcze żadnej awarii nie miałem, a pierwszy założyłem sporo ponad półtora roku temu - nie pamiętam dokładnie kiedy (koszt z wysyłką teraz chyba około 70-80zł /dawno nie kupowałem takiego/, a hd90 w do 100zł).
    Wspomnę jednak, że nie miałem jeszcze możliwości żadnego fergusona potestować, więc nie porównam.
    januszc
    Level 15  
    Jak widzę budżet dosyć okrojony więc muszę Cie ostrzec abyś nie kupił dekodera SD zamiast HD bo nie będzie odbierał kilku kanałów. Dobrze by było aby miał przyciski włączania i przerzucania kanałów na obudowie w przypadku uszkodzenia lub zawieruszenia pilota. Uczeni obliczyli że przeciętnie każdy w swoim życiu szuka pilota przez dwa tygodnie. Weź te 90 zł , dołóż od siebie ze 20-30 zł a wdzięczność babci będzie bezcenna.
    Niedawno w Realu były dekodery Polsatu THD200 za 85 zł. Nie da się nagrywać na USB i nie ma przycisków ale przez 6 miesięcy dawali gratis kilka kanałów Polsatu.
    Z tego co wiem 120 szt zniknęło szybko.
    Ganjor86
    Level 21  
    Skoro osoba starsza to może wiwa hd-95 a dlaczego ? Przyjrzyj się pilotowi :) czytelny i delikatnie świeci w ciemności.
    tygrysss
    Level 21  
    Również polecam Arive T65. W tamtym tygodniu kupiłem 4 takie dekodery i żaden z nich nie miał żadnych problemów z działaniem.
    SQ9MEM
    Level 29  
    Z T65 jest jeden poważny problem - mam trzy egzemplarze i mimo najnowszego firmware'u nie zawsze zapamiętują kolejność kanałów. Rozmawiałem ze sprzedawcą w hurtowni, do której czasami jeżdże po anteny i jest to znana usterka.
    k124l
    Level 20  
    Witam .
    Polecam wiwa hd-95 mam już 2 miesiące i złego słowa nie mogę o niej powiedzieć :D
    mirex
    Level 43  
    Jednak WIWA HD95. Szczególnie dla osób starszych. No niech by był nawet HD90.
    1. Pilot.
    2. Stabilność.
    3. USB z przodu!
    4. Przyjazna grafika.
    5. Porządkowanie kanałów.
    6. Klawiatura lokalna.

Zegar na stby nie dla wszystkich jest okolicznością pozytywną, ale ponieważ ma możliwość regulacji poziomu jasności wyświetlacza, to już plus wobec minusa, że "coś tam świeci". ;)

Jak dla mnie, to T65 jest zdecydowanie przereklamowana. ;)
    BILGO
    Level 38  
    Trochę głupio postąpiłem i kupiłem tuner bez zapytania się Was czy będzie odpowiedni... Kupiłem jeden z najtańszych tunerów i go oddałem z powrotem... ponieważ jak się okazało dla mojej babci najważniejszy jest kanał TVP1... ten tuner odbierał TVP1 ale HD i wyskakiwał komunikat "Nieobsługiwany typ wideo" ale dźwięk był...
    (Stratny tylko 15zł za przesyłki byłem... jakoś to przeboleje ;) Ale człowiek na błędach się uczy... )

W mojej okolicy dostępny jest na razie multiplex MUX1 i MUX2, jest w nich 15 kanałów w tym TVP1 tylko HD... 22 kwietnia mają wyłączyć telewizję analogową...

Teraz mam takie pytanie czy jak kupie np WIWA HD95 to przez złącze SCART będzie dostępne TVP1 HD ?? Tz. może jest jakiś konwerter wbudowany, który przetwarza obraz ?? Chodzi o to że to nie będzie obraz HD w tv tylko pewnie SD... W TV babci dostępne jest tylko złącze SCART i tu jest problem...
    januszc
    Level 15  
    Ludzie się produkują , wyjaśniają, ostrzegają a ty nawet nie masz czasu przeczytać tego co piszą. Było o różnicy SD i HD?
    BILGO
    Level 38  
    januszc wrote:
    Ludzie się produkują , wyjaśniają, ostrzegają a ty nawet nie masz czasu przeczytać tego co piszą.

Czytałem tylko zbyt późno... Ale teraz wiem że trzeba wcześniej...
    januszc wrote:
    Było o różnicy SD i HD?

Było... Trochę tego nie rozumiem... Tz, jak kupie HD to będę miał TVP1 HD... przez HDMI na pewno będzie, ale czy przez SCART ??

Teraz patrzyłem na mapę DVB-T i multiplex MUX1 i MUX2 mam z jednego nadajnika i sygnał jest bardzo dobry... Znalazłem multiplex MUX3 tylko jest on po przeciwległej stronie budynku... I teraz mam pytanie czy można użyć np, dwóch anten i połączyć je jakoś spliterem ?? czy będzie to działało ??

Znalazłem też multiplex MUX4 ale nadajnik jest odchylony od pozostałych o 90st więc odpada...
    cassius17
    Level 17  
    WIWA HD95 odbiera na starym TV CRT z Euro kanały HD i je wyświetla. Jedynym problemem na początku było klatkowanie obrazu. Po aktualizacji oprogramowania i ustawieniu na nowo listy programów wszystko działa jak należy. Odbieram MUX1,2 i 3 ze skrzycznego - Wisła.
    BILGO
    Level 38  
    A jest taki tuner żeby nie trzeba było aktualizować oprogramowania ??
    cassius17
    Level 17  
    Aktualizacje zrobiłem z poziomu menu tunera nie podłączając nawet pamięci zewnętrznej. Raz zrobisz i będzie działać.
    januszc
    Level 15  
    To czy HD czy SD to sprawa odbioru i dekodowania przez tuner.
    Tuner SD nie dekoduje obrazu HD tzn. nie odbiera, więc nieważnie gdzie ten sygnał wyślemy , przez euro czy HDMI. Więc tuner SD odbiera tylko programy SD, a HD odbiera i HD i SD.
    Twojej babci z tunerem HD będzie wszystko jedno co odbiera , na starym telewizorze przez euro nie będzie różnicy.
    BILGO
    Level 38  
    Znacie może taki model tunera HD żeby miał funkcje programowania TV na pilocie tunera żeby wszystko obsługiwać na jednym pilocie ??
    @GUTEK@
    Level 30  
    Poczytaj o Memo Control od Wiwy. Tam masz możliwość sterowania telewizora pilotem od tunera i świetnie to działa.

Są w sprzedaży tunery Wiwy z tymi pilotami, przykładowo HD50 MC, HD90 MC, HD95 MC.
    cassius17
    Level 17  
    Dokładnie. HD95 z pilotem MEMO umożliwia zaprogramować funkcje TV takie jak: włączenie, TV/AV, głośność +/-. Programowanie dziecinnie łatwe: przytrzymać przycisk programowania, wybrać programowaną funkcję, skierować do siebie stary pilot i pilot MEMO, nacisnąć przycisk na starym pilocie. I już. Pilot zaprogramowany do pracy z TV. Szczerze polecam ten model dekodera.
    BILGO
    Level 38  
    Czyli wybrać jakiś tuner od Wiwy ?? Np WIWA HD95 MC ? tak ?
    actin
    Level 34  
    Montowałem ostatnio Wiwę. Ustawienie bezproblemowe, duże przyciski, pilot ma możliwość uczenia się- sterowanie wszystkim z jednego pilota. Pilot podzielony jest na 2 części - TV i dekoder które są przejrzyście opisane. Ma też telegazetę i przewodnik o programach.
    fazza
    Level 14  
    Witam
    Polecam Fergusona Arive T65 prosty pilot, wyraźne przyciski,aktualizacja oprogramowania na stronie producenta .

Pozdrawiam