Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

bosch SD14R1E - brak wody w układzie hydrostatu

karuzel83 03 Apr 2013 21:34 2292 6
Bosch
  • #1
    karuzel83
    Level 9  
    Od jakiegoś czsu walczę ze zmywarką bosch do układu hydrostatu nie dopływa woda tylko krąży po płaszczu i wlewa się gdzieś do komory zmywarki. zawór aquastop otwiera się choć przed całą usterką nie działał ale po kilku próbach reanimacji zadziałał i działa tylko głośno, cały cykl przebiega trochę za długo i na naczyniach pozostawia biały nalot :cry:

    Dodano po 4 [godziny] 30 [minuty]:

    czy zawór aquastop może dawać zbyt mało wody lub zbyt małe ciśnienie
  • Bosch
  • #2
    rychomuch
    Level 29  
    czy zawór aquastop może dawać zbyt mało wody lub zbyt małe ciśnienie[/quote]

    Zawór aquastop tylko otwiera i zamyka dopływ wody.
    Skntroluj grzałkę.
  • Bosch
  • #3
    tonk07
    Level 16  
    Sól sypana zawsze była? Wymontuj płaszcz i zalej odkamieniaczem takie kolanko jest tam przewężenie co lubi się zakamienić.
    Napisz poprawnie model bo nie wiadomo o czym dokładnie rozmawiamy!
  • Helpful post
    #4
    egon42
    Level 37  
    karuzel83 wrote:
    czy zawór aquastop może dawać zbyt mało wody lub zbyt małe ciśnienie
    Może.
  • #5
    karuzel83
    Level 9  
    woda wlewa się do płaszcza ale tylko w 2 rurki od lewej nie przelewa się na dalsze i nie napełnia tych zbiorniczków z pływakami i stykami.do komory zmywarki trafia ale nie przez ten układ dosyć długo nabiera.
    chyba zamiast zaworu aquastop podepnę jutro zwykły eletrozawór od pralki i dam znać co wyszło

    Dodano po 5 [minuty]:

    model mam taki wybity na drzwiczkach zmywarki, a sól jak to sól gdy sobie przżypomniałem to sypana płaszcz czysty lekki syf w dolnym przewodzie który odprowadza wodę z układu tych czujników gdzieś w głąb po czym sądzę ,że kiedyś tam płyneła woda a teraz nie ma jej w tym układzie
  • Helpful post
    #6
    egon42
    Level 37  
    Miałem kilka razy uszkodzony zawór aquastop i zawsze był to objaw że leciało mało wody i woda nie leciała tam gdzie trzeba tak ze sprawdź zawór aquastop i sitko przy nim. Sprawdź też model zmywarki bo coś nie mogę takiego znaleźć.
  • #7
    karuzel83
    Level 9  
    po kilku dniach kombinacji naprowadził mnie egon42 po dobraniu się do zaworu który przestał działać 2 tygodnie temu potem w cudowny sposób ruszył ale jak widać nie do końca gdyż działała tylko 1 cewka w zaworze auqastop. W prumitywny sposób rozwierciłem pirwszy zaworek z uszkodzoną cewką ale została druga która działa i spełnia swoją funkcję nie wiem czemu są dwie no dziś ku mojemu zadowoleniu wszystko ok.
    korzystają z sytuacji że jest rozebrana chciałem ją wyczyścić ale nie wiem jak się dostać do pojemnika pod zmywarką za płaszczem bo widzę że tam pływa niezły syf

    Dodano po 14 [minuty]:

    polatałem po forum i namierzyłem że to misa zmywarki a nie kubek jak się do tego dobrać bo od spodu zmywarka jest zabudowana