Witam. Skomentuję Twój post od początku. OK?
1. Jeśli Twój TK102 przesyła Tobie SMSy "help me" to znaczy, że:
- jest sprawny
- ustaliłeś swój telefon jako autoryzowany, i wtedy tylko on może otrzymywać SMSy "help me" i tylko on może wysyłać SMSy sterujące. Na marginesie: jeśli nie ma autoryzowanego numeru, to po przyciśnięciu przycisku SOS, TK102 nie wyśle SMSa "help me" do nikogo.
2. Jak zadzwonisz do TK102 w trybie GPRS, to nigdy nie otrzymasz SMSa zwrotnego ze współrzędnymi (patrz mój poprzedni post); To działa tak,że po otrzymaniu dzwonka z jakiegoś telefonu, TK102 odrzuca zawsze to wywołanie. Następnie mierzy pozycję. Jeśli od poprzedniego wysłania pozycji nie upłynęło 30sek., to nic się nie dzieje. A jeśli upłynęło, to, zależnie od trybu:
SMS - wysyła SMSa z pozycją;
GPRS - wysyła paczkę z danymi na serwer
Pytanie: Czy ustaliłeś częstotliwość wysyłania danych na serwer? Jeśli nie, to TK102 tylko czuwa.
Częstotliwość ustala się komendą np. "t030s***n123456" (gdzie "030" znaczy co 30 sek., "***" znaczy, że transfer danych odbywać się będzie permanentnie, do odwołania)
3. Dziwię się tylko, że TK102 nie odpowiada na "begin123456"
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że wysyłasz "begin123456" z innego telefonu aniżeli ten autoryzowany (porównaj, jak wyżej punkt 1)
Dla zrozumienia funkcji "autoryzowany telefon", trzeba wiedzieć, że takim autoryzowanym telefonem (według instrukcji) staje się ten, który w bliżej mi nieznanym okresie, zadzwoni do modułu 10 razy. Z mojego doświadczenia działało to tak bardzo różnie, że nie umiem naprawdę powiedzieć jakie tu są reguły.
Jeśli więc wyślesz "begin123456" z autoryzowanego telefonu, to powinna ta komenda zresetować moduł.
Jeszcze mam dylemat, czy używasz właściwych komend.
Najczęściej jest to "begin123456", ale spotykałem się też z egzemplarzami, które mają inną składnię. Np. "123456begin", "#begin#123456#" i inne także.
Jeśli masz oryginalną instrukcję, to na pewno stosujesz właściwą składnię.
Jeśli nie masz, to napisz. Przewertuję swoje zasoby i dam Ci przykłady innych składni. OK?