WSTĘP
Pół roku temu mój znajomy, który jest gitarzystą, pokazywał mi różne efekty gitarowe. Każdy kto obraca się w tym temacie wie ile takie akcesoria mogą kosztować. Pokazał mi również schematy kilku z nich. Wiadomo, że zrobienie kopii kosztuje znacznie mniej niż kupienie gotowego efektu. Daje też ogromną satysfakcję. On miał zapał (i fundusze), a ja umiejętności. Wykonanie tego uznałem za ciekawe doświadczenie. Znajomy zajął się projektem graficznym, ja "wnętrzem".
SCHEMAT

Powyżej dołączam schematy - po lewej Big Muff a po prawej MXR - pochodzą z jednej z amerykańskich witryn. Dodałem tylko footswitch oraz diody sygnalizujące pracę efektów.
BUDOWA
Zajęła prawie pół roku. Wiadomo, w między czasie zawsze coś wyskoczyło, czegoś brakowało. Większość elementów zakupiłem w TME. Jednak z racji tego, że chciałem zastosować elementy jakie były w oryginalnych wersjach i takowych nie można dostać w Polsce (bynajmniej ja nie znalazłem), niektóre części musiałem zakupić z Mouser'a. Był to m. in. potencjometr 500k odwrotnie logarytmiczny, kondensator ceramiczny 50pF, rezystor 22M czy też tranzystory 2N5088. Przy sprowadzaniu części z zagranicy zdecydowaliśmy się kupić od razu gniazda Neutrik'a.

Budowę rozpocząłem od wywiercenia otworów w aluminiowych obudowach o wymiarach 120x100x35mm.

PCB wykonałem z gotowego laminatu pokrytego emulsją światłoczułą. Klisze wydrukowałem na drukarce atramentowej na folii do prezentacji. Środkowe zdjęcie przedstawia płytki z kliszami w naświetlarce, a po prawej płytkę po wywołaniu. Po wytrawieniu PCB pocynowałem chemicznie SENO-3211 i wywierciłem otwory mini wiertarką.

Efekty w środku. Z lewej Big Muff a z prawej MXR. Lutowanie było pracochłonne m. in. ze względu na sporo połączeń. Masa została podłączona do obudowy w jednym punkcie przy wejściu.
BIG PIG - EHX Big Muff

Posiada 3 pokrętła (tone, sustain, volume) oraz przełącznik USA/RUS między dwoma wersjami efektu - amerykańską i rosyjską. Dwie czerwone diody sygnalizujące pracę oraz true bypass. Wejście zasilacza w standardzie Boss'a.
Booster - MXR Micro Amp

Posiada pokrętło gain. Tak jag BIG PIG ma diody sygnalizujące pracę oraz true bypass. Wejście zasilacza również w standardzie Boss'a.
PODSUMOWANIE

Efekty uważam za jak najbardziej udane. Znajomy nie spodziewał się, że będą wyglądały i co najważniejsze grały tak dobrze. Poniżej krótki filmik z próbkami.
Cool? Ranking DIY