Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brama domyśna i serwer DHCP- zmiana numeru-TP Link wifi

marcinelloo 03 Kwi 2013 23:38 4803 15
  • #1 03 Kwi 2013 23:38
    marcinelloo
    Poziom 7  

    Witam. To mój pierwszy post.... prosze o wyrozumiałość.
    Potrzebuje pomocy odnośnie ustawienia routera WIFI TP Link.

    Numer Bramy domyślnej i serwera DHCP jest u mnie taki sam. (193.168.1.1)
    Potrzebuje pracować na programie (aplikacja z mojej pracy) który wyklucza taką sytuację, że te dwa numery są Identyczne. (taka diagnozę odnośnie moich problemów podali mi informatycy obsługujący ten program).
    Potrzebuje zmienić jeden z tych numerów....jak to zrobić?
    Szukałem już w ustawieniach TP Linka (ustawiania w przeglądarce) ale nic takiego nie znalazłem.
    Gdzieś czytałem, że można numer zapory zmienić...tylko gdzie?
    czy jest to skomplikowane?
    Nie jestem biegły w te klocki i trochę sie obawiam..
    Proszę o pomoc
    Dzięki

    -1 15
  • #2 03 Kwi 2013 23:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Network->LAN tam zmieniasz adresację np. 192.168.100.1 o ile to jest dobra diagnoza.

    0
  • #3 03 Kwi 2013 23:51
    marcinelloo
    Poziom 7  

    tylko na tej diagnozie narazie polegam.
    Problem wygląda tak:
    dostałem lapka z firmy, na krutym jest powgrywane w cholerę jakiegoś badziewia przez ktore sie łączę z netem, coś się loguje....zamieszanie. Ma to zabespieczać zasoby na sieci w pracy.
    Lapek łączy się z netem, mogę korzystać ze stron www ale ten programik do połączenia sieci w pracy nie łączy się.
    Informatycy widzieli jakie są ustawienia mojej sieci WIFI i wskazali to jako przyczynę tej sytuacji. Twierdzili, że już takie prblemy mieli, i to rozwiązywało sytuację.

    ... mam możliwość zmiany w Network>LAN tylko: IP Adress i subnet Mask.

    0
  • #4 04 Kwi 2013 01:10
    voitek1
    Poziom 39  

    marcinelloo napisał:
    ...Numer Bramy domyślnej i serwera DHCP jest u mnie taki sam. (193.168.1.1)...

    Zmień 3 na 2 czyli 192.168.1.1

    0
  • #5 04 Kwi 2013 08:36
    ergie
    Poziom 28  

    voitek1 napisał:
    marcinelloo napisał:
    ...Numer Bramy domyślnej i serwera DHCP jest u mnie taki sam. (193.168.1.1)...

    Zmień 3 na 2 czyli 192.168.1.1


    To raczej pomyłka, pewnie ma 192, a nie 193, tak więc zrób jak kolega wyżej napisał, zmień IP na 192.168.100.1, mask 255.255.255.0 zapisz ustawienia, uruchom ponownie komputer i sprawdź czy zadziałało, jak nie - napisz.

    1
  • #6 04 Kwi 2013 10:09
    marcinelloo
    Poziom 7  

    Dziękuję za porady.
    Zrobiłem jak kolega napisał ale teraz mam jakby to powiedzieć ten sam problem. Zmieniłem te numerki i znowu "Brama domyślna IPv4" oraz "Serwer DHCP IPv4" jest taki sam: 192.168.100.1.

    W takim razie czy możliwe jest aby te dwa "numerki" byly inne? czy to właśnie tutaj leży przyczyna braku łączności z zabezpieczoną aplikacją z mojej pracy?

    teraz powstał mi jeszcze jeden problem, bo nie chce mi się połączyć router przez przeglądarkę, wyskakuje info, że zbyt długo serwer nie odpowiada i przekroczono limit czasu połączenia.
    Nic poza tymi ustawieniami nie zmieniałem więc jestem tym zaskoczony.
    Dzwoniłem do sieci kablowej która mi dostarcza neta i TV, ale za wizyte i ewentualne skonfigurowanie chcą 50 zł, więc pasowało by sobie samemu z tym się uporać.
    Będę wdzięczny za pomoc....

    0
  • #7 04 Kwi 2013 10:13
    ergie
    Poziom 28  

    Podaj model tego tplinka, zobaczę jak wygląda jego konfiguracja i podziałamy
    Panu z kablówki podziękuj, poradzimy sobie z tym :)

    0
  • #8 04 Kwi 2013 10:18
    marcinelloo
    Poziom 7  

    Ten model to: TL-WR340G

    0
  • #9 04 Kwi 2013 10:27
    ergie
    Poziom 28  

    Network -> WAN -> czy w WAN Connection Type masz "Dynamic" albo "Automatic" ?

    Network -> LAN -> IP ustaw 192.168.2.1 MASK 255.255.255.0, zapisz ustawienia routera, wykonaj ponowny rozruch komputera (restart), to samo zrób z routerem dla pewności, wyłącz go i włącz.

    Daj znać czy pomogło.

    Najgorsze jest to, że nie znamy wytycznych informatyków i nie wiemy na jakich adresach pracują, albo na jakich możesz :)

    p.s. sprawdź jeszcze Advanced Settings -> DHCP Settings, czy masz wybranją pozycję DHCP Server -> ENABLE (?) i co jest poniżej w "Primary i Secondary DNS"

    0
  • #10 04 Kwi 2013 10:42
    marcinelloo
    Poziom 7  

    jak pisałem wcześniej, nie włanczają mi się w przeglądarce w ogole ustawienia routera.
    Jak odłączyłem go na chwile od prądu, to po uruchomieniu wyskoczył, ze inny komputer ma ten sam adres IP i że to jest jakiś problem....
    Dalej nie moge wejść na ustawienia routera.... bez tego nic nie poustawiam na nowo :-(..... dziwne

    0
  • #11 04 Kwi 2013 10:59
    wojtek2803
    Poziom 37  

    Dopisz karcie sieciowej w komputerze adresację ręcznie tzn tak :

    IP 192.168.100.2
    Maskę 255.255.255.0 resztę pól puste klikasz ok. Następnie wbijasz adres routera w przeglądarkę w twoim przypadku to IP 192.168.100.1 i powinno Ci się pojawić okno logowania .

    0
  • #12 04 Kwi 2013 11:02
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Praktycznie w każdym małym routerku tak jest (brama i serwer DHCP to IP routera) i nie da się tego zmienić.
    Raczej nie ma to znaczenia i bardzo wątpliwe aby było to powodem problemu z siecią.

    0
  • #13 04 Kwi 2013 11:11
    marcinelloo
    Poziom 7  

    Dziękuję za pomocne porady.
    Będę to dopiero mógł później sprawdzić bo muszę wyjść z domu na parę godzin.
    Odezwę się jak coś mi się uda sprawdzić zgodnie z Waszymi instrukcjami.
    Dzięki :-)

    0
  • #14 04 Kwi 2013 11:28
    ergie
    Poziom 28  

    Właśnie, ciekawi mnie jeszcze czy ma dhcp, czy nie ma dhcp, czy statycznie ip są na komputerach, czy dynamicznie - tu tkwi problem
    Dowiemy się za kilka godzin ;)

    0
  • #15 04 Kwi 2013 18:02
    marcinelloo
    Poziom 7  

    WIelkie dzięki za wszystkie porady. Zrobiłem tak jak Koledzy radzili.
    Wszystko działa ładnie teraz.
    Jeśli chodzi o te dwa identyczne numery "Brama domyślna IPv4" oraz "Serwer DHCP IPv4" to są takie same w dalszym ciągu i pewnie tak poprostu musi być.

    Jeśli chodzi o DHCP to mam aktywne. IP mam dynamiczne.
    Dostęp do ustawień routera odzyskałem po wpisaniu ręcznie jak radził "wojtek2803". Dzięki.

    Meritum sprawy, czyli konflikt z oprogramowaniem z mojej firmy: w tym momencie już nie ma problemu. Pogadałem dzisiaj z informatykami przekazując wasze sugestie i po sprawdzeniu wniknęła jednak taka oto sprawa. Otóż numer mojej "Bramy domyślnej" (poprzedniej czyli 192.168.1.1) był taki sam jak u mnie w pracy. To oprogramowanie nie chciało u mnie w domu działać bo był taki sam numer poprostu. Dlatego wywalało. Teraz zmieniłem na 192.168.100.1 i już wszystko śmiga.

    Jedyne co to rera muszę sobie gdzieś zapisać, że numery do ustawień routera mam inne niż fabrycznie... :-)... ale to sobie gdzieś w znajomym miejscu zapiszę.
    Jeśli nawet to napewno tutaj na forum ten wątek zostanie i zawsze można go będzie odszukać.
    Jeszcze raz DZIĘKI!!
    :-)
    będę tutaj często zaglądał.
    Pozdrawiam

    0
  • #16 04 Kwi 2013 22:28
    ergie
    Poziom 28  

    Mówiłem, że damy radę ;-)
    Polecamy się na przyszłość.

    p.s. zapewne używasz VPN'a.

    0