Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Passat B5 - czujnik oleju - gdzie jest?

car centre 04 Apr 2013 02:39 25128 6
    car centre
    Level 18  
    Chcę zmierzyć ciśnienie oleju w passacie B5, silnik AWM, 1.8T bo jak odpalam i dodaje gazu to piszczy na tablicy i świeci kontrolka.
    Znalazłem na filtrze czujnik ale po odpięciu go po włączeniu silnika kontrolka gaśnie i zapala się powtórnie gdy dodaje gazu (czyli nic się nie zmienia w działaniu kontrolki czy odpięty czujnik czy podpięty - gaśnie po odpaleniu, zapala się po przegazowaniu). Gdzie jest drugi czujnik oleju i na którym najlepiej podpiąć manometr?
  • Helpful post
    wloc
    Level 34  
    Czujnik ciśnienia dobrze znalazłeś kontrolka świeci na czerwono czy żółto drugi czujnik poziomu i temperatury jest w misce olejowej
    car centre
    Level 18  
    Przekrecam kluczyk:
    Kontrolka oleju (czerwona) sie świeci
    Kontrolka temperatury (czerwona) sie świeci

Odpalam auto:
    Obie gasną

Nic nie robie, chodzi sobie silnik na wolnych obrotach, tak gdzies 30sekund po odpaleniu:
    Kontrolka temperatury zaczyna migać i piszczy brzęczyk
    Olej narazie sie nie zapala

Przycisnę deczko gazu:
    Kontrolka temperatury dalej miga
    Kontrolka oleju miga

Puszcze gaz:
    Kontrolka temperatury dalej miga i juz nie zgaśnie az wyłącze zaplon
    Kontrolka oleju to zależy.... czasem zniknie po zdjęciu gazu a czasem juz zostaje i miga

Dzieje się tak samo na podłączonej wtyczce oleju lub odłączonej

Jeśli chodzi o temperaturę realną to silnik zimny więc oczywiście nie prawda że łapie temperaturę
  • Helpful post
    seba24
    Level 20  
    Kolego pierwsze co to podłącz zegar i sprawdź ciśnienie przed takim próbami.
    Podłącz komputer wejdź w zegary i zobacz czy się na ok jak auto chodzi?
    Rozkręć opakowanie plastikowe na podszybiu i sprawdź tam połączenie instalacji.
    car centre
    Level 18  
    Podłączyłem zegar i dziwne rzeczy wychodzą
    Na biegu jałowym od razu wskazówka idzie na 4bary!
    Jak dodam gazu do 2000 obr to około 6bar!

Wejde jeszcze w zegary i zobacze jak temperatura sie ma ale to i tak czysto teoretycznie bo ja odpalam go na zimnym silniku i od razu wywala kontrolke temperatury wiec temperatura jest ok

Zresztą z tą kontrolką ciśnienia oleju to też jest jakaś lipa bo na odłączonym czujniku ciśnienia też identycznie pokazuje (czyli na biegu jałowym ok i po przegazowaniu załącza kontrolkę)
  • Helpful post
    autoel
    Level 26  
    Daj kabelek tego czujnika do masy i zobacz czy ustąpi.
    car centre
    Level 18  
    Temat kończę. Wczoraj oddałem auto właścicielowi. Zbyt wiele problemów ogólnie. Uszkodzona skrzynia biegów, sterownik skrzyni biegów wogóle nie jest od tego auta, gościu nawet nie wie gdzie jest jego sterownik. Silnik był otworzony kilka dni temu przez jakiegoś mechanika bo są widoczne ślady i najprawdopodbniej wykonano jakieś nieudane naprawy silnika, silnik złożony na szybko - wiele rzeczy niepodokręcanych, brakujące śruby. Silnik ma wypadanie zapłonów, strzela do wydechu i cały się telepie..... Wkońcu się okazało że klient okazyjnie kupił auto w takim stanie kilka tygodni temu licząc że temat jest do ogarnięcia za niewielkie pieniądze - wystarczy tylko znaleźć dobrego mechanika....
    Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam