Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NOWY modularny sharkoon 660W - Zasilacz nie uruchamia nowej płyty głównej

arturinio9 04 Kwi 2013 21:40 1383 16
  • #1 04 Kwi 2013 21:40
    arturinio9
    Poziom 9  

    płyta gigabyte 990fxa-ud3
    procesor AMD X6 6100


    Podłączyłem dziś pod płytę 990fxa-ud3 zasilacz - nowy sharkoon 660W niestety nie startuje systemu , nic się nie dzieje.
    Sprawdziłem wszystkie napięcia na sucho po zwarciu razem pinów 16 i 17 zasilacz działa i napięcia prawidłowe - zgodne z podanymi przez producenta .
    Podłączyłem drugi starszy zasilacz Logic 600W pod tę płytę - system startuje,wentylatory się kręcą, ekran wyświetla bios, wszystko działa jak należy.
    Dla upewnienia się - podłączyłem Sharkoona pod starego kompa (komputer) płyta gigabyte K8NF no i działa komputer startuje normalnie .
    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc .

    Zauważyłem , że jak podłączyłem Sharkoon pod K8NF delikatnie prawie niesłyszalnie piszczy przed uruchomieniem systemu , gdy podłączam zasilacz pod 990fxa słychać tylko (przykładając ucho do zasilacza ) cykanie i nic się nie dzieje system nie startuje.
    Moderator szukający punktów niech mnie nie skreśla, bo JA po prostu potrzebuję pomocy!

    0 16
  • #2 04 Kwi 2013 21:50
    mirek82
    Poziom 11  

    Czy pod płytę podpięty jest cały osprzęt jeśli tak to postaraj się odłączyć , być może jest za duży pobór prądu przy starcie

    0
  • #4 04 Kwi 2013 22:07
    arturinio9
    Poziom 9  

    dokładne dane :
    płyta główna - Gigabyte 990fxa-ud3
    procesor - AMD X6 6100
    chłodzenie procesora to zestaw Corsair 50 12V
    pamięć - 2x4GB Kingston HyperX + własne chłodzenie 5,0V
    dysk - 1TB Seagate
    grafika - GEFORCE 9800 GT 1GB DDR3 256BIT
    zasilacz MODULARNY Sharkoon SILENT STORM 660W ATX 12V v2.2 i EPS 2.91

    0
  • #6 04 Kwi 2013 22:21
    arturinio9
    Poziom 9  

    No tak ale ten starszy zasilacz (600W) ma tylko 1 zasilanie płyty głownej 4pin i daje radę a Sharkoon 2 x 4pin i nic ,ale doczytałem że ma on również Aktywna funkcja PFC - Zasilacz działa z aktywnym współczynnikiem korekcji zasilania.

    Dodano po 7 [minuty]:

    wszystko podłączone - nie działa , podłączyłem tylko 1 wentylator - nie działa .

    0
  • #7 04 Kwi 2013 22:21
    Robert B
    Poziom 43  

    arturinio9 napisał:
    Sharkoon 2 x 4pin i nic

    Przecież te zasilacze mają 4 oddzielne linie +12V. Zwierasz dwie linie ze sobą???
    Daj zdjęcia jak to jest podłączone.

    0
  • #8 04 Kwi 2013 22:24
    arturinio9
    Poziom 9  

    na płycie głównej mam 2 gniazda 4pin 12V

    0
  • #9 04 Kwi 2013 22:25
    Robert B
    Poziom 43  

    Ale z zasilacza jak idzie?

    0
  • #10 04 Kwi 2013 22:31
    tronic1
    Spec od komputerów

    Na płycie masz jedno gniazdo ATX_12V 8 pin. I taki wtyk z zasilacza należy podłączyć.

    0
  • #11 04 Kwi 2013 22:34
    Robert B
    Poziom 43  

    I oczywiście JEDNĄ linię a nie dwie. Lepiej daj te zdjęcia, bo czuję, że coś przekombinowałeś.

    0
  • #12 04 Kwi 2013 22:34
    arturinio9
    Poziom 9  

    z zasilacz dwie wiązki po 4 pin ( zasilanie płyty) w płycie gniazdo ma 8 pin i nie da się wpiąć inaczej .

    0
  • #13 04 Kwi 2013 22:35
    Robert B
    Poziom 43  

    Więc wepnij jedną wiązkę i zobacz czy ruszy.

    0
  • #14 04 Kwi 2013 22:40
    arturinio9
    Poziom 9  

    milczy jak zaklęty , próbowałem wszystkich konfiguracji

    0
  • #15 04 Kwi 2013 22:52
    Robert B
    Poziom 43  

    A bez podłączenia gdziekolwiek zasilacz rusza?

    0
  • #16 04 Kwi 2013 23:24
    arturinio9
    Poziom 9  

    HA HA HA !!!
    na poważnie to jak odłączę wszystkie przewody (oprócz zasilającego oczywiście)rusza tylko na zwarcie 15 i 16 pinu

    Dodano po 20 [minuty]:

    podejrzewam ,że płyta główna nie daje sygnału do zasilacza bo na gnieździe 8pin napisane power min 500 W a zasilacz ma kontroler oszczędzania prądu i sam oblicza ile danego prądu jest potrzebne dla danego poboru na płycie - no i daje za mało na start - według płyty głównej
    jak podłączam do zasilacza wszystko osobno to pracuje bez zarzutu nawet jak dołączam pompę wody to mu nawet napięcie mu o 0,1 W nie spadnie .
    tak myśleli i wymyślili - oszczędności kurcze !

    czy można podłączyć zasilacz do płyty i zewrzeć 15 i 16 pin aby ruszył system?

    Dodano po 7 [minuty]:

    jutro podłączę go do płyty o podobnych parametrach - MSI 890fxa-gd70 Komputer z chłodzeniem wodnym na procesor i dwie karty graficzne mocno obciążony ale płyta bez kontroli zasilania.

    0
  • #17 05 Kwi 2013 13:01
    arturinio9
    Poziom 9  

    Witam - sprawe rozgryzłem, tak jak przypuszczałem zasilacz pięknie pracuje na płycie MSI , jest tak cichy że ciągle przykładam ręke aby się upewnić że wentylator działa . OCZ 1100W powędrował do płyty Gigabyte .
    Sharkoon 660W - nie nadaje się do płyt głównych z kontrolą rozruchu - gigabyte 990 ( taką niestety posiadam) .
    Sam zasilacz przelicza ile prądu potrzebuje dany zestaw komputerowy i tylko tyle daje a dla tej płyty głownej to zamało na rozruch, bo płyta gigabyte 990 sama liczy ile zostało podłączonych urządzeń i określa ich max (niestety)zapotrzebowanie , dlatego Sharkoon powędrował do płyty MSI 890 a OCZ 1100W którego miałem do Gigabyte i wszystko działa .
    zasilacz jest naprawdę cichutki !
    pozdrawiam !
    Temat zamknięty !

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo