Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Kadett E 1991 1.4benzyna - silnik nie odpala, rozrusznik nie kręci

hamelele 05 Kwi 2013 13:12 2808 7
  • #1 05 Kwi 2013 13:12
    hamelele
    Poziom 6  

    Witam.
    Wczoraj auto nie chciało odpalić(nigdy wcześniej nie było takiego problemu). Z racji tego, że mam kiepski akumulator padł bardzo szybko i zmuszony byłem poprosić kogoś, żeby podjechał z kablami. Podłączyliśmy, odczekaliśmy ze 20 minut i próbowaliśmy odpalić. Rozrusznik kręcił, ale auto w ogóle nie chciało załapać. Po którejś z kolei próbie rozrusznik przestał kręcić, kontrolki przestały się świecić. Próbowałem również odpalić auto na popych, ale bez skutku. Zanim odholuję auto do jakiegoś warsztatu chciałbym zapytać czy jestem w stanie zdziałać coś samemu? Mam daleko do warsztatu, chciałbym, aby auto dało się odpalić chociaż na popych.
    Dodam, że teraz(tj następnego dnia) kontrolki znowu się świecą, a po przekręceniu kluczyka do pozycji w której kręci rozrusznik skacze wskazówka obrotomierza.
    Pozdrawiam.

    0 7
  • #2 05 Kwi 2013 15:52
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  

    Masę sprawdź jak wskazówka skacze. Tylko nie pisz, że sprawdziłeś i jest ok i że dalej skacze.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Potem jak już poradzisz sobie z tym to sprawdź, czy pompa podaje paliwo. Sprawdź też czy w zbiorniku masz paliwo.

    0
  • #3 05 Kwi 2013 21:19
    hamelele
    Poziom 6  

    Auto udało się odpalić, ale sprawa wygląda tak:
    Kontrolki czasem świecą mocnym światłem, czasem słabym. Kontrolka od ręcznego świeci normalnie cały czas, w środku wszystkie dmuchawy, podświetlenia licznika, ogrzewania szyb i wycieraczki również działają. Auto udaje się odpalić na popych tylko wtedy, kiedy świecą one mocnym światłem, silnik normalnie równo pracuje, odpala bez trudu. Pracuje, aż go wyłącze. Podczas pracy silnika wariuje wskaźnik od temperatury(dochodzi od razu do czerwonego pola, w pewnym momencie wskazuje normalnie, działa jak sam chce). Sprawdzałem połączenia masowe, był jeden luźny kabel ale nie pomogło. Chciałbym aby kontrolki cały czas świeciły mocnym światłem i żeby auto udawało się odpalać za każdym razem na popych. Wtedy uda mi się jakoś dojechać do warsztatu. Co może być nie tak, że raz świecą normalnie a raz bardzo blado? Dodam, że gdy auto postoi dłużej to częściej przy próbach odpalania udaje mi się, że zaświecą się te kontrolki mocnym światłem.

    0
  • #4 05 Kwi 2013 21:23
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  

    Masz gdzieś słaby styk i dlatego raz świeci dobrze, raz gorzej. Musisz poszukać.

    U mnie wariuje wskaźnik temperatury, raz pokazuje dobrze przez kilka dni, czasami wcale a czasami żyje własnym światłem. Ale to gdzieś w zawiniętej wiązce coś nie tak bo jak podłożyłem osobny nowy kabel to działało idealnie, ale po co fabryke poprawiać :)

    Odpaliłeś na popych czy rozrusznikiem? W momencie kręcenia rozrusznikiem iskra jest?

    0
  • #5 05 Kwi 2013 21:28
    hamelele
    Poziom 6  

    Odpaliłem na popych, rozrusznik wciąż nie działa. Nie miałem jak sprawdzić czy jest iskra wtedy, kiedy kontrolki świecą słabo.

    0
  • Pomocny post
    #6 05 Kwi 2013 21:35
    ToJestNick
    Poziom 29  

    Słabe świecenie kontrolek, wariowanie wskaźników- książkowy przykład braku masy. Sprawdź punkty masowe przy silniku i skrzyni.

    0
  • Pomocny post
    #7 05 Kwi 2013 22:58
    rico37p
    Poziom 28  

    Nie tylko przy silniku i skrzyni, ale przede wszystkim śrubę masową nad lewą lampą.

    0
  • #8 08 Kwi 2013 23:30
    hamelele
    Poziom 6  

    Problem rozwiązany. Powodem usterki był kabel masowy umiejscowiony pod akumulatorem, przykręcony do podłużnicy. Po jego wymianie jest ładowanie, działa rozrusznik i nie ma już choinki na zegarach. Dziękuję Wam bardzo za pomoc:)

    0