Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 1.9 sdi '03 - pompa koyo nie działa

major.magda 05 Apr 2013 14:24 7146 25
Relpol
    major.magda
    Level 9  
    Witam!
    Mam problem ze wspomaganiem w mojej Fabii.Zaczęło się zimą przy porannym odpalaniu auta. Pompa włączała się dopiero po kilku minutach pracy silnika. Latem nie było żadnych problemów. W grudniu wspomaganie przestało działać kompletnie. Wymieniliśmy czujnik, bez zmian. Postanowiliśmy kupić regenerowana pompę.Pompa zadziałała,ale nie chciała się wyłączyć,za każdym razem musieliśmy ściągać klemy.Sprawdzona była wiązka, komputer, wymieniony akumulator i alternator i dalej to samo.Odesłaliśmy pompę, która według firmy regenerującej była w porządku. Przysłali jednak inną pompę, założyliśmy- działa, po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu nic, pompa więcej nie zadziałała.Auto ponownie rozłożone na części i wszystko wydaje się być ok. Po podłączeniu pod tester,nic nie wykazuje.Czy to może być wina pompy czy auta?
  • Relpol
    vwej
    Level 12  
    przeciez mozesz sprawdzic jakie napiecie na wtyczce przed, po odpaleniu i po zgaszeniu... tamta nie gasła bo jak pierwsza padała uszkodziała przekaznik a ta druga pewnie wadliwa "regeneracja"
  • Relpol
    User removed account
    User removed account  
    major.magda
    Level 9  
    Jestem zielona w tym temacie.Gdzie ten przekaźnik i czy jest on wymienny?
    User removed account
    User removed account  
    major.magda
    Level 9  
    Glupio mi pytac,ale co to ta pietnastka?
    Wiem,ze maz sprawdzal te kable. Elektryk ponoc podlaczyl inny komputer i nic.
    User removed account
    User removed account  
    major.magda
    Level 9  
    Olej jest,przewody sprawdzone.Kontrolka wspomagania swieci sie na zaplonie,gasnie po zapaleniu auta i za pare sekund znowu sie zapala. Komputer nie pokazuje zadnych bledow.
    User removed account
    User removed account  
    vwej
    Level 12  
    Motronic? a w jaki sposób autko załącza taką pompę?

Dodano po 0 [sekundy]:

Motronic? a w jaki sposób autko załącza taką pompę?
    User removed account
    User removed account  
    vwej
    Level 12  
    no to chyba magistrale sprawdz zwykłym miernikiem? skoro wczesniejsza chodziła nonstop czyli info poszło bo inaczej jak by sie załączyła.... tylko nie rozłączała
    User removed account
    User removed account  
    major.magda
    Level 9  
    Zrobilam test i wyszedl blad 00566 - steering assistance operation 27-00 - implausible signal. CZy to problem z pompa?
    User removed account
    User removed account  
    major.magda
    Level 9  
    Blad byl w 44
    vwej
    Level 12  
    no tak bo ci jej nie załancza ale myslałem ze chcesz dojsc gdzie jest przyczyna jak niemasz pewnosci co do pompy
    User removed account
    User removed account  
    major.magda
    Level 9  
    Mam ten program po angielsku,ale moze dam jakos rade.
    A co do pewnosci,to nie ma jej juz do niczego,ani auta ani pompy:)
    User removed account
    User removed account  
    major.magda
    Level 9  
    Może i tak,ale najpierw trzeba jakos do tych cyferek dojsc :)

Wiec nie ruszajac badz ruszajac kierownica bylo 0,0 A.Co do obrotow pompy to nie jestem pewna czy to to, RPM 902 na minute.
    Parametrow 08 w kanale 003 nie moglam otworzyc.
    User removed account
    User removed account  
    vwej
    Level 12  
    ale ta pompa dział czy nie bo juz nie rozumiem? w praktyce
    major.magda
    Level 9  
    Nie działa.
    naprawa pomp
    Level 10  
    Witam
    według wszystkich tych informacji które napisałaś wniosek jest jeden uszkodzona pompa wspomagania a dokładnie tranzystor mocy. Pompa zadziałała i stanęła w tak zwanym "martwym punkcie" i teraz nie chce ruszyć. Jak dostałaś pompę zadziałała na dwóch fazach i stanęła w takim punkcie że teraz jest brak wzbudzenia na jedną z faz i pompa nie ruszy. Jeżeli potrzebna pomoc zapraszam na priv. zajmuję się naprawą tych pomp i mogę pomóc.
    Pozdr.
    gmitek
    Level 10  
    witam,ja potrzebuję osoby która jest w stanie naprawić pompę. przez przypadek zrobiłem zwarcie i przestało działać wspomaganie oraz ABS, wymiana bezpieczników nic nie dała - jest pewność że to pompa. czy da się to zrobić?