Dzień dobry,
Dziękuję za wyjaśnienie w kwestii sumy liczb nieujemnych. Tak jak myślałem, chodzi o to, żeby co najmniej jedna wartość była niezerowa, więc jeśli liczby są nieujemne, właściwym kryterium jest suma.
Formuły z ostatniego postu znowu nie rozumiem, bo w tej wersji, którą Pan załączył w komórkach B166 i C166 nie ma żadnych liczb. Ale zostawmy to.
Z tego co zrozumiałem z poprzedniego Pana postu chodzi o to, aby w arkuszu zainstalować licznik, który w komórkach D166, M166, V166 itd. będzie podawał kolejne numery zestawień, pomijając w numeracji te zestawienia, które zawierają w testowanym zakresie wierszy od 175 do 290 same zera lub puste komórki (co do zakresu to raz u Pana kończy się on na wierszu 290, a innym razem na 292, ja przyjąłem 290, Pan musi to sobie w razie potrzeby skorygować, a jeżeli to jest zmienne, to proponuję użyć nazwy zakresu (powiązanej z adresem względnym lub mieszanym), żeby nie trzeba było korygować wiele razy, tylko raz).
Przesyłam Panu propozycję rozwiązania, które realizuje taki licznik (w zasadzie są to dwa liczniki, w tym jeden niewidoczny).
Liczniki widoczne umieszczone są w komórkach D166, M166, V166 itd., liczniki pomocnicze bezpośrednio nad nimi w komórkach sformatowanych tak, aby nie były widoczne (ale trzeba je uwzględniać przy kopiowaniu).
Formuły wpisałem testowo do arkuszy 1, 2 i 22. Jeśli będą Pana satysfakcjonować proszę je sobie skopiować do pozostałych arkuszy, ewentualnie wprowadzić jakieś poprawki.
Formuły w kolumnie D są odmienne od pozostałych, gdyż w arkuszu 1 zawierają wartości inicjujące, a w pozostałych arkuszach przeniesienie danych z arkusza o niższym numerze. W pozostałych kolumnach formuły są analogiczne i można je kopiować poziomo, z wyjątkiem kolumny DI, której odległość od kolumny CY jest o 1 większa niż w pozostałych przypadkach i wzory wymagają korekty ręcznej lub przekopiowania z tej samej kolumny w innym arkuszu.
Aby przenoszenie danych między arkuszami było poprawne w skoroszycie muszą być wszystkie arkusze o nazwach 1 do 31 i tych nazw nie należy zmieniać, natomiast kolejność arkuszy nie ma znaczenia i można wstawiać dodatkowe inne arkusze między te numerowane. Do odczytu nazwy arkusza (w postaci liczby) wykorzystałem prostą funkcję napisaną w VBA i umieszczoną w module Module1.
W każdym arkuszu było 18 zestawień branych pod uwagę przy analizie i ostatnia kolumna była to kolumna FB. Nie wiem, czy jest tak zawsze, w razie potrzeby adres ostatniej kolumny z danego arkusza musi być wpisany w komórce D165 następnego arkusza w odpowiednim miejscu.