Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Huawei E182E - Komputer nie widzi modemu kiedy wzrasta szybkość transmisji?

06 Kwi 2013 11:45 2703 5
  • Poziom 9  
    Witam, na tym forum piszę pierwszy raz dlatego przepraszam jeżeli pomyliłem tematy.
    Mam problem z Huawei E182E z Cyfrowego Polsatu pierwotnie.
    Modem zainstalował się prawidłowo zainstalowały się wszystkie sterowniki. Wykorzystując oryginalną aplikacje Cyfrowego Polsatu ustawiłem na Aero2. Pierwsze połączenie się nie udało ponieważ źle wpisałem APN, ale kiedy poprawiłem na „darmowy” połączenie zostało nawiązane.
    Jednak następuje rzecz dziwna (przynajmniej dla mnie) mianowicie połączenie jest utrzymywane do momentu kiedy ilość przesyłanych danych (pobieranie) jest mniej więcej do wartości 10 kbps/s. Czyli praktycznie zerowy ruch. Udało mi się utrzymać połączenie bez rozłączania przy uruchomionym komunikatorze GGLite oraz kiedy program MS Office Outlook pobierał tylko same nagłówki wiadomości. Zauważyłem że modem utrzymywał połączenie do max. pobierania do ok. 15 kbps jednak kiedy pobieranie przekroczyło tą wartość modem rozłącza połączenie i pojawia się komunikat, że nie można wykryć urządzenia. Natępuje zachowanie takie jak po włożeniu modemu do portu USB. Kiedy system wykryje już urządzenie można się połączyć ponownie bez problemu. I tak w kółko.
    Próbowałem z Orange Free na kartę i Play objawy dokładnie takie same. Nie próbowałem z Polsatem ponieważ nie mam aktywnej karty. Próbowałem również za pomocą Mobile Partnera oraz bezpośrednim połączeniem w Win XP Home (legalny i zaktualizowany na bieżąco) bez użycia aplikacji dostępowych zewnętrznych. Wgrałem nowe oprogramowanie ze strony Cyfrowego Polsatu. Wkładałem do różnych portów USB oraz sprawdzałem pod Win Wista też na bieżąco zaktualizowana na laptopie. Objaw wszędzie taki sam.
    Spróbuję jeszcze wyłączyć może antywirusa MSE, ale nie spodziewam się cudu. Znalazłem jeden artykuł na podobny temat, ale w zasadzie nic nie wyjaśniał i jest z przed prawie roku. Może ktoś coś wie?
    Obecne oprogramowanie modemu to:
    Urządzenie
    Nazwa urządzenia: E182E
    Port aplikacji: COM32
    Numer seryjny: YYYYYYYYYYYYYYYY
    IMEI: XXXXXXXXXXXXXX
    Wersja sprzętu: CP1E182PM
    Wersja firmware: 11.865.07.00.618
    Wersja programu: 11.302.09.04.618
    SIM/USIM
    Własny numer(MSISDN): Nieznane
    Wiadomości w SIM/USIM: 0 / 30
    Kontakty w SIM/USIM: 4 / 250
    Numer centrum wiadomości: +48884400193
    Status kodu PIN: Gotowy
    Stan sieci
    Nazwa sieci: Aero2(Roaming)
    RSSI: -79dBm
    Rejestracja sieci CS: Zarejestrowano
    Rejestracja sieci PS: Zarejestrowano
    Załącznik sieci PS: Dołączony
    Ustawienia sieciowe
    APN: darmowy
    Tryb wyboru sieci: Automatyczny
  • IGE-XAO
  • Poziom 16  
    Ciężko coś doradzić konkretnie, rozumiem że sprawdzałeś że jesteś w zasięgu sieci Aero2 i zasięg na modemie masz wystarczający. Co do Aero2, to nieraz trzeba w modemach odpowiednio poustawiać komendy AT czy też częstotliwości transmisji, żeby to dobrze działało.
    Wyprubuj program: Top NetInfo dostępny za darmo w internecie, jest dobrze opisany, są dostępne opisy jak skonfigurować go pod Aero2. Oczywiście żeby używać Top NetInfo to w tym samym czasie nie może być włączony inny program obsługujący modem GSM.
    Możliwe że i sam modem jest uszkodzony, np. pobiera za dużo prądu przy szybszej transmisji danych, może jakieś zwarcie w okolicach anteny, gniazdka antenowego.
    Albo taka sytuacja że siada napięcie zasilające modem, przyczyną może być np. zabrudzone gniazdo USB w modemie, zimne luty , kiepskiej jakości przedłużacz USB (o ile z takiego korzystasz ). W ostateczności problem z wydajnością prądową wyjść USB w komputerze.
    Jeszcze można spróbować wgrać nowy soft Huawei do twojego modelu modemu.
  • IGE-XAO
  • Poziom 23  
    Obstawiam, że komputer nie daje rady zasilić modemu - przejście w tryb HSPA powoduje przeciążenie portu i odcięcie przez komputer urządzenia.
    Sprawdź w innych portach USB, albo użyj aktywnego koncentratora USB (z zasilaczem).
  • Poziom 9  
    Dzięki za podpowiedzi:
    Gniazda USB na tym kompie z XP mam 4 dwa bezpośrednio z płyty a dwa dodatkowo na śledziu. Wypróbowałem wszystkie.
    Tak samo na laptopie pod Vistą tam co prawda wypróbowałem tylko jedno ale bez przedłużacza żadnego
    Co do za małego prądu do wydaje się to być logiczne, muszę sprawdzić.
    Jak coś ustalę to napiszę.
    A jeszcze jedno, tak jak teraz go sprawdziłem to bez prawie żadnego ruchu w połączeniu (mam na myśli przesyłanie znikomej ilości danych) normalnie trzyma połączenie równo 60 minut.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Jeszcze jedno, poziom mocy sygnału program polsatowski pokazuje RSSI: -97 dBm to chyba powinno wystarczyć?
  • Poziom 16  
    Poziom sygnału mógłby być większy, ale nawet gdyby nie był wystarczający i modem zrywałby transmisję , to z tego powodu komputer nie powinien odrzucać czy blokować modemu. W końcu to urządzenie mobilne a w trakcie przemieszczania zawsze może zdarzyć się utrata zasięgu. Jeśli modem na dwóch komputerach zachowuje się nieprawidłowo to raczej z nim jest coś nie tak.
  • Poziom 9  
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Modem jest uszkodzony i niestety albo wymiana "kości" albo utylizacja.