Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polonez 1,6 GLI Abimex - Dużo pali, błąd od sondy

07 Kwi 2013 11:56 2166 15
  • Poziom 7  
    Witam
    Mam problem z moim poldkiem 1,6 GLI Abimex
    Otóż kupiłem nową sondę lambda i wyskoczył mi bład 45 spalanie zbyt bogatej mieszanki wiec założyłem starą i wyskoczył błąd 44 spalanie zbyt ubogiej mieszanki.
    Nie wiem jak to naprawić i od czego tak jest

    Druga sprawa to jak jest zimny to ma cieżko wejść na obroty wyższe zaś jak ciepły to wejdzie na ok 5 tyś spadnie do 4tys i znowu tak samo i po jakimś czasie wejdzie na ok 7 tyś i znowu tak samo.
  • Poziom 15  
    Polonezy zawsze dużo paliły. Dużo to znaczy ile?
  • Poziom 24  
    Przy tych silnikach z tego co pamiętam to ustawiasz wstępnie luz zaworowy.
    Zobacz stan filtrów i układ ssący.
  • Poziom 7  
    Tak wiem ale nie aż 20 litrów na 100 km. Dodam ze nieraz jedzie normalnie a nieraz tylko do 4 tys i wiecej nie chce

    Dodano po 13 [minuty]:

    Jaki jest prawidłowy luz zaworowy na wydechowym i dolotowym.
    a i jeszcze czemu jest błąd od sondy lambda jeśli jest nowa?? Dodam ze polonez jak zimny to nie bardzo wchodzi na obroty tak jak by dostawał za dużo paliwa
  • Warunkowo odblokowany
    po wymianie sondy powinieneś ustawić od nowa komputer.

    odłączyć aku na około 1-2 min potem podłączyć i odpalić na biegu jałowym starając się nie dodając gazu. samochód ma tak chodzić do czasu aż włączy się wentylator chłodnicy i zgaśnie wtedy wyłącz silnik :D Wtedy masz pewność że komputer jest prawidłowo ustawiony. polecam przejechać 10km i potem odczytać błędy.

    Dodano po 5 [minuty]:

    a jeszcze jak masz katalizator to sprawdź czy jest drożny jeśli nie wstaw sobie zwykły tłumik a za katalizator dostaniesz nawet do 170zł.
  • Poziom 7  
    Katalizatora nie mam ale już robiłem tak jak ty i błąd był nadal po ustawieniu komputera i jest nadal i przez to duzo pali i nie wiem co się dzieje:-(

    Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

    Zrobiłem tak jak mówiliście i bład ten sam i spalanie tez. Moze cos doradzicie
  • Warunkowo odblokowany
    a odkręć filtr powietrza i daj zdj tylko jak byś mógł lepszym aparatem jak działa wtrysk

    Dodano po 35 [sekundy]:

    bo jeśli leje się z niego to mógł paść sterownik wtrysku
  • Poziom 7  
    Wtrysk ladnie pyli bo już sprawdzałem. A może wina sondy lambda bo bład jest 45 lub komputera??
  • Warunkowo odblokowany
    a jaką sondę kupiłeś ?
  • Poziom 19  
    Miałem taki problem ze znajomego polonezem, błąd mieszanki i nie wkręcał się na obroty coś około 4-5tyś maksymalnie. Okazało się iż trzeba było zawory wyregulować i problem znikł. Może zacznij tym tropem iść ?
  • Poziom 7  
    Uniwersalna ntk

    Dodano po 33 [minuty]:

    Zawory mechanik mi regulował 25mm wydech 20mm dolot dziś sprawdzałem

    Dodano po 17 [minuty]:

    Zastanawiam sie nad kupnem oryginalnej sondy używanej i komputera nie wiem czy to może pomóc??
  • Warunkowo odblokowany
    kup na razie oryginalną gdzieś na szrocie
  • Poziom 24  
    Sprawdź zawory na ciepłym silniku.
    NTK- to inaczej NGK są dobre sondy.

    rozłącz wydech przed katalizatorem
  • Poziom 7  
    Nie mam katalizatora tylko zwykłą rure. Zobaczę z oryginalną sondą od innego poldka
  • Poziom 7  
    Pisze jeszcze raz do was otóż już błędu nie ma ale spalanie jest takie ze zaleje 5 litrów i przejade 26 km wiec bardzo duże czym jest to spowodowane oczywiscie benzyny bez gazu