Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Whirlpool ADG 7556/1 - nalewa wode po chwili wylewa, pika 4 razy

andrzejpodgajny 07 Apr 2013 12:16 23253 37
    gumasek
    Level 14  
    Dlatego Ci wcześniej pisałem że możliwe że masz coś w pompie albo już się jej żywot kończy i czas myśleć o nowej.
    Lord Jim
    Level 12  
    Zmywarka otwarta. Pompa zdemontowana i oto co zobaczyłem:

Zmywarka Whirlpool ADG 7556/1 - nalewa wode po chwili wylewa, pika 4 razy
    Zmywarka Whirlpool ADG 7556/1 - nalewa wode po chwili wylewa, pika 4 razy Zmywarka Whirlpool ADG 7556/1 - nalewa wode po chwili wylewa, pika 4 razy

Bardzo dużo piasku, którego pochodzenie wyjaśniono w TYM temacie. Niestety ten piasek ( krzemionka ) jest także pod pod tą plastikową osłonką, którą można obracać... ale obracam i obracam w lewo, a to cho******** nie chce się odkręcić. Pytanie więc, czy można to zdjąć i przeczyścić to co w środku? Ogólnie wirnik obraca się swobodnie z charakterystycznym przeskokiem, ale słychać ten piasek przy obracaniu. W ogóle poza tym wszystko jest bardzo czyściutkie i wygląda jak nowe... po 3 latach użytkowania.

Błagam, tylko nie piszcie: "pompa do wymiany", bo taka kosztuje jak patrzyłem w net ok 350 zł, a żona niebawem urodziny ma i prezent trzeba kupić :D
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Lord Jim wrote:
    Błagam, tylko nie piszcie: "pompa do wymiany"

Nie myśl ,że się znowu "pastwię" nad Tobą ale nie ma innej opcji . :not:
    Lord Jim
    Level 12  
    Przepraszam, ale tak łatwo się nie poddam...

Znalazłem TEMAT, w którym ktoś zdjął tą plastikową osłonkę wałka i przeczyścił to co w środku. Zrobię to samo dzisiaj...

Dam znać jak poszło.
    Lord Jim
    Level 12  
    Po oczyszczeniu pompy zmywarka zadziałała 3 razy i znowu to samo. Stwierdziłem, że nie ma sensu marnować wody i prądu na "testowanie" zmywarki po każdej próbie naprawy, toteż zakupiłem nową pompę.
    Od dwóch tygodni zmywarka jest znowu sprawna i działa bezproblemowo.
    Jeśli ktoś chce tą starą, to odsprzedam za 1 zł i sobie może ją regenerować...

Dziękuję za pomoc i kłaniam się w pokorze użytkownikom-fachowcom :)
    PPPietrucha
    Level 1  
    witam.
    zmywarka 7556/1. problemy jak w postach powyżej. Sprawdziłem w trybie serwisowym - pięć mignięć. Wymieniłem pompę myjącą i dalej jest bez zmian. Na co teraz zwrócić uwagę?
    Lord Jim
    Level 12  
    Moja od czasu naprawy, czyli od października 2014, ani razu nie dała ciała. Sprawna, jak nowa :)

Czy problem u Ciebie jest dokładnie taki sam, jak w opisie powyżej?
    Opisz dokładnie, jak u Ciebie to wygląda?
    7tonik
    Level 2  
    Zmywarka ADG 7556. Kończy program po pierwszym nabraniu wody i krótkotrwałym płukaniu bez grzania i wypuszczenniu wody. Najczęściej ponowne włączenie powoduje, że już prawidłowo przebiegnie zmywanie (sporadycznie za 3,4,5 razem). W trybie serwisowym 5 sygnałów. Zestawiając to ze słabym obracaniem górnego spryskiwacza (czasami nawet nie zmieni pozycji) najprawdopodobniej jest to problem z pompą. Doradźcie, czy warto jednak ryzykować zakup pompy, jeśli zmywarka ma już kilkanaście lat i była intensywnie eksploatowana (praktycznie codzienniwe). Tym bardzij, że są jeszcze inne objawy:
    1. od czasu do czasu powoduje zwarcie (wyłącza bezpiecznik)
    2. ma tendencję do przegrzewania kabli przy grzałce - kilka razy wręcz kable zostały przepalone, trochę lepiej jest od czasu, gdy przylutowałem kable do złączek, ale i tak przegrzewa izolację kabla, ale już nie przepala. Dodam, że po 4 latach od zakupu grzałka była wymieniona w ramach rozszerzonej gwarancji z tego powodu, co opisałem)
    3. kilka razy się zdarzyło, że pod koniec programu zatrzymała się na suszeniu i był ciągły sygnał aż do wyłączenia zmywarki
    4. Są okresy kilkumiesięczne, gdy nie ma problemów z przedwczesnym kończeniem zmywania i wtedy wszysko wydaje się być OK.

Reasumując czy warto ryzykować wymianę pompy, któej koszt to ok. 30% ceny nowej zmywarki?