Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool ADG 7556/1 - nalewa wode po chwili wylewa, pika 4 razy

07 Kwi 2013 12:16 16749 36
  • Poziom 9  
    Witam jestem nowy na forum, znalazłem się tu ponieważ potrzebuje pomocy. Zmywarka whirlpool 7556/1 jak w temacie właczona nalewa wode i jakby zaczyna myć ale po chwili ciszy wylewa wodę i pika cztery razy, a dokładniej 3 razy krótkie piknięcie a ostatnie długie (nie wiem czy to ma znaczenie).
  • Poziom 39  
    andrzejpodgajny napisał:
    3 razy krótkie piknięcie a ostatnie długie (nie wiem czy to ma znaczenie).
    Tak jest sygnalizowany koniec programu, nie wiem czy zauważyłeś ;)
    Włącz program serwisowy i zobacz czy wymruga jakiś błąd. Pewnie tak.
  • Poziom 9  
    W trybie serwisowym , choć nie wiem czy napewno wszedłem w to poprawnie, po chwili zaczęła pikać bez przerwy i przestaje po otwarciu drzwi jak zamykam ją ponownie to dalej zaczyna pikać, kontrolka od startu miga 5-cio krotnie tzn bład nr 5?
  • Poziom 39  
    andrzejpodgajny napisał:
    tzn bład nr 5
    Zgadza się i jest tak jak podejrzewałem.
    Sprawdź pompę myjącą - pewnie zarżnięta.
  • Poziom 2  
    Witam
    Chciałem odświeżyć temat.
    Posiadam taką zmywarkę która posiada dokładnie takie same objawy jak w pierwszym poście, ale w trybie serwisowym dioda pokazuje 4 „mrugnięcia” czyli błąd f4.
    Z tego co doczytałem problem może dotyczyć zabrudzonego włącznika membranowego. Przeszukałem forum, poczytałem opisy i rozebrałem zmywarkę. Niestety nigdzie nie znalazłem nigdzie opisywanego włącznika membranowego. Teraz pytanie. Czy może się zdarzyć że ten model nie posiada takiego włącznika ? Czy w takiej sytuacji problem może dotyczyć czegoś innego ? Jeżeli tak to z góry będę wdzięczny na naprowadzenie gdzie szukać przyczyny problemów.
  • Poziom 18  
    Membranowy to inaczej hydrostat ..jeżeli takowy jest w twojej zmywarce
  • Poziom 2  
    No właśnie nie. Efekt jest dokładnie taki...
    Po wybraniu programu zaczyna się pobieranie wody. Po zakończeniu pobierania z zegarkiem na ręku czeka 1 minutę i następnie rozpoczyna się wylewnie wody. Po zakończeniu wylewania pika 3 razy krótko i jeden raz długo (czyli informuje o zakończeniu programu). W trybie serwisowym dioda start miga 4 razy - przerwa 4 razy przerwa i tak w kółko.
    Rozgrzebałem wczoraj zmywarkę i niestety wspomnianego wcześniej włącznika membranowego nie znalazłem. Natomiast wyczyściłem wszystkie pozostałe elementy w tym pompy.
    W sieci kompletny brak szczegółowych informacji na temat tego konkretnego modelu. Jakieś wskazówki ?
    Z góry dzięki.
  • Poziom 39  
    Jeśli woda nie stoi w zmywarce to tak samo - skończyła się pompa myjąca.
  • Poziom 11  
    Cześć

    Mam ten sam model zmywarki ( dokładnie Whirlpool ADG 7556/1 ).
    Mam też ten sam problem na każdym z programów -> po uruchomieniu programu i zamknięciu drzwi... zmywarka wypompowuje, po chwili przerwy wpompowuje wodę i kiedy woda już jest i powinno zacząć się zmywanie - słychać takie mało słyszalne "mruczenie" zmywarki, a po kilkudziesięciu sekundach - zmywarka wypompowuje znowu wodę i kończy "zmywanie" standardowo 3 sygnałami krótkimi i jednym dłuższym.

    Piszę tutaj, ponieważ przed rozmontowaniem zmywarki powstrzymuje mnie jedynie brak informacji o błędzie. Diody nic nie pokazują, zmywarka nie piszczy jakoś nadzwyczajnie. Proszę zatem o informację, jakim "kluczem" uruchomić tryb serwisowy i zobaczyć ile razy zamigocze dioda?

    PS. Dodam, że za pierwszym razem, kiedy ten problem się pojawił zmywarka zaczęła wyć niemiłosiernie i wówczas migały diody, ale ja sądząc, że żona coś pokręciła, po prostu przytrzymałem dłużej przycisk start... przestało, a nie zwróciłem uwagi, że to ważna informacja i zmywarka już nie zadziała, jak trzeba :(

    Pozdrawiam
  • Specjalista AGD
    Lord Jim napisał:
    Proszę zatem o informację, jakim "kluczem" uruchomić tryb serwisowy i zobaczyć ile razy zamigocze dioda?

    Nie ma takiej potrzeby - pompa myjąca do wymiany.
  • Poziom 11  
    nares napisał:

    Nie ma takiej potrzeby - pompa myjąca do wymiany.


    No dzięki za informację, nares. Dużo czytałem na tym forum i niekoniecznie musi to być pompa myjąca, bo gdzieś znalazłem, że przy podobnym problemie ktoś programator wymienił i było ok.

    Byłbym naprawdę wdzięczny, gdybym mógł się upewnić poprzez uruchomienie tego trybu serwisowego :)
  • Specjalista AGD
    Lord Jim napisał:
    gdzieś znalazłem, że przy podobnym problemie ktoś programator wymienił i było ok.

    To zwróć się do niego o poradę ;)
  • Specjalista AGD
    Lord Jim napisał:
    Dodam, że za pierwszym razem, kiedy ten problem się pojawił zmywarka zaczęła wyć niemiłosiernie
    Lord Jim napisał:
    gdzieś znalazłem, że przy podobnym problemie ktoś programator wymienił i było ok.

    Przeczytaj to co sam napisałeś i pomyśl.Przecież nie może wyć programator!
    nares napisał:
    pompa myjąca do wymiany.

    To najpierw sprawdź.
  • Poziom 11  
    cezet napisał:

    Przeczytaj to co sam napisałeś i pomyśl.Przecież nie może wyć programator!


    Cezet nie wątpię w Twoje zdolności interpretacyjne, ale w tym przypadku wyciągnąłeś daleko idące wnioski. Mój wpis może był nieprecyzyjny, toteż precyzuję: pierwszy raz pojawienie się problemu zmywarka oznajmiła poprzez wydobycie głośnych dźwięków poprzez sygnalizator kończący program, ale nie były to zwykłe 3 "piknięcia" + jedno dłuższe, ale wielokrotne pojedyncze o znacznie większej doniosłości, stąd skojarzenie z wyciem i przypuszczenie, że była to informacja o błędzie.

    Nie podważam Waszego Panowie doświadczenia i to bardzo prawdopodobne, co piszecie o uszkodzeniu popy myjącej, ale po przewertowaniu całego internetu jest (o dziwo) kilka rozwiązań problemu, opisanego powyżej.

    Poza powyższym mniej więcej pół roku temu zmywarka miewała kaprysy, tzn. kończyła programy ot tak nagle, znacznie wcześniej, aniżeli normalnie. Potem był spokój i od pewnego czasu znowu się zaczęło, aż padła.

    Niestety w sieci nie znalazłem konkretnej informacji, co zrobić aby zmywarka pokazała kod błędu (poprzez mrugnięcie diodami obok przycisku start). Rozumiem, że to wiedza tajemna i podanie takiej informacji na forum wykroczenie karane banicją w branży ;) ...no chyba, że tej wiedzy Panowie nie posiadacie, czego wcale nie zamierzam oceniać...

    Jeśli Panowie to wiedzą, będę wdzięczny za informację. Zmywarkę rozłożę tak czy siak i bez tego potwierdzenia "kodowego" zacznę od wymiany pompki myjącej, ale jeśli okaże się, że to nie było to - taka informacja może mi oszczędzić kosztów.
  • Specjalista AGD
    Lord Jim napisał:
    Niestety w sieci nie znalazłem konkretnej informacji, co zrobić aby zmywarka pokazała kod błędu (poprzez mrugnięcie diodami obok przycisku start). Rozumiem, że to wiedza tajemna i podanie takiej informacji na forum wykroczenie karane banicją w branży :wink: ...no chyba, że tej wiedzy Panowie nie posiadacie, czego wcale nie zamierzam oceniać...

    A co to za problem wymontować pompę i sprawdzić czy nie ma luzów na wirniku?
  • Poziom 11  
    cezet napisał:

    A co to za problem wymontować pompę i sprawdzić czy nie ma luzów na wirniku?


    Uwielbiam to forum ...no ale dlaczego nie chcesz mi tego powiedzieć? Jestem pewien, że to pryszcz napisać to w jednym zdaniu.
    Jak wymontuję, a będzie ok, to będę musiał wszystko posprawdzać, a najlepiej zamontować jeszcze raz, żeby zobaczyć ten błąd... a potem znowu coś zdemontować. Dżizes co się tak nade mną pastwisz? :)
  • Specjalista AGD
    Lord Jim napisał:
    no ale dlaczego nie chcesz mi tego powiedzieć

    Ale czego?
    Lord A czego ?Jim napisał:
    Dżizes co się tak nade mną pastwisz? :)


    Nie pastwię się nad Tobą tylko chcę Ci pomóc i próbuję ułatwić życie. A jeżeli nie chcesz, to Dobranoc >. :sleeping:
  • Poziom 13  
    Włącz program testowy i powiedz ile jest dokładnie mignięć i w którym momencie zmywarka pokaże błąd.

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Ok. ...ale jak włączyć program testowy w tej zmywarce?
  • Poziom 11  
    Stefciu_B napisał:
    Lord Jim napisał:
    Uwielbiam to forum ...

    Lord Jim napisał:
    ale jak włączyć program testowy w tej zmywarce?

    Przycisk Szukaj Ci się uszkodził, czy może użycie go boli?


    Oooo... dzięki! Och, zaglądam na to forum od 8 lat i do tej pory nie nauczyłem się obsługiwać "szukaj"... Czytałeś Stefciu_B to co wyżej napisane? Nie tylko szukałem na tym forum, ale szukałem również w całym necie... Widzę, że Panowie macie mnie za idiotę? Mamy dalej bawić się w kotka i myszkę?
  • Poziom 13  
    Zmywarka musi byc na OFF - trzymasz przycisk start wlaczasz ON i czekasz az dioda startu zaczynie migac wtedy puszczasz start i jeszcze raz go naciskasz .
  • Poziom 11  
    Dziękuję gumasek!

    Otórz przed chwilą zrobiłem, jak napisałeś: zmywarka była wyłączona, następnie trzymając start włączyłem ją przycikiem "ON", dioda start mrugła tylko raz, poczekałem ok. 15 sekund - nie mrugała więcej razy, więc włączyłem start, ustawione było na programie 40 st. i ku mojemu zdziwieniu... zmywarka nie tyle nalała wodę, co zaczęła obracać skrzydła - ona myje! Wszystko działa normalnie - jak na razie. Na programie testowym pracuje już od ok. 10 min.

    Napiszę potem, co dalej. Jeszcze raz dziękuję gumasek, bo wychodzi na to, że pompa myjąca jest sprawna!
  • Poziom 13  
    hmm ... tylko ze program testowy powinien trwac max 10 min albo i krocej .
  • Poziom 11  
    Panowie,

    Po około 50 minutach zmywarka się "zatrzymała" i potem 4-krotnie pobuczała, tak jakby chciała zastartować, po czwartym razie wypompowała wodę, po chwili pobrała świeżą wodę i znowu zaczęła myć... Po kolejnych 20 minutach mycia wypompowała wodę i przestała pracować. Do tej pory nie otwierałem zmywarki... jeśli się okaże, że to był zwykły program myjący, to po kilkudziesięciu minutach powinna oznajmić zakończenie programu 3 dziękami krótkimi i jednym dłuższym.

    Przeglądałem temat m.in. ten i jeśli to programator jest walnięty, to czy tak się powinna zachowywać zmywarka? Pompa myjąca zdecydowanie odpada!

    Jeszcze mam jedną myśl: Być może przez przypadek, podczas "kręcenia" przyciskami zmywarki, uruchomiłem program testowy i to z czym się tutaj zgłosiłem to był po prostu program testowy, który działał na każdym programie (zraszanie, 40 st, 50 st, 60 st, 70 st)... a teraz kombinacją podaną przez gumaska DOPIERO ten program testowy WYŁĄCZYŁEM. Czy program testowy nie "deaktywuje się" wyłączeniem zmywarki?
  • Poziom 13  
    Sorrki ale zapomniałem Ci napisac zebys wcześniej ustawil zmywarke na program 1 czy plukanie i ja wylaczyl i później tak jak pisałem wcześniej . Pokazala jakiś blad po zakończonym zmywaniu ??

    tylko jeśli był by to programator to pompa raczej by nie buczała !!! Możliwe ze cos Ci do niej wpadlo i ja blokuje od czasu do czasu .
  • Poziom 11  
    Zmywarka pracuje normalnie. Robię właśnie 3 mycie. Pierwsze mycie (które miało być w trybie serwisowym) było jednak na 50 st. Drugie zrobiłem również przy pustej zmywarce, program 70 st. Tym razem program na 60 st. z naczyniami.
    Wszystko wróciło do normy, nic nie rozkręcałem (choć miałem już skrzynkę z narzędziami rozłożoną obok zmywarki).

    Gumasek - dostajesz ode mnie wszystkie punkty!

    Zastanawia mnie jedynie, dlaczego ustąpiły wszystkie objawy zepsutej zmywarki, po zastosowaniou kombinacji mającej uruchomić tryb serwisowy / testowy?

    Jutro rano zastosuję tą kombinację powtórnie, aby sprawdzić, jak zachowuje się zmywarka w trybie serwisowym, choć... nieco się boję, że coś się sknoci. No, bo jak jest dobrze, to po co grzebać?

    Takie kuriozum: Zmywarka nie naprawiona, ale działa, a problem nie rozpoznany.
  • Poziom 13  
    Zmywarka raczej nie jest naprawiona bo tak sama z siebie nie buczała. Jeśli Ci się to powtórzy to radzę rozebrać pompę i możliwe że coś ją od czasu do czasu blokuje.
  • Poziom 11  
    Szanowni Panowie,

    Dzisiaj rano włączyłem program 70 st i włożyłem detergent myjący zmywarkę. Akurat tym razem zmywarka znowu powieliła objawy, od których zaczął się ten wątek.

    Włączyłem program serwisowy na pierwszym programie "zraszanie". Trzymając "Start" włączyłem zmywarkę przyciskiem ON i kiedy zaczęła migać zielona dioda startu oraz czerwona "braku soli", jeszcze raz wcisnąłem Start. Diody przestały migać, zamknąłem zmywarkę i ruszyło. Pobieranie wody i po ok. 2-3 min zmywarka zaczęła piszczeć bardzo głośno. Piszczała nieprzerwanie i wypompowywała wodę. Po wypompowaniu wody - piszczała dalej. Przestała, jak otworzyłem zmywarkę... dioda startu migała pięć razy, przerwa i znowu pięć razy...

    Czyli jednak...
  • Specjalista AGD
    Lord Jim napisał:
    Czytałeś Stefciu_B to co wyżej napisane?

    Czytałeś, czytałeś
    Lord Jim napisał:
    Och, zaglądam na to forum od 8 lat i do tej pory nie nauczyłem się obsługiwać "szukaj"...

    Ja w prawdzie w mniejszym stażu na Elektrodzie, ale z trochę większym doświadczeniem życiowym.
    Lord Jim napisał:
    Widzę, że Panowie macie mnie za idiotę? Mamy dalej bawić się w kotka i myszkę?

    W żadnym razie, wystarczyło wpisać w szukajkę "ADG testowy" i masz np. jeden z wielu linków
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1050977.html
    Lord Jim napisał:
    Czyli jednak...

    miałeś tą informację po Twoim pierwszym tutaj poście
    nares napisał:
    pompa myjąca do wymiany