Asam wrote: Postaram się opisać problem krótko. Mam stary dysk Maxtora 60GB w szufladzie ATA. Posłużył jako backup dla zdjęć i innych rzeczy przy robieniu porządków na kompie. Niestety oryginały zostały wykasowane nieodwracalnie a przy wkładaniu szuflady źle ją włożyłem i powstały błędy na dysku.
Pytanie:
Czym i jak odczytać partycję aby zmienić ją z FAT32 na prawidłową NTFS bez naruszenia danych.
Czyli był dysk powiedzmy A i przerzuciłeś dane na B po czym z A usunąłeś i pewnego razu źle włożyłeś do szuflady dysk B i poszły dane?
Asam wrote: Pierwsza partycja wiem że ma być FAT32 i tu jest OK. Formatu drugiej nie pamiętam i błędnie zakładam że też jest FAT32 (jest ich więcej niż NTFS). Restartuje kompa. Jedna partycja OK a druga nieczytelna. Kapnąłem się że ta druga ma być NTFS. Znowu TestDisk i zmiana na NTFS. Restart. W TotalC są krzaki.
Czyli odzyskałeś partycję, pomyliłeś się bo wybrałeś FAT 32 a potem znowu zmieniłeś na NTFS...
Im więcej pracy na oryginale tym mniejsze prawdopodobieństwo że odzyskasz dane.
Asam wrote: Nie robiłem kopii plików bo po odzyskaniu partycji jako FAT32 była nieczytelna a po zmianie na NTFS wyświetlają się krzaki (załącznik powyżej). Niektóre (bardzo nieliczne) pliki dają się odzyskać poprzez DMDE. W TestDisk po wybraniu opcji "List" nic się nie dzieje a po "Undelete" jest komunikat Can't open filesystem. Filesystem seems damaged.
Wszystko wytłumaczone masz tu, jak się posługiwać TestDiskiem i PhotoReciem:
testdisk-photorec-odzyskiwanie-danych
Tego komunikatu się nie bój, cytat z powyższej strony:
Quote: Klikając klawisz P na wybranej partycji uzyskamy listę plików, które się na niej znajdują – pozwala to na weryfikację. Jeżeli partycja jest stara, wyświetli się komunikat o uszkodzonym systemie plików – Can't open filesystem. Na tym etapie możemy także kopiować wszystkie pliki, co jest przydatne w sytuacji, gdy system nie startuje i się nie uruchamia, a my potrzebujemy uzyskać dostęp do plików. Szerszy opis jak to zrobić znajduje się poniżej, w sekcji Odzyskiwanie plików, Undelete.
Wejdź na tę stronę i przeczytaj o opcji
[Deeper Search] (jeśli masz Firefox klikasz
F3 i wpisujesz
[Deeper Search] - od razu znajdzie frazę na tej stronie; lub w innych przeglądarkach poszukaj tej opcji szukania tekstu gdzieś na pasku przeglądarki:
edycja -
znajdź...).
laptokowiec wrote: To nie wygląda jak ekran po "scan NTFS" w DMDE.
Też mi się tak wydaje.
Asam, w DMDE w tej wersji co masz wybierz: Narzędzia, Szukaj NTFS - no i skanuj, potem wklej dla laptokowca wyniki.
=============================================================
Zrobiłeś kopię posektorową?