Witam !
Zakupiłem złożony zestaw strzelnicy optycznej AVT730 C. Zaraz po jego "rozpakowaniu" przetestowałem jego działanie. Umieściłem w odbiorniku (w kasetce na akumulatory) 4x baterie AA 1.5V, natomiast nadajnik zasiliłem 9V baterią typu 6f22. Nadajnik był tak mocny, że nawet w odleglosci 4m od odbiornika, w dowolnej pozycji (nawet zakrywając ciałem nadajnik) słychać było brzęczyk - równomiernie i głośno. Niestety po pewnym czasie - kilku minutach, zasięg znacznie spadł.
Obecnie układ działa w następujący sposób:
- po pewnym czasie nieużywania/pozwarciu styków zasilania nadajnika multimetr pokazuje miedzy tymi stykami0V (rozładowane kondensatory),
- w powyższym stanie po załączeniu zasilania tor podczerwieni działa przez chwilę (ok. 2 sekundy),
-następnie mierząc zaciski zasilania (po odłączeniu baterii 9V) widać rozładowywanie się kondensatora w postaci opadającego napięcia (9V -> 0V), a po pół sekundy do jednej sekundy można załączyć zasilanie ponownie - wtedy na krótką chwilę nadajnik znów działa poprawnie - buzzer odbiornika wydaje pisk, który po chwili jednak ustaje. (nieodczekanie tej sekundy i przyłożenie zasilania od razu przywraca na zaciskach potencjał ok 9V i ukłąd nadajnik odbiornik działa jedynie w odległości kilkudziesięciu cm)
Innymi słowy - po podłączeniu zasilania (na stałe) odbiornik reaguje jedynie przez chwilę, po czym układ traci zasięg - jedynie w odległości maks. ok pół metra działa prawidłowo.
Odbiornik działa poprawnie - z odległości 5 metrów wychwytuje sygnał z dowolnie zorientowanego pilota do telewizora.
Schematy:
Proszę o pomoc - jeśli jest to jakaś przypuszczalna wada związana ze złożeniem, wolał bym sam dokonać naprawy układu ze względu na ograniczony czas.
Pozdrawiam,
Dup1234