Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę do 45cm za max 1500zł?

1MrPiter 10 Apr 2013 18:24 13800 36
    1MrPiter
    Level 10  
    Witam,

Poszukuję jakiejś dobrej pralki za max 1500zł. Mam już spory mętlik w głowie. Zależy mi na tym, żeby klasa pralki była przynajmniej A++, miała minimum 6kg załadunku oraz była w miarę cicha a jednocześnie miała 1200 obrotów przy wirowaniu. No i oczywiście żeby nie zepsuła się zbyt szybko ;)

Co sądzicie o LG F 1289 ND Link? Słyszałem, że technologia Direct Drive faktycznie jest fajna i mocno wycisza pralkę. Jak jest z awaryjnością LG jeśli chodzi o pralki?

Inny model, który wpadł mi w oko to Hotpoint Ariston WMSD 723B EU Link. Jest to A+++, ma aż 7kg załadunku ale nie wiem zbyt wiele o tej marce i trochę mnie to odstrasza.

Całkiem dobrze na papierze wygląda też Whirlpool AWSP 63213P Link. Klasa A+++, 6kg. Wprawdzie jest chyba dosyć głośna ale jakoś bym to przeżył może zwłaszcza, że cena jest naprawdę niska :P

Czytałem, że niby Bosch jest dobry, ale czy ktoś jest w stanie polecić coś konkretnego? Zastanawiałem się też nad Samsungiem z technologią Eco Bubbles ale poczytałem, że to chyba jednak jest pic na wodę z tymi bombelkami.

Pomożecie?
    MieleSuper
    Level 12  
    Jeśli limit głębokości może zostać przekroczony, polecam Bosche WAE lub Siemensy WMxxE. Ja posiadam Siemensa WM10E4FEPL. Co mi się w niej najbardziej podoba - brak nowoczesnych, niewiadomych rozwiązań. Ta pralka konstrukcją sięga do bodajże 2006r. Bardzo dobrze dopiera nawet skarpety (używam proszku Omo). Często jednak dolewam wody do płukania (przeważnie ok. 4-5 litrów), bo bierze jej za mało.
    Doradca LG
    Level 13  
    Witam,
    w podanym przedziale cenowym rzeczywiście godną polecenia jest pralka
    LG F 1289 ND, która cieszy się dobra opinią w śród swoich posiadaczy.
    Technologia Direct Drive spowodowała, że faktycznie LG wyeliminowało awaryjne elementy. Dodatkowo dzięki tej technologi pralka jest bardziej cicha i energooszczędna.

Polecam !
    DonKedzior
    Level 10  
    A czego nie ten model >? : LG F-1281ND 6kg / 1200obr / klasa A++ jest tanszy a ma wiecej obrotow.

Interesuje mnie wasza opinia o tym modelu : SAMSUNG WF 602B2BKWQ, pralka z sytemem direct drive klasa a+++ i wszystko A. co byście wybrali LG ktory podalem czy owy samsung ? a moze jakals inna alternatywe ? zaznaczam ze interesuje mnie gl. 45/48 i silnik direct drive/digital inverter
    DonKedzior
    Level 10  
    jednak zdecydowałem sie na taka pralke: 1299zl Samsung WF600B0BKWQ
    ber66
    Level 10  
    Napisz koniecznie jak wrażenia. Dużo / często jest prane. Standardowe ustawienia i jak się sprawdzają? Wirowanie, głośność mniej ważna.
    Twolipan
    Level 10  
    A ja mogę polecić Hoover, mam dokładnie ten model http://www.ceneo.pl/Pralki;017Hoover_P0-229735;018P7F166669T142033.htm i jestem mega zadowolony. Miałem kilka firm, ostatniego Mastercooka którego wywaliłem przez okno:) i jak na razie Hoover nie znalazł u mnie konkurencji.

Pralka działa bezawaryjnie, ma 33 cm, A+ i 5 kg wsadu, elektronika czytelna i prosta, generalnie nic więcej nie potrzeba. Marka znana mało w Polsce, pochodzi z USA, dziś pod koncernem Candy. Ale slimy prawdopodobnie jak i zmywarki slim są produkowane w Niemczech, co zresztą wyjaśnia jakość.
    DonKedzior
    Level 10  
    Jestem zadowolony z mojego samsunga. Mala glebokosc i bardzo cichy. Pierze bardzo dobrze. Używana codziennie, najczęściej programy: ciemne kolory, pranie reczne, jeansy oraz do prania aby przepoconych koszulek opcja pranie szybkie-15min super sprawa(sa i inne programy lecz poki co nie uzywam). Pralka odwirowuje dobrze(wiadomo ciuchy musza chwile poschnac :)). Pralka bardzo intuicyjna latwa i przyjemna w obsludze. Poki co polecam-uzytkuje dopiero okolo 2tygodni. Zdecydowalem sie na przedluzenie gwarancji do 5lat.
    ber66
    Level 10  
    DonKedzior wrote:
    Używana codziennie,

Ryli? Codziennie? Pierzecie po dwie koszulki , majtki i skarpetki ? Dzień w dzień ? :)
    DonKedzior wrote:
    opcja pranie szybkie-15min super sprawa

??15min to nie bajer ?
    Ponoć to jednak nawet zapachu nie niweluje. Fizyki/Chemii nie da się oszukać tak łatwo.
    Ubrania musiałyby wpaść już do gorącej wody i ostro się tam przemielić i potem na maksa odwirować. Taka opcja musiałaby zabrać zapas energii na tydzień :)
    Ja rozumiem, że (tak jak ktoś to kiedyś napisał na forum) te 15min to służy do "odświeżenia" czystych rzeczy, które długo były w szafie.
    praesepe
    Level 10  
    Witam

ja mogę polecić Aristona, od roku mam Ariston WMSF i jestem zadowolony.
    Jeśli chodzi o firmę to mam też lodówkę (7lat) i kuchenkę gazowo-elektryczną (10lat)
    Poprzednia pralka też aristona padła po 9 latach, nową kupiłem tu:
    http://www.euro.com.pl/pralki,_Hotpoint-Ariston.bhtml
    praesepe
    Level 10  
    kolego Twolipan jak mogę się chwalić ceną skoro ja kupiłem ponad rok temu?
    schowaj sobie złośliwe komentarze w buty i nie zaśmiecaj forum
    Twolipan
    Level 10  
    Rok temu było dokładnie tak samo w tym sklepie, czyli 10-30% drożej.
    I nie jest to złośliwość, tylko tępienie kryptoreklamy sklepu który nadaje się tylko do tego żeby wpaść i obejrzeć w nim sprzęt który kupi się w sieci:)
    praesepe
    Level 10  
    a skąd wiesz jakie ceny były w tamtym roku?
    poza tym to nie jest temat gdzie taniej kupie i gdzie lepiej.

skoro walczysz z krypto reklamą to dlaczego sam wklejasz linki i krytykujesz inne?
    DonKedzior
    Level 10  
    ber66 wrote:
    Ryli? Codziennie? Pierzecie po dwie koszulki , majtki i skarpetki ? Dzień w dzień ?

Tak codziennie nie mieszkam sam... pranie dla 3 osób i pranie robie praktycznie codziennie. Do tej pory bielizne pralem we frani :) oszczednosc szybkosc itd. ale w samsungu mam pranie reczne od razu z odwirowaniem wiec to zalatwia problem z frania(wiecej miejsca w lazience)
    ber66 wrote:
    Ponoć to jednak nawet zapachu nie niweluje. Fizyki/Chemii nie da się oszukać tak łatwo.
    Ubrania musiałyby wpaść już do gorącej wody i ostro się tam przemielić i potem na maksa odwirować. Taka opcja musiałaby zabrać zapas energii na tydzień
    Ja rozumiem, że (tak jak ktoś to kiedyś napisał na forum) te 15min to służy do "odświeżenia" czystych rzeczy, które długo były w szafie.

Racji w tym troche jest, ale do mojego stroju sportowego (koszulka i spodenki po silowni) + jeszcze tam kogos z rodziny i jest git (no i nie zapomnij o srodku czystosci jakims to zapach zniknie :P). a co do oszczednosci pralka zawiera system doboru wody do prania i zuzywa wtedy odpowiednia ilosc pradu... wkoncu klasa energ. a+++ robi swoje... ale co do zuzycia pradu wypowiem sie po 2 miesiacach jak rachunki przyjda...
    ber66
    Level 10  
    Grunt, że działa od początku. Nie brakuje w sieci opinii, że Samsungi padają zaraz po rozpakowaniu, że coś się z nich wylewa i że serwis mówi, że to ok i że tylko za pierwszym uruchomieniem ;) Potem są serwisy wielokrotne, a co nie którzy mają szczęście, że im wymienią na nową. Nie chcę być czarnowidzem;) Tylko przytaczam czego się naczytałem.
    Sam jednak chyba też na tę pralę się zdecyduję. + przedłużenie gwarancji standard do 5 lat.
    Mam dość szukania. No i żaden Bosch z takimi funkcjami nie jest produkowany w Niemczech już i nie w tej cenie.

Dodano po 29 [minuty]:

hmm jedyne co mnie kusi to wybranie tego droższego modelu, bo ma klasę wirowania A.
    Różnice między tymi modelami SAMSUNGA:
    WF 602B2BKWQ - max 1200 obr. i klasa wirowania A
    WF 600B0BKWQ - max 1000 obr. i klasa wirowania C
    To nie jest chyba tak wprost rozumiane, że ilość obrotów odpowiada klasie wirowania, bo widziałem już i takie z 1200 i więcej, co miały klasę wirowania B, abo i C.

wirowania 1200 nie potrzebuje, bo to i większy hałas i mocniej eksploatowana pralka, ale wyższa "Klasa wirowania" - cokolwiek to znaczy - chyba przydatna.
    Ktoś ma jakąś rzetelną informację?

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Jeszcze jedna rzecz. Na stronie EURO znalazłem jeszcze taką opinię:
    "pralka wcale nie jest cicha do bosha mu daleko, po wypompowaniu wody okazuje sie ze jednak nie cala woda zostala wypompowana w serwisie mowia ze tak juz ma"
    Może ktoś potwierdzić ten brak wypompowania wody po praniu? Jakie ilości zostają? Czy to standard, że w każdej pralce 'bocznej' coś zostaje, czy jednak nieco niepokojący objaw?
    ber66
    Level 10  
    LG za 1300 ? coś fajnego? tzn lepsze? czy po prostu fajne? taka rada jest nieco za mało konkretna :) na tym poziomie dokonywania wyboru. Wprowadza więcej zamieszania w moją biedną zatłoczoną głowę niż ułatwia wybór. ;)
    ber66
    Level 10  
    Cena tych dwóch pralek bardzo zbliżona (zależy do jakiego sklepu oko przyłożyć naturalnie) i LG ma klasę wirowania B. W dalszym ciągu nie wiem na ile to ważne, a na ile marketingowa literka. Dodatkowo nie wiem też na ile są to rzetelne opinie i czy tyczą się tylko jednego modelu, czy całej serii z takimi silnikami i zaworami, ale głośno nabierają wody.
    Anonymous
    Anonymous  
    kaskaq
    Level 11  
    Grunt, że cicho pracuje, a nabieranie wody trwa krótko więc nikomu nie powinno przeszkadzać. A jeśli chodzi o wirowanie to klasa B powinna być zadowalająca, pranie wyjmuje się prawie suche, a to już duży plus.
    ber66
    Level 10  
    Już miałem nacisnąć 'Kupuj' LG F1289 ND, ale takie jak poniżej opisy, mnie powstrzymują. To kwintesencja niezawodności lub jej braku - tzn. opinie po okresie gwarancji. Takich opinii mało i trudno się dziwić. Większość to masakry niedługo po zakupie lub peany tuż po (te przeważnie PR-owskie wpisy. Swoją drogą powinny być karane i tępione. To jest rak internetu :(
    Niemniej czy ktoś ma tu doświadczenia z tą pralką dłuższe niż 1rok , 2 lata, może 3 ?
    Tu opinia z EURO, która pewnie zaraz zniknie:
    "zawiedziona - Dodana: 16-04-2013 Przez: kika
    Pralka bardzo mi się podobała i wygląd, nawet melodyjka, która okazała sie bardzo praktyczna. Niestety po roku zaczęła mi" plamić" - dziwnie roprowadzała płyn i było pranie niedoprane. później zaczął psuc się wyłącznik przy zamykaniu drzwiczek . Kilka razy wymieniałam, potem jakiś kabelek w środku w końcu trzsnęła po 3 latach lekkeij ekspoloactacji. Na początku byłam zadowolona, lecz na trzy lata to jest satnowczo za mało , aby byc usatysfakcjonawanym."

Dodano po 10 [minuty]:

Taką pralkę można już nabyć nieco poniżej 1400zł ale co z tego, bo by mieć jako taką spokojną głowę trzeba dokupić przedłużenie gwarancji do 5 lat. Większość sklepów już taką opcję zapewnia. Niestety okazuje się, że Koszt pralki wówczas wynosi blisko 1700zł !
    Za to można jeszcze znaleźć gdzieniegdzie niski model Boscha składany jeszcze w Niemczech (ostatnie sztuki dosłownie). Niestety ma mniejszy załadunek i opcje, co znacznie obniża atrakcyjność takiej oferty. Życie dowodzi, że każda marka się z tym boryka. Świat oszalał i napompowany rynek konsumencki zmusza firmy do cięcia kosztów produkcji. Jakość leci na pysk. Mowa oczywiści o pralkach SLIM. W dużych jest jeszcze jakieś pole manewru w wyborze produktów lokalnych fabryk (europejskich). Chyba skazani jesteśmy na zakup obojętnie jakiej marki + dokupowanie gwarancji i modlenie się, by psuła się rzadko. Bo, że się zepsuje to mamy jak w banku :) Za pół roku, za rok, może za trzy lata, ale coś się dziać musi. Jakieś mizerne komponenty będą padać. Skończył się czas "niemieckich" Bosch'y. Na szczęście ja mam jeszcze starocia , który gra i buczy, ale pierze. Nawet nie załatwiło go pranie z otwartymi drzwiczkami :D (model ładowany od góry). Serwisant rozkręcił bęben u mnie w łazience i skręcił. Śmiga jak przed tą przygodą. Nic nie wymieniane, żadne uszczelki, żadne kabelki. Nic. A przyznam, że średnio o nią dbamy. 3-osobowa rodzina. Duuuużo prania. Widać zapocone brudasy z nas :D. Takich modeli już pan nie kupisz. ech...
    ot taka refleksja ;) Sorry za spam ;)
    1MrPiter
    Level 10  
    A ja pralki cały czas nie kupiłem i mam mętlik w głowie. Chyba ostatecznie stanie na LG F1289ND ale zastanawia mnie jedna rzecz. Pralka niby ma klasę A++ ale zużycie wody na cykl to 49l a zużycie energii to 1.02 kWh (http://www.lg.com/pl/pralki/lg-F1289ND-pralki-direct-drive). To wg mnie wcale nie jest mało, pojemność nie jest jakaś ogromna (6kg) więc skąd wzięła się klasa aż A++?

Interesuje mnie też: LG F1281ND http://www.lg.com/pl/pralki/lg-F1281ND-pralki-direct-drive Przeżyję te 4cm głębokości więcej. Ona już bierze 56l wody a mimo to też jest A++.

A zobaczcie tego Electroluxa: http://www.elecity.pl/electrolux-pralka-electrolux-ews-11266ew,id-140821 Bierze 45 litrów na cykl i zużywa 0.76 kWh na cykl a też tylko A++ mimo tego, że wkład jest też 6kg. O co tu chodzi??? Czemu pralka która zużywa wyraźnie mniej wody i prądu, o takim samym wsadzie ma taką samą klasę energetyczną?
    ber66
    Level 10  
    dlatego ostatecznie zrezygnowałem z LG. Kupiłem Bosch WLM 20441PL . Nie wiem, czy to dobry zakup. Na 100% nie brakuje ludzi, którzy mają z nią kłopoty i nie są zadowoleni, jak i są tacy co problemów nie mają. Tutaj wzięła górę naiwna nadzieja, że magia marki Bosch zadziała :) Nie ważne, że składana w Chinach :D
    Co do tych danych w specyfikacji technicznej to też są to zupełnie niemiarodajne informacje. Liczby, symbole nie mają żadnego przełożenia na późniejszą eksploatacje.
    Klasa wirowania nie ma nic wspólnego z ilością obrotów. Są pralki z 1000obr i mają wpisaną klasę B, są pralki z 1200obr. i Klasa wirowania - C. Pewnie chodzi też o rodzaj bębna ilość i rodzaj prania. NO ale na Boga powinien być jasno spisany standard szacowania. Natomiast Sprzedawcy/Marketingowcy mówią przez telefon, że to tylko zależy od ilości obrotów. To znaczy co? Są tam sami niewyszkoleni matołkowie? Czy to telefonicznie serwis Boscha. Czy to żółty pan z RTVEUROAGD. Czy też pan/pani z osiedlowego sklepu AGD. Nikt nic nie wie, tylko czyta mi kartkę zawieszoną przy pralce (i to też często błędnie), plus parę ogólników. Masakra.
    Jak pisałem wcześniej chyba. Mam kilka sprzętów Boscha i znajomi również i są niezawodne. Wiem, że to były inne czasy. Kiedyś Toyota, czy Honda też się nie psuły przez wiele tysięcy kilometrów, a nawet jak się psuły to można było jeszcze wiele tysięcy km na nich przejechać :)
    Teraz żadna marka nie martwi się o niezawodność, bo to nie opłacalne. Co rok wychodzą nowe modele tych samych sprzętów, w które wkładane są kolejne nowości elektroniczne i technologie, by było więcej elementów, które mogą się zepsuć.

Dodano po 4 [minuty]:

aha dokupiłem to parszywe ubezpieczenie przedłużające gwarancję o kolejne 3 lata. Razem 5 lat. Nie wiem. Pewnie i tak jakiś rzeczoznawca przylezie łaskawie po 3tyg. od zgłoszenia usterki i ze zniesmaczoną miną (że go od kawy i pączka oderwałem) orzeknie, że ta usterka nie podlega gwarancji, bo została spowodowana przez niewłaściwe użytkowanie. I że mogę się cmoknąć. Kolejny sposób by doić ze statystycznych ludzików nie posiadających rozlicznych kontaktów tu i tam. Ubezpieczyciel nie będzie w dobie tak słabych sprzętów pozwalał sobie na finansowanie napraw szarego tłumu przecież :) Eh.
    Brzmię pesymistycznie ? To przytoczę moje ulubione powiedzenie zasłyszane gdzieśtam.

"Optymiści wierzą, że Świat stoi do nich otworem. Pesymiści - wiedzą którym" :D
    1MrPiter
    Level 10  
    Sprawdziłem tego Boscha i teraz to już tym bardziej nic nie rozumiem. LG bierze 56l i 1,02kWh na cykl i jest A++ a ten Bosch bierze 46l i 0,93kWh na cykl a jest tylko A+. No o co tu chodzi? Obie mają 6kg ładowności i pralka, która bierze więcej wody i prądu ma niby lepszą klasę energetyczną. Czy ktoś jest w stanie mi to wytłumaczyć czy to po prostu jest jakiś jawne nabijanie w butelkę.
    DonKedzior
    Level 10  
    napisze to samo co odpisalem forumowiczowi na temat czy zakupic ta pralke WF 600B0BKWQ
    Słuchajcie... jestem bardzo zadowolony, w sklepie nie wiem czego sprzedawca polecal mi najpierw samsunga z ecobubble, gdy mu powiedzialem ze to bubel na kase to mowi ze jak chce o takiej glebokosci to tylko jakis tam model hotpoint aristone... nawet byl tanszy. ale brakowalu mu wiele do samsunga.a gdy mu pokazalem moj model samsunga to powiedzial ze sie czesto psuja(mimo ze na poczatku chcial mi sprzedac ecoBUBLA) wydawalo mi sie ze po prostu ma umowe z firma na sprzedaz danego modelu. Ten jest nowiutki wiec chca wysprzedac starsze modele, pralke wziolem na raty dlatego na wszelki wypadek przedluzylem gwarancje do 5lat (20% ceny pralki, czyli okolo 1550zl w euro rtv agd raty 0%)jak sie rozbije na te 10 czy 20 rat to wiele wiecej nie wychodzi.. wpierw chcialem przeplacic i qpic tego samego samsunga tylko ze 1200obr. bez gwarancji byl 100zl drozszy...
    Wkoncu okazalo sie ze kumpel z pracy kuipl przede mna identyczny model i jest bardzo zadowolony(rodzina full wiec pranie codziennie jak i umnie).
    pranie pierze sie dobrze (wlewam plyn bezposrednio do bebna na ubrania ustawiam program na co mi sie podoba i leci, gdyby nie melodyjka koncowa to czasem bym nie slyszal ze pracuje, co do wirowania to jest glosniejsze i je juz slychac no ale to wkoncu wirowanie...

/czytajac wyzej odpowiadam: moj samsung ma klase energ. A+++
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A wystarczyło kupić gorenje w6503.
    DonKedzior
    Level 10  
    no patrze na ta gorenje i nie rozumiem wypowiedzi. rownie dobrze ktos moglby napisac :
    A wsytarczylo kupic franie
    1MrPiter
    Level 10  
    Słuchajcie, wszędzie można przeczytać, że te wszystkie pralki w marketach są nic nie warte bo jak się zepsują to praktycznie nie da się ich naprawić. Najlepsze pralki są firmy Miele ale one są w kosmicznych cenach. Skoro zatem marketowe pralki to będzie badziew to może po prostu kupić jakąś Amice za 900 zł i tyle. Po co przepłacać? Moi rodzice w sumie mają już pralkę od nich wiele lat i nic się nie dzieje. Co o tym myślicie :-P
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak sie sprawdza to kup dokladnienie taka sama.

Tylko dokładnie.