Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mercedes 190 - wolno gaśnie...

10 Kwi 2013 19:00 6090 32
  • Poziom 12  
    Witam mój mercedes 190 nie chciał mi gasnąć ale po wyszukaniu właściwego wężyka i wymianie na nowy... gaśnie ale z opóźnieniem 5 -7 sekund od czego to może być? proszę o pomoc.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Ciśnienie jest ok... moje podejrzenia to że stacyjka nieszczelna .... albo z membraną coś...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    no nie za bardzo ja nic nie wiem o mercedesach mam go z tydzień.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    a jest gdzieś regulacja podciśnienia???
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    a mógłbyś mi jakoś opisać, jak zwiększyć poziom ciśnienia w tych rurkach?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    jest pompa vacum.
    i mam dokładny schemat jak leci podciśnienie...

    mercedes 190 - wolno gaśnie...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    mercedes 190 rocznik 1986r diesel
  • Poziom 12  
    dzięki vorlog do tego też doszedłem. Tylko o to chodzi że ciśnienie w tych rurkach jest małe.... i ma opóźnienie w gaszeniu jakieś 5-7 sekund. Idze gdzieś podwyższyć ciśnienie??
  • Poziom 34  
    Masz gdzieś nieszczelność na układzie- może to być w dowolnym miejscu, zwłaszcza na gumowych łącznikach- parcieją z wiekiem. Najgorsze, że na oko tego nie widać.
    Nie masz innego wyjścia jak sprawdzać po kolei cały system- zacznij od obwodu przyspieszania obrotów biegu jałowego- z boku głowicy siedzi termozawór, do niego idą dwie rurki, tam lubią pękać gumowe łączniki i cyca lewe powietrze. Kolejny punkt- siłowniki, jeden od wolnych obrotów, drugi od gaszenia (zdychawka)- sprawdź połączenia. Tak samo gumowy trójnik na wyjściu pompy. No i najgorszy punkt- połączenia zaworka pod stacyjką...
    Rozumiem, że wspomaganie hamulców OK? Szkoda by było pompę vakuum wymieniać :)
    V.
    EDIT: Układ regulacji wolnych obrotów, zrysowany przeze mnie :P
  • Poziom 12  
    Powiem tak... kupiłem to auto za grosze jest z 1986r i chce go poskładać... i nauczyć sie o nim wszystkiego :P powiem tak ze stacyjką ok na 100%, bo mam deskę ściągniętą... absu tam nie ma... muszę zrobić z tym wszystkim powoli... noi co tu jeszcze dodać... odłączyłem wszystkie rurki ( do świateł i do ogrzewania) przyłączyłem rurkę tam gdzie powietrze zasysa do tej jednej co leci do stacyjki... i od stacyjki do membrany... czyli idzie powietrze od pompy vacum od razu do stacyjki a ze stacyjki do membrany i gaśnie z opóźnieniem:(
  • Poziom 34  
    Spróbuj inaczej- odłącz wężyk siłownika gaszenia od stacyjki i na odpalonym silniku podłącz prosto pod pompę podciśnienia. Jak dalej do kitu to raczej szukaj nowej/innej zdychawki.
    Jak wspomaganie hamulców jest w porządku (a w tym aucie to naprawdę dobrze działa), to pompa podciśnienia raczej dobra. Warto by zmierzyć podciśnienie za pompą, ale trza mieć wakuometr.
    V.
  • Poziom 12  
    podpinałem tak i pozmieniałem wszystkie rurki na nowe i dalej tak samo... a ciśnienie jest takie że łapie palca haha czyli chyba dobre nie?
  • Poziom 34  
    No to szukaj zdychawki, z tym, że tam z wymianą jest nieciekawie trochę..
    V.
  • Poziom 12  
    czemu??? TAM WIDZIAŁEM ŻE SĄ TYLKO 2 ŚRUBECZKI... CHYBA ŻE MÓWIMY O DWÓCH INNYCH RZECZACH
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    ooo Bardzo dobry pomysł... zrobię tak jutro bo dziś już za ciemno :P dzięki ślicznie za pomoc odezwę sie jutro :P
  • Poziom 34  
    haskitsw napisał:
    czemu??? TAM WIDZIAŁEM ŻE SĄ TYLKO 2 ŚRUBECZKI... CHYBA ŻE MÓWIMY O DWÓCH INNYCH RZECZACH

    A, pomyłka, zdychawka jest od góry, z tyłu siedzi siłownik "zimnych" obrotów :D
    V.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Motronic napisał:
    Pisałem ci wyraźnie-sprawdź czy się zamyka przepustnica, w tym modelu nie ma vacumpompy

    Hmm... Pasuje posprzątać :wink:
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 34  
    Bywa, że se człowiek zakoduje na sztywno to, co mu najczęściej daje popalić :)
    V.
  • Poziom 22  
    Jeszcze korektor świateł i połączenia przy reflektorach od regulacji wysokości do sprawdzenia. Membranę od gaszenia to nawet można ustami zassać żeby sprawdzić szczelność, z resztą jak i wszystkie pozostałe silowniki w obwodzie vacum.
  • Poziom 12  
    ja podłączyłem tylko od pompy v do stacyjki a potem do membrany....
    światła itp nie podłączone
  • Poziom 34  
    haskitsw napisał:
    ja podłączyłem tylko od pompy v do stacyjki a potem do membrany....
    światła itp nie podłaczone

    A wężyki od pompy pozatykane od tych niepodłączonych? :D
    V.
  • Poziom 12  
    tak :) posprawdzane i na pewno tak