Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ariston AQXD 129 - nie pobiera wody do prania zasadniczego

rkowalik 10 Kwi 2013 20:17 2433 5
  • #1 10 Kwi 2013 20:17
    rkowalik
    Poziom 9  

    Witam posiadam pralkę jak w temacie.
    Pralka przestała pobierać wodę do prania zasadniczego.
    Rozebrałem moduł i znalazłem pęknięty trak Z0607. Wymieniłem triak na MAC97A8.
    Po wymianie nadal nie ma sterownia zaworem. Sprawdzalem napięcie wogóle nie idzie na zawór.
    Czy mogło coś jeszcze się spalić oprócz triaka?
    Z tego co wiem MAC97A8 i Z0607 mają takie same wyprowadzenia.
    Czy może ktoś mi pomóc?

    0 5
  • #2 10 Kwi 2013 21:17
    karol5608
    Poziom 28  

    Triak wymieniłeś, a rezystory w jego aplikacji? Przeważnie też są uszkodzone.

    0
  • #3 10 Kwi 2013 21:39
    rkowalik
    Poziom 9  

    Właśnie nie wiem które to są... lukam po tych ścieżkach ale jakoś cieżko - może wie ktoś mniej więcej jak ich szukać. Wiem ze idą od bazy ale ich mniej więcej jest ?

    0
  • #4 11 Kwi 2013 08:18
    karol5608
    Poziom 28  

    No to miernik do ręki i posprawdzaj te które są najbliżej. Najprościej jest szukać po ścieżkach.

    1
  • Pomocny post
    #5 11 Kwi 2013 14:06
    peter falk
    Specjalista AGD

    Sprawdź wskazane rezystory.
    Wartości ich widać wyraźnie na zdjęciach.
    Ariston AQXD 129 - nie pobiera wody do prania zasadniczego Ariston AQXD 129 - nie pobiera wody do prania zasadniczego

    rkowalik napisał:
    Z tego co wiem MAC97A8 i Z0607 mają takie same wyprowadzenia.

    Wyprowadzenia tak, ale MAC potrzebuje większego "kopa" by się włączyć.
    Ja osobiście unikam zamiany zet na mac - dużo niespodzianek.

    0
  • #6 12 Kwi 2013 14:51
    rkowalik
    Poziom 9  

    Dziękuje za zainteresowanie....
    Faktycznie były popalone rezystory.
    Wymieniełem wszytskie koło układu sterującego z triakami od elektrozaworów. W sumie 4 resystory.
    2 x SMD 102 czyli 2 x 1000ohm
    + 2 x SMD 561 czyli 2 x 560 ohm
    Na początku po wymianie triaka na MAC oczywiście myślałem że uwalony został procesor. Jednak jak się okazało wymieniłem odczytałem rezystor 561 jako 195 co spowodowało iż wstawiłem rezutor 1,9Mohm i z tego powou nie ruszało.
    Uff tym razem pralka jeszcze pochodzi....
    Acha okazało się że jak prąd szukał ujścia na triaku to uwalił ścieżkę. Stanadardowo mostki z kabelków i płyta żyje nadal.

    Dziękuję za pomoc.
    Temat można zamknąć.

    -1