Jeszcze mam pytanie - format A3+ można drukować na tym sprzęcie? Jak to w ogóle jest z tym formatem bo w necie są podawane różne rozmiary kartki do A3+.
Papieru typowego foto nie ma, ale można użyć papier kredowany (glossy) który da jakieś efekty podobne.
Papier kredowy można na rynku dostać bardziej lub mniej błyszczący (połyskliwy).
Przy czym Ricoh może mieć z kredą problem, na grubym papierze za długo papier podgrzewa a kreda wtedy puchnie. Jest na to kilka rad, albo wkładamy pierwszą (bo przy pierwszej kartce jest najgorzej) kartkę na zmarnowanie, albo stosujemy ustawienia dla innych (cieńszych) papierów, ale tu może wystąpić problem niedogrzania wydruku i będzie się zdrapywał z kartki, trzeba poeksperymentować.
Co do definicji A+ założenie jest takie by wydrukować na urządzeniu pełne A3,
cała reszta niezależnie ile mm jest jedynie na spady (stąd różnica przy wymiarach)
Papier foto do laserów miała swego czasu w ofercie AGAWA jednak strukturą i efektami na nim osiąganymi nie odbiegał od wydruku na papierze POLJET 120 g/m lub HP . Cena za to była z kosmosu
Orientuje się może jeszcze ktoś jak w sumie wydrukować coś dwustronnie (np. ulotkę) na której po obu stronach jest to samo ale dokładnie odbite bez przesunięcia aby po wycięciu było ulotka była idealnie w tym samym miejscu?
Teraz jak odwrócę stronę to niestety przesuwa mi się to i linie po obu stronach nie pokrywają się Czy na tym Ricohu jest to teoretycznie w ogóle możliwe?
Wszystko zależy jakiego papieru używasz jeżeli jest to zwykły (bez satyny, nabłyszczeń lub faktur) i mieści się w obsługiwanej gramaturze to będzie zawsze równo..
Jeżeli stosujesz coś "więcej" to niestety mimo ustawień przesunięcie na 100 arkuszy w kilku procentach się zdarzy..
Chyba że faktycznie masz coś nie tak z maszyną (również konfiguracja serwisowa - można ustawić odległość od krawędzi przy pierwszej jak i drugiej stronie)
Prosty test umieść zwykłą kartkę na podajniku ręcznym wydrukuj prostokąt umieść odwrotnie ponownie na podajniku i sprawdź przesunięcie..
Jeżeli wykonasz taki test na 10 arkuszach i zawsze przesunięcie będzie takie samo:
- albo w programie zmienisz margines o brakujące mm
- albo w serwisie przestawisz żeby zawsze było Ok
najpierw test, potem pisz jak poszło a podpowiemy co dalej
Jak drukuję w trybie dwustronnym tak aby drukarka odwracała papier jest lekkie przesuniecie zarówno w pionie i poziomie (tak jakby trochę po "rombie").
Jak sam przekładam kartkę to na krótszym boku A4 jest idealnie, na dłuższym boku jest przesuniecie o ok. 1 mm (tak jakby prawy margines był trochę węższy od lewego
Wydruk robiłem z OpenOffice - marginesy ustawione w programie na 2 cm po lewej i po prawej a na wydruku po lewej mam 2,1cm a po prawej 1,9 cm.
Po wejściu w kody serwisowe copy... w 1xxx jeden z pierwszych kodów jest Leading Edge Registration w pod-kodach masz możliwość regulowania długości pierwszej krawędzi dla poszczególnych źródeł papieru....
zabawa wyjątkowo czasochłonna ... układasz oryginał na podajnik jakąś rakmę.. robisz kopie z podajnika np 1 wchodzisz w kody zmieniasz wartość (w kodach u góry jest przycisk copymode przejdziesz do kopiowania) wykonujesz kopie porównujesz i takim sposobem masz możliwość regulacji...
Ostrzegam zabawa prosta lecz wymaga cierpliwości.. czasami zmiany są mało widoczne czasami nie tak jak się chce ..... się DA lecz na spokojnie..
kolejny kod to side to side jest to regulacja wysokości obrazu na kopii...
Jak zobaczysz w kodach jest różnica czy kopiujesz automatycznie dwustronnie (dupleks pierwsza strona oraz druga) oraz z podajnika ręcznego ...
Cierpliwości i miłej zabawy
Bardziej mnie niepokoi romb.. rozumiem że drukujesz "kwadrat" a wychodzi romb?
jeżeli masz przekrzywione pionowe linie (pionowe mam na myśli: papier A4 normalnie ułożony w kasecie pierwszej drukujesz i linia idąca pionowo wzdłuż długiej krawędzi kartki jest przechylona...) to najprawdopodobniej jest źle ułożony laser w "w łożu" albo za mocno dokręcona jedna ze śrub trzymających lustro poligonowe lasera...