Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Panasonic TV P42ST50 - Brak internetu przez wifi

RXE 11 Kwi 2013 18:45 22323 16
  • #1 11 Kwi 2013 18:45
    RXE
    Poziom 9  

    Witam.
    Szukałem podobnych tematów na forum, ale jakoś nie znalazłem - być może mnie zganicie, ale mam mały problem: mianowicie stałem sie posiadaczem TV panasonic TX-P42sST50 z wbudowanym WiFi i nie mam możliwości uruchomienia internetu. W domu posiadam sieć WiFi na routerze TP LINK WR841 (strych), na którym działa mi bez problemu laptop w każdym pomieszczeniu. W ustawieniach TV-AUTO widzi sieć, ale nie możne sie połączyć.Wpisywałem ręcznie IP, DNS itd. ale on potrzebuje jeszcze proxy i tu już nie wiem co zrobić. A może TV po prostu trzeba podłączyć kablem ethernetowym? Ale w takim razie cóż to by było za WiFi? Jeśli ktoś mógłby mi to wyjaśnić to byłbym wdzięczny.

    0 16
  • #2 11 Kwi 2013 21:54
    stuart18
    Poziom 11  

    Połączyć powinien z automatu potrzebne jest tylko hasło do sieci. Może masz router jakoś zabezpieczony?? Szyfrowanie adresów MAC czy po IP ?

    2
  • #3 11 Kwi 2013 21:58
    RXE
    Poziom 9  

    Hasło wpisałem i dlatego widzi moja sieć. Być może tak jak mówisz-moze mam jakieś zabezpieczenie na routerze, ale laptop hula...

    0
  • #4 11 Kwi 2013 22:11
    stuart18
    Poziom 11  

    Sam zakładałeś router? Czy ktoś Ci robił?

    1
  • #5 12 Kwi 2013 10:09
    RXE
    Poziom 9  

    Nie,zakładała mi firma ,od której mam neta.Antena,router itd...wszystko oni -uruchomili i działa....Skontaktuję się z nimi i zobacze co powiedza...może faktycznie jakaś blokada jest na routerze.Dam znać ...

    0
  • #6 17 Kwi 2013 16:07
    RXE
    Poziom 9  

    Witam.Wracając do sprawy,dostawca gwarantuje,że nie blokuje wyjść na dodatkowe odbiorniki tak więc jedynie po mojej stronie musze szukać.TV pyta mnie przy wklepywaniu ręcznym o ustawienia proxy (jakiś serwer proxy i port serwera proxy).No i nie moge dojśc co mu podać.

    0
  • #7 17 Kwi 2013 21:18
    stuart18
    Poziom 11  

    Na pewno wszystko dobrze robisz ? Bo nie wiem po co mu serwer proxy. Poszukaj w google serwery proxy i będziesz miał pełno adresów łącznie z portami.

    1
  • #8 18 Kwi 2013 07:46
    RXE
    Poziom 9  

    Myślę,że tak,ale pewnie jest jakiś błąd skoro nie rusza.Więc tak, w ustawieniach AUTO nie ma netu choć widzi router,a jak dam na konfiguracje RĘCZNĄ wpisując IP,bramkę DNS itp trzeba podać jeszcze proxy.Już próbowałem kilku w różnych for internetowych w hasłem PANASONIC VIERA ale nadal nie mam połączenia.Najciekawsze jest to,że wklepując numerki adresów (też próbowałem różnych) i dając O.K TV wraca do początku ustawień,czyli nie zapamiętuje tego co wpisałem i nadal pisze SPRAWDŹ POŁĄCZENIE .Zastanawia mnie jeszcze ten adres MAC ,o którym pisałeś.TV wyświetla go jako jedyny bez możliwości jego zmiany.Może tutaj coś jest nie tak,ponieważ mam inny w laptopie z tego samego routera.Czy dobrze myśle?

    1
  • #9 18 Kwi 2013 12:22
    stuart18
    Poziom 11  

    Źle myślisz adresu mac nie zmienisz. Każde urządzenie sieciowe ma swój adres MAC i to normalne że karta wi-fi w laptopie ma inny MAC od karty sieciowej w TV. Ale TV w ogóle łączy się z routerem na jeżeli masz ustawienia AUTO? Czy tylko widzi sieć? A nie chce się połączyć ?

    2
  • #10 22 Kwi 2013 00:12
    RXE
    Poziom 9  

    TV widzi router ,czyli łapie moją sieć ,na której działa laptop,ale czy to w AUTO czy w RĘCZNYM pisze,żeby sprawdzić sieć.Zaczynam wątpić w uruchomienie tego,chyba trudno się powie...A wygląda to mniej więcej tak:




    TV Panasonic TV P42ST50 - Brak internetu przez wifi

    A ustawienia chyba takie ,chyba,że masz inny pomysł?Proxy wpisałem z pewnego forumowicza ,który również ma panasonica i net mu działa.

    TV Panasonic TV P42ST50 - Brak internetu przez wifi

    -2
  • #11 22 Kwi 2013 18:52
    stuart18
    Poziom 11  

    Ustaw Uzyskaj adres IP na auto i Uzyskaj adres serwera DNS na auto i wtedy spróbuj się połączyć z siecią. Gdzieś tam w ustawieniach powinieneś widzieć jakie sieci zostały wykryte zaznacz swoją sieć i połącz. Powinno działać.

    2
  • #12 25 Kwi 2013 22:46
    onatos
    Poziom 11  

    Mam podobny problem.
    Telewizor widzi sygnał bezprzewodowy i bezpośredni kablowy ale po próbie testowej okazuje się iż ostatnia próba z połączeniem z serwerem nie powiodła się, jednocześnie wyskakuje błąd o nr. 001 .
    Nie wiem co oznacza ten błąd .
    Proxy ustawiłem z danych na stronie Thomson ( bo dostawcę netu mam z UPC ) wpisując w google - http://192.168.0.1 .

    3
  • #13 26 Kwi 2013 11:07
    Jingiel
    Poziom 21  

    Ustaw w TV na auto, wyłącz TV, potem na minutę wyłącz router i wtedy próbuj. MI też czasem nie łączy, ale po zresetowaniu routera wszystko działa.

    2
  • #14 27 Kwi 2013 18:19
    onatos
    Poziom 11  

    Nic nie pomogło wyłączenie. Wezwałem dostawcę netu ( łaski nie robią ), wymieniłem ruter i telewizor śmiga aż miło.

    0
  • #15 07 Maj 2013 14:18
    ankapl
    Poziom 1  

    Witam,
    mam podobny problem z internetem, tzn próbuję połączyć się z internetem w tv, przez router bezprzewodowo, ale niestety wyskakuje mi komunikat sieć domowa jest dostępna, ale nie można połączyć się z internetem. Nie uzyskano adresu ip.Byłabym wdzięczna za pomoc.

    2
  • #16 30 Lis 2013 13:44
    taatoo
    Poziom 2  

    Witam. miałem ten sam problem, wystarczy zostawić puste pola(nic nie wpisywać) i wszystko działa.
    Pozdrawiam.

    0
  • #17 28 Lut 2014 07:06
    RXE
    Poziom 9  

    Powróciłem po miesiącach do tematu.
    Niestety, żaden z podpowiadanych wariantów nie działa.
    Póki co, pogodziłem się z brakien neta w TV.
    Dziękuję za zainteresowanie.

    Witam po raz kolejny.Natchnęło mnie coś po kilku miesiącach i znowu zacząłem się bawić w ustawieniach.No i internet śmiga aż miło.Okazało się,że źle były wpisane nr. bram.Po kilku próbach sam się pięknie ustawił,znalazł co trzeba ,uaktualnił i działa.
    Tak więc dziękuje jeszcze raz wszystkich.Pozdrawiam.

    1