Panowie mam prośbę, czy ktoś wie jak jest zbudowana lampa antydepresyjna i czy jest możliwość zbudowania jej we własnym zakresie?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereAMICAR wrote:Witam , wkliknij na google temat"swiatloterapia", tam sa opisy lamp emitujacych silne siwiatlo dzienne, i kosztuja niedrogo, mysle ze nie uzyskasz normalna zarowka wymagana ilosc luxow..
np. link:http://www.swiatloterapia.com.pl/
Pozdrawiam amicar
goldi74 wrote:W takiej lampie jest zwykła żarówka halogenowa plus opcjonalnie kolorowe filtry.
LightOfWinter wrote:goldi74 wrote:W takiej lampie jest zwykła żarówka halogenowa plus opcjonalnie kolorowe filtry.
Witam
Nie mogę się zgodzić z taką opinią.
Kiedyś interesowałem sie tematem, co więcej rozkręcałem taka lampę jedną z tańszych cena ok 200 - 300 PLN.
Lampa powinna emitowac powyżej 4000 lm.
Barwa światła powinna mieć temperature jak najbliższą 5000K.
W lampach firmowych stosowane są świetlówki 6500K. Można znależć dokładny opis z typem np. w manualu do takiej lampy.
Z mojego doświadczenia wynika że podobne "pro zdrowotne działanie" wykazują świetlówki energooszczędne np. fimy osram mają parametry ok 1400lm temp barwną 4000K. Światło działa pobudzająco i nie chce się tak spać w jesienne i zimowe wieczory kiedy występuje niedobór swiatła słonecznego.
Wspomniane swietlówki kompaktowe kosztowały ok 24 PLN/ za sztukę w Castoramie.
goldi74 wrote:No to dlaczego się nie zgadzasz skoro napisałeś, że nie ma w tych lampach żadnych cudownych wynalazków za kilka tysięcy PLN, tylko zwykłe żarówki lub świetlówki?
LightOfWinter wrote:Z mojego doświadczenia wynika że podobne "pro zdrowotne działanie" wykazują świetlówki energooszczędne np. fimy osram mają parametry ok 1400lm temp barwną 4000K.
Artur k. wrote:LightOfWinter wrote:Z mojego doświadczenia wynika że podobne "pro zdrowotne działanie" wykazują świetlówki energooszczędne np. fimy osram mają parametry ok 1400lm temp barwną 4000K.
A moim zdaniem od "świetlówek energooszczędnych" co najwyżej można wzrok stracić i to tyle jeśli chodzi o kwestie zdrowotne.
Natomiast na depresję jedyne co można polecić to dobrego psychiatrę, w początkowej fazie wystarczyłby dobry psycholog.
Artur k. wrote:LightOfWinter wrote:Z mojego doświadczenia wynika że podobne "pro zdrowotne działanie" wykazują świetlówki energooszczędne np. fimy osram mają parametry ok 1400lm temp barwną 4000K.
A moim zdaniem od "świetlówek energooszczędnych" co najwyżej można wzrok stracić i to tyle jeśli chodzi o kwestie zdrowotne.
Natomiast na depresję jedyne co można polecić to dobrego psychiatrę, w początkowej fazie wystarczyłby dobry psycholog.
Artur k. wrote:A ja proponuję uzupełnić wiedzę o źródłach światła. Przecież nawet w Twoich linkach jest napisane, że do fototerapii wykorzystuje się promieniowanie UV oraz IR, a także światło widzialne. Nie ma sztucznego źródła światła o tak szerokim zakresie promieniowania. Możliwe jest, że do terapii UV wykorzystano świetlówki (ale na pewno nie kompaktowe - energooszczędne) jako zamiennik lampy kwarcowej. Natomiast do terapii IR wykorzystuje się zapewne lampy halogenowe, które emitują światło widzialne zbliżone do naturalnego oraz bardzo dużo IR. To najtańsza metoda, bo tak naprawdę powinno się używać promienników IR, ale one są drogie i raczej kiepsko świecą w zakresie widzialnym. Trzeba trzech lamp, a po taniości można załatwić dwoma - odpowiednia świetlówka (przy czym TL-60 kompletnie nic nie mówi) oraz światło żarowe (halogen).
Artur k. wrote:Producent zaleca przed zastosowaniem terapii konsultację z lekarzem oraz zbadanie wzroku.
72W lampę można kupić w sklepie za ok. 200-300zł. Nie ma najmniejszego sensu budować coś takiego samodzielnie w celu oszczędności i niestety przez brak wiedzy o źródłach światła zniszczyć sobie wzrok. Co z tego że potencjalnie się z depresji wyleczysz, jak będziesz ślepy. Wtedy to się dopiero załamiesz i lampa Ci już nie pomoże...
LightOfWinter wrote:Moim zdaniem taki jest sens tego portalu żeby zgłębiać wiedzę, rozwiązania techniczne i podejmować trud budowy urządzeń.
Mocno dziwi mnie twoja postawa.