Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampa Antydepresyjna - budowa

meggerja 11 Apr 2013 23:25 12597 15
    meggerja
    Level 11  
    Panowie mam prośbę, czy ktoś wie jak jest zbudowana lampa antydepresyjna i czy jest możliwość zbudowania jej we własnym zakresie?
    goldi74
    Level 43  
    W takiej lampie jest zwykła żarówka halogenowa plus opcjonalnie kolorowe filtry.
    AMICAR
    Level 17  
    Witam , wkliknij na google temat"swiatloterapia", tam sa opisy lamp emitujacych silne siwiatlo dzienne, i kosztuja niedrogo, mysle ze nie uzyskasz normalna zarowka wymagana ilosc luxow..
    np. link:http://www.swiatloterapia.com.pl/
    Pozdrawiam amicar
    meggerja
    Level 11  
    AMICAR wrote:
    Witam , wkliknij na google temat"swiatloterapia", tam sa opisy lamp emitujacych silne siwiatlo dzienne, i kosztuja niedrogo, mysle ze nie uzyskasz normalna zarowka wymagana ilosc luxow..
    np. link:http://www.swiatloterapia.com.pl/
    Pozdrawiam amicar

No jak bym szukał ceny to pewnie bym tu nie zadawał pytania, interesuje mnie budowa takiego czegoś i w jaki sposób lampa o takim małym poborze prądu jest w stanie emitować taką ilość luxów.
    LightOfWinter
    Level 36  
    goldi74 wrote:
    W takiej lampie jest zwykła żarówka halogenowa plus opcjonalnie kolorowe filtry.

Witam

Nie mogę się zgodzić z taką opinią.
    Kiedyś interesowałem sie tematem, co więcej rozkręcałem taka lampę jedną z tańszych cena ok 200 - 300 PLN.
    Lampa powinna emitowac powyżej 4000 lm.
    Barwa światła powinna mieć temperature jak najbliższą 5000K.
    W lampach firmowych stosowane są świetlówki 6500K. Można znależć dokładny opis z typem np. w manualu do takiej lampy.

Z mojego doświadczenia wynika że podobne "pro zdrowotne działanie" wykazują świetlówki energooszczędne np. fimy osram mają parametry ok 1400lm temp barwną 4000K. Światło działa pobudzająco i nie chce się tak spać w jesienne i zimowe wieczory kiedy występuje niedobór swiatła słonecznego.
    Wspomniane swietlówki kompaktowe kosztowały ok 24 PLN/ za sztukę w Castoramie.
    goldi74
    Level 43  
    LightOfWinter wrote:
    goldi74 wrote:

Witam

Nie mogę się zgodzić z taką opinią.
    Kiedyś interesowałem sie tematem, co więcej rozkręcałem taka lampę jedną z tańszych cena ok 200 - 300 PLN.
    Lampa powinna emitowac powyżej 4000 lm.
    Barwa światła powinna mieć temperature jak najbliższą 5000K.
    W lampach firmowych stosowane są świetlówki 6500K. Można znależć dokładny opis z typem np. w manualu do takiej lampy.

Z mojego doświadczenia wynika że podobne "pro zdrowotne działanie" wykazują świetlówki energooszczędne np. fimy osram mają parametry ok 1400lm temp barwną 4000K. Światło działa pobudzająco i nie chce się tak spać w jesienne i zimowe wieczory kiedy występuje niedobór swiatła słonecznego.
    Wspomniane swietlówki kompaktowe kosztowały ok 24 PLN/ za sztukę w Castoramie.

No to dlaczego się nie zgadzasz skoro napisałeś, że nie ma w tych lampach żadnych cudownych wynalazków za kilka tysięcy PLN, tylko zwykłe żarówki lub świetlówki?
    LightOfWinter
    Level 36  
    goldi74 wrote:
    No to dlaczego się nie zgadzasz skoro napisałeś, że nie ma w tych lampach żadnych cudownych wynalazków za kilka tysięcy PLN, tylko zwykłe żarówki lub świetlówki?

Witam
    Napisałem tak ponieważ że nie spotkałem się z lampami antydepresyjnych opartymi o filtry kolorowe a sporo się tym tematem interesowałem.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    LightOfWinter wrote:
    Z mojego doświadczenia wynika że podobne "pro zdrowotne działanie" wykazują świetlówki energooszczędne np. fimy osram mają parametry ok 1400lm temp barwną 4000K.

A moim zdaniem od "świetlówek energooszczędnych" co najwyżej można wzrok stracić i to tyle jeśli chodzi o kwestie zdrowotne.

Natomiast na depresję jedyne co można polecić to dobrego psychiatrę, w początkowej fazie wystarczyłby dobry psycholog.
    LightOfWinter
    Level 36  
    Artur k. wrote:
    LightOfWinter wrote:
    Z mojego doświadczenia wynika że podobne "pro zdrowotne działanie" wykazują świetlówki energooszczędne np. fimy osram mają parametry ok 1400lm temp barwną 4000K.

A moim zdaniem od "świetlówek energooszczędnych" co najwyżej można wzrok stracić i to tyle jeśli chodzi o kwestie zdrowotne.

Natomiast na depresję jedyne co można polecić to dobrego psychiatrę, w początkowej fazie wystarczyłby dobry psycholog.

Witam

Proponuję uzupełnić wiedzę z tego zakresu foto-terapii.
    W krajach skandynawskich jak masz zimą obniżenie nastroju korzystasz właśnie z takich lamp.

Polecam lekturę wikipedii.
    Fototerapia PL
    Light therapy EN

Jak już pisałem rozbierałem taką lampę firmy BEURER z ciekawości i była oparta o świetlówki.
    Chyba to był ten model TL 60 BEURER.

Nikogo nie zachęcam do leczenia na własną rękę.
    Interesuje mnie tylko techniczna strona zagadnienia.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    A ja proponuję uzupełnić wiedzę o źródłach światła. Przecież nawet w Twoich linkach jest napisane, że do fototerapii wykorzystuje się promieniowanie UV oraz IR, a także światło widzialne. Nie ma sztucznego źródła światła o tak szerokim zakresie promieniowania. Możliwe jest, że do terapii UV wykorzystano świetlówki (ale na pewno nie kompaktowe - energooszczędne) jako zamiennik lampy kwarcowej. Natomiast do terapii IR wykorzystuje się zapewne lampy halogenowe, które emitują światło widzialne zbliżone do naturalnego oraz bardzo dużo IR. To najtańsza metoda, bo tak naprawdę powinno się używać promienników IR, ale one są drogie i raczej kiepsko świecą w zakresie widzialnym. Trzeba trzech lamp, a po taniości można załatwić dwoma - odpowiednia świetlówka (przy czym TL-60 kompletnie nic nie mówi) oraz światło żarowe (halogen).
    saskia
    Level 39  
    Artur k. wrote:
    LightOfWinter wrote:

Co prawda to prawda, ale zanim zaczniemy szukac pomocy psychologa, to zaje... ste efekty odnosi pozytywne nastawienie do zycia. :-)
    Zadna lampa tego nie zastapi i nie przebije. :-)
    LightOfWinter
    Level 36  
    Artur k. wrote:
    A ja proponuję uzupełnić wiedzę o źródłach światła. Przecież nawet w Twoich linkach jest napisane, że do fototerapii wykorzystuje się promieniowanie UV oraz IR, a także światło widzialne. Nie ma sztucznego źródła światła o tak szerokim zakresie promieniowania. Możliwe jest, że do terapii UV wykorzystano świetlówki (ale na pewno nie kompaktowe - energooszczędne) jako zamiennik lampy kwarcowej. Natomiast do terapii IR wykorzystuje się zapewne lampy halogenowe, które emitują światło widzialne zbliżone do naturalnego oraz bardzo dużo IR. To najtańsza metoda, bo tak naprawdę powinno się używać promienników IR, ale one są drogie i raczej kiepsko świecą w zakresie widzialnym. Trzeba trzech lamp, a po taniości można załatwić dwoma - odpowiednia świetlówka (przy czym TL-60 kompletnie nic nie mówi) oraz światło żarowe (halogen).

Witam

To co napisałem wcześniej że w lampie są wykorzystywane świetlówki kompaktowe odnosi się do lamp antydepresyjnych tzw "daylight" i są w nich wykorzystywane tylko zwykłe świetlówki.

Przynajmniej w tej którą rozbierałem.
    Inne lampy: IR, kwarcowe itd. mnie nie interesowały.

Poniżej załączam linka do manual-a:
    Day-Light_User_Guide_English

Zobacz na stronę 2-gą.
    Pisze wyraźnie: "Light Tubes: 3 x 36 watt compact fluorescent
    4000 Kelvin color temperature".

Nie widzę więc przeszkód żeby zamiast kupować fabryczne urządzenie zastosować odpowiednie świetlówki przy odpowiednim natężeniu światła efekt powinien być ten sam.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    To nie jest tak do końca zwykła świetlówka 36W. To jest świetlówka tego typu:
    http://www.schrack.pl/sklep/swietlowka-kompaktowa-tc-l-36w-4000k-4-pin.html
    To jedno, a drugie - brak jest informacji o współczynniku Ra, czyli czy to jest świetlówka jednopasmowa, trójpasmowa, czy pięciopasmowa. Wbrew pozorom to ma ogromne znaczenie.
    Na fotografiach w instrukcji jest kobieta czytająca książkę, więc raczej odpada tu zastosowanie standardowych świetlówek jednopasmowych (640) - od nich można co najwyżej wzrok popsuć podczas czytania. Do takich celów prawie na pewno powinny być świetlówki trójpasmowe lub lepsze (840, albo 940).
    Tak więc to nie jest tak, że można sobie kupić trzy świetlówki, wsadzić w obudowę i mamy lampę antydepresyjną. Dodatkowo z instrukcji wynika że świetlówki mają "zimny start", zatem nie nadają się tutaj typowe układy zapłonowe. Konieczny jest elektroniczny balast (bo mniej męczy oczy).
    Ponadto jak można przeczytać w instrukcji obsługi, którą tu przytoczyłeś - nie każdy powinien takie urządzenia stosować. Producent zaleca przed zastosowaniem terapii konsultację z lekarzem oraz zbadanie wzroku.

72W lampę można kupić w sklepie za ok. 200-300zł. Nie ma najmniejszego sensu budować coś takiego samodzielnie w celu oszczędności i niestety przez brak wiedzy o źródłach światła zniszczyć sobie wzrok. Co z tego że potencjalnie się z depresji wyleczysz, jak będziesz ślepy. Wtedy to się dopiero załamiesz i lampa Ci już nie pomoże...
    LightOfWinter
    Level 36  
    Artur k. wrote:
    Producent zaleca przed zastosowaniem terapii konsultację z lekarzem oraz zbadanie wzroku.

72W lampę można kupić w sklepie za ok. 200-300zł. Nie ma najmniejszego sensu budować coś takiego samodzielnie w celu oszczędności i niestety przez brak wiedzy o źródłach światła zniszczyć sobie wzrok. Co z tego że potencjalnie się z depresji wyleczysz, jak będziesz ślepy. Wtedy to się dopiero załamiesz i lampa Ci już nie pomoże...

Witam

Tak jak pisałem wcześniej nikomu nie polecam leczenia na własną rękę.
    Sądzę że to jasne więc po co do tego wracać?

Wracając do kwestii konstrukcyjnych bo to jest dla mnie interesujące.

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że nie ma sensu lampy budować samodzielnie.

Moim zdaniem taki jest sens tego portalu żeby zgłębiać wiedzę, rozwiązania techniczne i podejmować trud budowy urządzeń.
    Mocno dziwi mnie twoja postawa.

Proponuję rozwiązanie oparte na świetlówkach kompaktowych firmy OSRAM.
    Dokładnie na model DULUXSTAR Mini Twist 18W/ 840.
    Cena całego rozwiązania to ok 24 PLN/ za sztukę. Bo świetlówkę możesz wkręcić w dowolny gwint E27. Balast elektroniczny masz wbudowany w środku.

Każda daje około 1170lm o barwie światła 4000K.
    Informacji o ilości pasm emitowanego światła nie ma na pudełku.
    Można to łatwo sprawdzić spektrometrem lub poszukać informacji na stronie producenta.

Poniżej załączam link do pdf-a
    DULUXSTAR Mini Twist 18W/ 840
    Z oznaczeń producenta można wnioskować że są to świetlówki 3 pasmowe o współczynniku Ra = 1B czyli (Ra na poziomie 80-90).

Dodatkowo wrzucam link do współczynnika Ra.
    Color_rendering_index
    Artur k.
    Admin of Audio group
    LightOfWinter wrote:
    Moim zdaniem taki jest sens tego portalu żeby zgłębiać wiedzę, rozwiązania techniczne i podejmować trud budowy urządzeń.
    Mocno dziwi mnie twoja postawa.

Dlaczego dziwi Cię moja postawa? Ja co prawda lampy budować nie zamierzam, jednak uważam że przekazałem sporo informacji na temat źródeł światła, które zapewne niejeden wykorzysta jak nie w tym, to w innym celu.
    Gdzie tu widzisz sprzeczność?

Powiem Ci tylko jedno - przez 10 lat nie zniszczyłem sobie wzroku tak, jak przez ostatnie 2 lata pracując na co dzień w pomieszczeniu oświetlonym energooszczędnymi źródłami światła. A oświetlenie mam niezłe, świetlówki kompaktowe 827-832 czyli teoretycznie najbardziej zbliżone do temperatury barwowej światła żarówki. Nie mniej jednak zwykłe żarówki tak nie działają, jak okrojone widmowo świetlówki, czy inne LED-y.
    Temperatura barwowa oraz Ra to też nie wszystko, bo zasadniczo Ra w świetlówkach i LED-ach to raczej oszukiwanie oczu, niż faktyczne oddawanie barw. Co ciekawe taki efekt jest niestety najsilniejszy przy świetlówkach kompaktowych, nie wiem z czego to wynika. Po sobie wiem, że w świetle żarowym widzę bardzo dobrze, dobrze (dla odróżnienia od bardzo dobrze) widzę w świetle klasycznej świetlówki rurowej z klasycznym zapłonem, natomiast w świetle świetlówek kompaktowych niestety mam problemy i nie jestem w stanie niektórych rzeczy zrobić.
    Przypuszczam, że to wynika ze zbyt małego natężenia światła w przypadku świetlówek kompaktowych, ktoś sobie wymyślił porównanie że świetlówka 20W świeci jak żarówka 100W które niestety ma się nijak do rzeczywistości, bo nie wiadomo w jakiej odległości od źródła zmierzono natężenie.
    Dlatego czy chcesz, czy nie - źródło światła (zwłaszcza jeśli ma działać leczniczo) musi mieć starannie dobrane parametry, nie mogą to być przypadkowe lampy.
    kuferekczasu
    Level 31  
    Odświeżam bo sprawa intrygująca i zastanawiam się czy warto płącić za taką lampę czy są jakieś zamienniki?
    Są różne rodzaje fototerapii.