Witam
Dostałem zadanie ustawienia bitów warunkowych: OV, P i AC. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał mi program ustawiający w/w bity na stan logiczny 1. I ewentualnie napisał do czego one służą. Z góry dzięki.
Te bity są w rejestrze PSW adresowanym bitowo, więc najprościej ustawić je tak :
setb PSW.OV
setb PSW.P
setb PSW.AC
"PSW – rejestr stanu programu (Program Status Word), jest to zbiór różnych flag (wskaźników):
PSW.0=P – parzystość, flaga jest ustawiana gdy wynikiem operacji jest liczba parzysta,
PSW.1=F1 – począwszy od 8052, flaga którą może zdefiniować użytkownik,
PSW.2=OV (Overflow) – przepełnienie, przekroczenie zakresu liczb w kodzie uzupełnienia do 2 (U2),
PSW.3=RS0 (Register Bank Switch) młodszy bit numeru banku,
PSW.4=RS1 (Register Bank Switch) starszy bit numeru banku,
PSW.5=F0 – flaga ogólnego zastosowania,
PSW.6=AC (Auxiliary Carry) – przeniesienie z młodszej do starszej tetrady (istotne w rozkazach arytmetycznych BCD),
PSW.7=CY (Carry) – przeniesienie z najstarszego bitu (oznacza np. przekroczenie zakresu przy sumowaniu NKB)," - wikipedia
mickpr napisał:DonCone napisał:Gotowca? Do szkoły?Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał mi programDonCone napisał:W każdej pierwszej lepszej dokumentacji od 8051 się tego dowiesz.ewentualnie napisał do czego one służą
Lenistwo do kwadratu.
DonCone napisał:Moim celem nie jest obrażanie ciebie, ale spowodowanie - abyś zaczął używać Google....
DonCone napisał:A co do tego gotowca do szkoły to mam kolejne 96 pytań tego typu, więc gdybym wrzucił to, to w tedy byłby gotowiec.
Staram się sam to wszystko robić, ale chyba od tego też jest to forum, by można było czegoś się upewnić. Z racji tego, że macie prawdopodobnie styczność z tym na co dzień. Po prostu pytam bo chce coś wiedzieć konkretnego, jeżeli chodzi o teorie to na internecie jest 1000 ston temu poświęcone. I z tego staram się korzystać.
0Jeśli chcesz się upewnić to masz następujące możliwości:
1. Przeczytać dokumentację producenta.
2. Przetestować samemu na symulatorze lub realnym układzie
3. Porozmawiać z prowadzącym zajęcia.
Upewniać się na jakimkolwiek forum to BARDZO ZŁY POMYSŁ na naukę
Albert